Stil je honger naar welzijn & geluk

Welke bewuste keuzes kun je hierin maken?

Als we spreken over voeding dan hebben we het voornamelijk over datgene wat je eet en/of drinkt. Wat je fysiek tot je neemt. Wanneer je je echter realiseert dat je zoveel meer bent dan je fysieke lichaam dan kun je het begrip voeding ook in een veel bredere context plaatsen. Ik maak zelf graag onderscheid tussen secundaire en primaire voeding:

Secundaire voeding
Dit betreft datgene wat je daadwerkelijk eet of drinkt. En wat in jouw lichaam omgezet wordt tot brandstof voor jouw fysieke motor.

Primaire voeding
Naast fysieke voeding, kun je je ook voeden op andere lagen en dimensies, zoals op emotioneel, spiritueel en mentaal niveau.

abcslider_1

Beide vormen van voeding zijn even belangrijk. Je zult misschien de neiging hebben om te denken dat secundaire voeding belangrijker is; je kunt immers slechts beperkt zonder eten of drinken. Te lang zonder raken we ondervoed.

Maar wat gebeurt er als je jezelf lang genoeg onthoudt van essentiële voeding op emotioneel, spiritueel en mentaal niveau? Dan zal daar ook een vorm van ondervoeding optreden (denk hierbij aan een depressie, lusteloosheid, eenzaamheid). Er is wel kwantiteit van leven, maar langzaam maar zeker geen kwaliteit meer.

Liefde is essentiële primaire voeding.
Wist je dat een baby sterft als het vlak na de geboorte niet genoeg liefde en liefdevolle aanraking ervaart?

Zoals ik in mijn vorige blog aangaf kan een wond (bijvoorbeeld gebrek aan liefde en affectie) zich in eerste instantie emotioneel aandienen waarna deze zich fysiek kan manifesteren, in de vorm van een ziekte of aandoening. Doordat deze wond zich van de fijnstoffelijke lagen langzaam maar zeker verplaatst naar de grofstoffelijke, fysieke laag.

Primaire voeding
Zo haal je onder andere liefdevolle voeding uit je relatie, de interactie met je vrienden en familie, uit de onvoorwaardelijke liefde van je huisdier. Je voedt je lichaam door sport en beweging, door te dansen, door plezier te maken, en te lachen. Contact met de aarde, met de natuur, is essentieel voor je welzijn. Daarnaast kun je je ziel voeden door de zingeving die je ervaart in je (vrijwilligers)werk, door meditatie of een specifieke spirituele beoefening. Je kunt je hele wezen voeden door je hart te volgen en datgene te doen waarin je helemaal tot expressie komt, wat jouw hart sneller doet kloppen, waar alles als vanzelf gaat en je in een flow zit. Jezelf voeden kan zelfs betekenen dat het nodig is uit je comfort zone te stappen om jezelf te kunnen voeden met nieuwe ervaringen, nieuwe zienswijzen en je blik te verruimen.

heartslider

Ook kun je jezelf voeden door nieuwe kennis op te doen, jezelf te ontplooien en nieuwe vaardigheden te leren. Of door bewust aan je mindset te werken; je aandacht te richten op positieve gedachtes, te werken met affirmaties en dergelijke.

Wist je dat je ook voeding haalt uit de plek waar je woont, je leefomgeving? Denk hierbij aan de zuiverheid van de (buiten)lucht die je inademt, de vitaliteit van het water wat je drinkt, in hoeverre er natuurlijke materialen zijn gebruikt en de mate waarin je in direct contact staat met de natuur etc.

(Onbewust) ongezonde voeding
Als je je van dit alles meer en meer bewust begint te worden dan zul je ook gaan realiseren dat er op deze niveaus van voeding ook ‘ongezonde’ voeding bestaat.

Gebrek aan eigenliefde, constante zelfkritiek, een negatief zelfbeeld is een niet te onderschatten structurele ondermijning van je gehele welzijn en welbevinden. Of als je je in een relatie bevindt die je emotioneel of fysiek verwondt. Of draait je hoofd overuren maar schreeuwt je lijf tegelijkertijd om beweging?

Sta eens stil bij het effect van wat het met je doet als je in een omgeving werkt waar je niet tot expressie komt, waar je geen uitdrukking kunt geven aan wie je werkelijk bent. Of wat het effect is van elektromagnetische straling van je telefoon(s), draadloze netwerk, computer en tablet.

‘Hoe kun jij je honger naar welzijn en geluk stillen? Waar kun jij jezelf nog meer voeden? Welke bewuste keuzes kun jij hierin maken?’

1800142_10101817597252358_965568467_o

Yfke Laanstra
www.yfkelaanstra.com

Download hier het gratis ebook ‘Feeding your hunger for Health & Happiness’ of test jouw balans hier.
Download mijn gratis inspiratie app via www.holisticpda.nl

Lees ook:
>
Welke klachten heeft jouw lichaam over jou?
>Yke Laanstra eerste blog gaat over jou

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *