Nederlands wild op het Kerstmenu

beebox

Eerlijk en transparant Kerstmenu van beebox

Met de kerst staat steeds vaker wild op het menu. Hoe duurzaam is wild, is het echt wild en is het echt Nederlands? Beebox voert in haar Groene Kerst-campagne actie voor een eerlijk en transparant kerstmenu.

In Nederland wordt 12 miljoen kilo wild per jaar gegeten en dat is minder dan 1% van de totale Nederlandse vleesconsumptie. Het meeste wild wordt in de herfst en winter gegeten, want dat is de periode dat er op wild wordt gejaagd. In Nederland zijn ongeveer 30.000 jagers actief.

Volgens onderzoek van Natuur & Milieu heeft wild van alle soorten vlees de minste milieu-impact. Een voorwaarde vanuit dierenwelzijn is wel dat er sprake is van echt wild dat vanwege wildbeheer afgeschoten moet worden. Meer dan de helft van het supermarktwild blijkt gekweekt wild. Supermarkten zijn weinig transparant over de herkomst van het wild. Zo is hert uit de supermarkt meestal gekweekt. Van het wild dat gegeten wordt is maar 10% afkomstig uit Nederland. De overige 90% is geïmporteerd, hiermee blijven de eigen natuurlijke bronnen onbenut.Volgens Dirk-Jan Polak van Hollands Wild is er sprake van een trend: “Nederlanders vinden het belangrijk om te weten wat de bron van hun voedsel is, dat geldt ook voor wild”.

Kerstbox ‘Groene Kerst’
Beebox heeft voor haar kerstmenu gekozen voor Nederlands wild hert dat afkomstig is van jagers aangesloten bij Hollands Wild. Het hert is in Nederland geschoten door opgeleide jagers die werken met respect voor de natuur en de wetgeving. De dieren hebben maximale vrijheid gehad, het voedsel dat zij eten is 100% natuurlijk en de transportkilometers voor vervoer zijn minimaal. De kerstbox bevat alleen Nederlandse kwaliteitsproducten, direct van de boer, jager en visser. De producten zijn duurzaam, 100% Nederlands, biologisch geproduceerd of wild gevangen. De paling komt van een leverancier die is aangesloten bij Stichting Duurzame Palingsector Nederland.

Kerstmenu
• Gerookte paling met mierikswortel en tartaar van rode biet en appel
• Romige paddenstoelensoep met winterpostelein
• Hertenbiefstuk (150 gr p.p) met rode wijnsaus en mousseline van aardappel-knolselderij
• Semifreddo van stroopwafel met stoofpeertjes

De begeleidende wijn is van Wijngoed Gelders Laren die ook de wijnen produceert voor sterrenrestaurant De Librije van Jonnie & Thérèse Boer.

Oproep: bescherm de term ‘wild’
Op 40 procent van de verpakkingen staat momenteel niet vermeld of het om echt wild of gekweekt wild gaat. Beebox en Hollands Wild roept de overheid op om de term ‘wild’ tot een wettelijk beschermde term te maken, net als bij ‘biologisch’. Op basis van de juiste informatie kan de consument hierdoor een weloverwogen keuze maken.

Beebox werkt in haar Groene Kerst-campagne samen met Nudge, GezondNu, Greenchoice, Goodclub, Waar, B-Corp, De Betere Wereld.

* bron: Milieu Centraal
**bron: onderzoek van Natuur & Milieu Kerst 2014

Meer beebox:
>  Biologisch Kerstdiner met de Kerstbox
Bio thuisbezorgd voor een eerlijke prijs

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *