Must-see verfilming van 10 jaar Tony Chocolonely
Laatst bijgewerkt op 8 september 2017
Laatste update op 8 september 2017
“Na 10 stappen achteruit, moet je er 20 vooruit. Die zijn we nu aan het maken”
Maurice Dekkers, mede-oprichter Tony Chocolonely, bedenker en verslaggever van Keuringsdienst van Waarde
Diep in het rode pluche van het Ketelhuis gezakt, wacht ik met 100+ mensen op waar iedereen voor naar het Westergasterrein snelde. Ik verteer nog even de schitterende live-muziek door 3 artiesten van de groep Kyteman, verantwoordelijk voor de filmmuziek van de film Tony, die volgde op het obligate openings- en bedankwoordje.
Ik moet ook nog even denken aan de nasmaak van de standaard olijven, die naast evenzo standaard koemelkse jonge, plakken ossenworst en wat ander arm vlees naast een bergje nootjes lagen te wachten op publiek dat afkwam op het verhaal van een wereldverbeteraar. Groter kon het contrast in die minuten niet zijn geweest.
Gewoon gaan doen
De verfilming van de beoogde disruptie van 10 jaar Tony Chocolonely is een boeiende. Geen avondje uit, maar zeer zeker ook geen drama zoals een foodfilm als The End Of The Line waarin de visserij-branche zorgvuldig wordt gefileerd maar de kijker laat zitten met een groot schuldgevoel en weinig zin zich nog te voeden.
Gelachen kan er zeker: Tony’s heeft veel vermakelijke scene’s en uitspraken. Verder is Tony een prachtig document over de problemen en oplossingen, flexibiliteit, Afrikaanse cacaoboeren als ook over het commerciële succes.
De film vertoont een chronologische opbouw van 10 jaar Tony Chocolonely, en eindigt zowel in mineur als positief. Om met het eerste te beginnen, mede-oprichter en onderzoeksjournalist Teun van de Keuken (Keuringsdienst van Waarde, De Monitor; al een aantal jaar niet meer verbonden aan Tony Chocolonely) stelt dat de cacao-industrie er wereldwijd slechter aan toe is dan bij het ontstaan van Tony Chocolonely. Hij klinkt pessimistisch: “Er komt niets terecht van het uitbannen van slavernij. Wat wij doen maakt niets uit”. Hij lijkt daar zo van onder de indruk te zijn dat hij de uitspraak waagt dat hij ‘soms wenst dat zijn naam niet op de repen had gestaan’.
Anderen zijn heel wat positiever, zoals Maurice Dekkers: “Je moet gewoon doen. Niet te veel nadenken, dat komt allemaal wel. Gewoon gaan doen, die wereld verbeteren, en dan zie je vanzelf wel wat je nog meer moet doen”. En dat geldt voor Dekkers nog steeds: “We zijn net begonnen; soms moet je 10 passen achteruit om er 20 vooruit te zetten. En die zijn we nu aan het maken”.
Trailer:
Gewoon gaan zien
Na een decennium knaagplezier op je Tony Chocolonely’s (en God knows hoeveel je er al op hebt; het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van zo’n 18 miljoen euro!) getuigt het van respect om deze film over de naïviteit en het doorzettingsvermogen van de wereldverbeteraar te gaan zien. Enjoy & Do -some- Good!
PS: In 2019 opent het bedrijf een heus Chocolade Pretpark!
Tekst: Erwin Polderman, Red.
Meer chocolade?
> Bezoek tijdens je reis een lokale cacaoplantage
> In De Groene Stoel: de biologische chocolademakers van Vivani