Loeigoeie boeren Bram en Ilse krijgen loeihoge boetes

Alles doen waar de samenleving om vraagt en dan toch tegen hoge boetes oplopen.

Bram en Ilse Borst van bedrijf de Buitenplaats in St. Maarten (NH) produceren Demeter zuivel zonder gebruik van kunstmest en krachtvoer. Toch vallen ze onder de generieke regelingen waardoor ze noodgedwongen koeien naar de slacht moeten brengen. Afgelopen jaar weigerden ze dat met een boete van 8.000 euro tot gevolg.

Het cynische van het verhaal is dat ze om voldoende melk te kunnen blijven produceren, nu bijna gedwongen worden krachtvoer te gaan kopen om de melkproductie op peil te houden. Iets wat wel mag, maar waardoor de fosfaatproblemen juist verergeren!

Er is al een tijdje een brede lobby actief. Doel is grondgebonden boeren vrij te stellen van de maatregelen om de veestapel terug te brengen en zodoende het fosfaatprobleem te reduceren.

Maar al is er hier en daar begrip…’de goeie moeten onder de kwaaien lijden’…want Bram en Ilse zijn niet de enigen. Feit is dat met name Demeter gecertificeerde boeren aan de strengste eisen moeten voldoen wat betreft mestgebruik. En die liggen ver onder de Europese normen waarvoor Nederland nu draconische en generieke maatregelen neemt om daaraan te kunnen voldoen.

Hoe voorkomen we landbouw met eenzijdige graslanden zonder kruiden, insecten en vogels, gedicteerd door chemie en schaalvergroting en springen we naar de overkant van de sloot waar nog wel bloemetjes bloeien en koeien in de wei staan?  En wetend dat ook veel gangbare  boeren reden hebben tot boosheid, omdat ze gevangen zitten in een systeem van productieverhoging? Door consequent te blijven kiezen met jouw boodschappentas. Zo ontstaat er bovendien ruimte voor boeren die willen omschakelen naar toekomstbestendige landbouwmethoden.

De enige die namelijk niet te foppen valt, is moeder natuur. Hoe meer monoculturen, hoe kwetsbaarder de systemen en des te groter de aandrang om plagen met chemie te bestrijden. Omgekeerd is het hoe meer biodiversiteit, hoe meer veerkracht. Dan houdt de natuur het systeem in balans.

We zullen naar deze ecologische wetmatigheden moeten luisteren voor onze toekomst. En boeren als Bram en Ilse en al die andere écht duurzaam werkende boeren, zouden we in ons hart  moeten sluiten en te steunen waar we kunnen.

Bert van Ruitenbeek,
directeur van het keurmerk Demeter voor biodynamische landbouw en voeding
www.stichtingdemeter.nl

Deze column verscheen eerder in onze landelijk verkrijgbare krant (april 2018).

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Toon de 1 reacties
  1. Ramona schreef:

    Tja t is natuurlijk ook dubbel, want als bewuste mensen weten wij ook wel dat het sowieso niet ecologisch is om vee te houden. Runderen zorgen voor meer klimaatverandering dan alle auto’s, bussen, vliegtuigen, enz bij elkaar. Van een stukje rundvlees kan je een maand douchen. Binnen 10 jaar zal er geen vlees, melk, eieren op deze manier gemaakt kunnen worden. Kweekvlees zal zo’n beetje de enige optie zijn naast hele goede veganistische namaak vlees. Maar ze zullen eerst er zoveel mogelijk geld voor hunzelf uithalen. En als hardwerkende mensen met t hart op de goede plaats daardoor geen brood meer op de plank hebben, dat interesseert ze uiteraard niks.. De enige optie is idd consequent blijven kiezen met jouw boodschappen tas, maar dan wel voor veganistische producten. Die zorgen voor een echte betere wereld en zullen de toekomst zijn. Dus waarom niet nu al beginnen nu het 1 voor 12 is en niet bij t aftellen beginnen.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.