Stem op de mooiste kippen-uitloop!

Tot 16 maart kun je stemmen op de mooiste kippen-uitloop. En jij bepaalt wie er wint. Er doen 6 kippenboeren mee.

Deze 6 kippenboerenen hebben hun uitloop ingericht met bomen, struiken, mais en zelfs met wijnranken om de kippen een veilig gevoel te geven. Want je wist het misschien niet, maar kippen zijn van oorsprong bosvogels. Ze scharrelen het liefst tussen de bomen en struiken of hoge gewassen. Daar voelen ze zich veilig, uit het zicht van roofvogels en vossen.

Neem anders zelf eens een kijkje op www.mooistekippenuitloop.nl. Daar kun je ook meteen je stem uitbrengen op 1 van de 6 bedrijven. De verkiezing is een initiatief van Bionext en het Louis Bolk Instituut.

Op welke kippenuitloop kun  je stemmen?

Op het biologische legpluimveebedrijf De Zandschulp van de familie Thomassen in Overberg (Utrecht) lopen 15.000 biologische legkippen op 6 hectare buitenruimte waar vooral fruitbomen en wilgen groeien. Deze bomen bieden veel beschutting voor de kippen, waardoor ze de hele uitloop gebruiken. Het fruit is in combinatie met zorgboerderij hele mooie dagbesteding voor de zorgboerderij. De zorgclienten snoeien, bemesten en plukken, er is altijd genoeg te doen.  Wim: “De wilgen zetten we ook in op ons bedrijf. We versnipperen de wilgen en stoken hiermee in een biomassaketel water warm. We hoeven dus geen brandstof te kopen en dat bespaart ons deze kosten. ”

Jaap van Deelen uit De Glind (Gelderland) heeft een biologisch legpluimveebedrijf van 25.000 legkippen, zijn uitloop is 10 hectare groot. ‘In deze uitloop groeien: gras, mais, kerstbomen, hoogstamfruit, wilgen en elzen. De meeste begroeiing heeft een dubbele functie. Het gras is eetbaar voor zowel de kippen als de melkkoeien. De kerstbomen zorgen voor beschutting voor de kippen en zijn ook voor de verkoop. De wilgen in de uitloop bieden ook beschutting en leveren daarnaast houtsnippers. De elzen, meidoorn, hazelaar en het hoogstamfruit zijn vooral mooi om naar te kijken. Jaap: “Het geheel geeft een aantrekkelijke en afwisselende uitloop”.

Willem en Elly Remijnse hebben in Kraggenburg (Flevoland) een biologisch opfokbedrijf waar 43.370 hennen op 4,5 hectare uitloop leven. Ze kunnen kiezen uit gras, wilgen, elzen en een oude bomensingel met beuk, vlier, es en eik. Willem: “We hebben de bomen in rijen geplant en leren de hennen van kleins af aan om langs de rijen verder de inloop in te gaan. Dit doen we door zelf veel in de uitloop aanwezig te zijn. Als de kippen ouder worden kunnen ze ook in de bomen gaan zitten. Het snoeisel van de bomen laten we altijd liggen in de uitloop. De hennen vinden het leuk om hiermee te spelen. ”

kippen

Op De Nieuwe Baankreis in Almen (Gelderland) houdt Edward Satkowski-Nijk samen met Ron en Gracia Verdel 9.000 biologische legkippen in een uitloop van 4,5 hectare. Edward Satkowski-Nijk: De uitloop is voornamelijk begroeid met druivenranken. Deze druiven gelden als dubbeldoel beplanting. Het geeft meer dan genoeg beschutting aan de hennen en van de druiven wordt wijn geproduceerd. Edward: “De hennen houden de druiven planten op een geschikte hoogte kaal (stam) en ze zorgen ervoor dat er geen onkruid groeit rondom de druiven planten. Tegelijkertijd weert de begroeiing wilde vogels doordat ze niet kunnen landen in de uitloop.”

Het biologische legpluimveebedrijf van Kees Sijbenga uit Hooghalen (Drenthe) omvat 4.250 biologische legkippen, zijn uitloop heeft een omvang van 1,7 hectare. ‘De uitloop is een bos met veel verschillende soorten bomen en struiken. Er is gekozen voor het jaar rond groenblijvende bomen en struiken, zoals sparren, hulst en buxus.’  Kees: “Deze begroeiing geven de kippen ook in de herfst- en winterperiode beschutting.” In de uitloop groeien onder andere: eik, wilg, berk, es, meidoorn, vlier, bamboe, noot, beuk, hazelaar, jasmijn en miscanthus.

Thijmen van Voorthuizen van de Nieuwhof in Terschuur (Gelderland) houdt 20.000 niet-biologische vleeskuikens, waarvan de helft beschikking heeft over een vrije uitloop van 1 hectare. Zijn vleeskuikens krijgen 2 sterren van de Dierenbescherming. ‘In de uitloop is een grote kersen boomgaard. Die was er al voordat de kuikens er waren. In de oogsttijd worden de kersen aan huis verkocht aan particulieren. Daarnaast wordt er lekker kersenjam en sap van gemaakt. De bomen beschermen de kuikens tegen roofvogels. Thijmen: “Afgelopen jaar was het een goed kersenjaar. Daar genieten wij van, maar ook de kuikens pikken graag een kersje mee.”

Duurzame beschutting?
Beplanting die een dubbel doel dient, is duurzame beschutting. Want niet alleen de kip moet het goed hebben, ook de boer wil er wat aan hebben. Denk aan fruit- en notenbomen die geoogst kunnen worden, kerstbomen die in de verkoop gaan en wilgen en olifantsgras die als groene energiebron kunnen dienen. Natuurlijk gaat het in eerste instantie om de beschutting voor de kip, zodat zij zich niet bedreigd voelt door roofvogels. Maar de diversiteit in de uitloop ziet er ook nog eens aantrekkelijk uit.

Tot wanneer kun je stemmen?kippen
Dat kan tot 16 maart, dus wees er snel bij.
Op 25 maart wordt de winnaar bekendgemaakt.

Wat kun je winnen?
Iedereen die stemt, maakt kans op een gratis kipadoptie van Bionext t.w.v. €24,50.

Het bedrijf met de meeste stemmen krijgt de titel
‘mooiste kippenuitloop 2015’.
Ook krijgt de ondernemer een mooi kippenfilmpje van het bedrijf.

Hoe zie je aan het eitje of de kip buiten heeft gelopen?

Lang niet alle kippen in Nederland mogen naar buiten. Hoe een legkip leeft, kun je zien aan de code op het ei.
Als de code begint met een 0, is het een biologische kip. Dat betekent: 4m2 uitloop per kip, binnen max. 6 kippen per m2, biologisch voer en hele snavels.

Bij code 1 komt het ei van een vrije uitloop-kip. De uitloop is hetzelfde als bij biologisch, maar binnen zitten max. 9 kippen op een m2. Deze kippen krijgen geen biologisch voer en de snavels mogen ingekort worden. Code 2 staat voor scharrelkip. Deze kippen zitten altijd binnen, met  9 kippen op een m2. Code 3 is het legbatterij-ei, waar de kippen in kooien zitten. Deze eieren zie je niet meer in de winkel, maar zit wel in heel veel eierproducten verwerkt. Er zitten 12,5 kip op een m2.

kippen

Biologisch of niet?
Biologische eieren en biologisch kippenvlees kun je herkennen aan het biologisch keurmerk. Dit is het groene, witte of zwarte blaadje met sterren. Dit is verplicht.

kippen

Waarom een kip of haan adopteren?
De allerlekkerste eitjes zijn adoptiekip-eitjes. Wees niet bang, er scharrelt straks geen kip op je balkon of in je achtertuin. Je krijgt wel waardebonnen voor doosjes met zes heerlijke biologische eitjes. Die waardebonnen wissel je in bij een deelnemende winkel . Met de adoptie draag je bij aan het geluk van biologische kippen en help je de biologische pluimveehouders, de verzorgers van jouw kip. Een biologische kip heeft volop de ruimte in de buitenlucht, krijgt biologisch voer zonder gentechsoja én mag het puntje van haar snavel houden. Wie een haan adopteert, doet ook iets voor de kippen. Als er een haan tussen de kippen loopt, voelen de dames zich beschermd en worden ze rustiger. Lees er alles over op www.adopteereenkip.nl en doe mee.
Tienduizenden Nederlanders gingen je al voor.

Voor meer info kijk op www.mooistekippenuitloop.nl

Ook leuk om te lezen
> Octrooi op paprika
> Appels plukken

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *