Voor chocoladefans: bezoek tijdens je reis een lokale cacaoplantage

better places

Reisblog van Better Places

Ben jij gek van chocolade en wil je wel eens weten hoe dat gemaakt wordt? In Peru, Ecuador, Nicaragua, Cuba en Colombia kun je een bezoek brengen aan een cacaoplantage. De enthousiaste lokale eigenaren geven je graag een rondleiding en laten je alle aspecten van het productieproces zien. Je kunt meehelpen op de boerderij, leert over duurzaam produceren en de inkomsten van je bezoek komen direct terecht bij de lokale boeren.

We vinden het steeds belangrijker om te weten waar ons eten vandaan komt. Is het op een eerlijke, duurzame manier geproduceerd? Waar komt het vandaan? Is het verantwoord? Het is in steeds meer landen mogelijk om zelf te gaan bekijken hoe een product wordt gemaakt. Je krijgt een rondleiding van de lokale boer, kunt hem vragen stellen en weet zo zeker of een product op duurzame wijze tot stand is gekomen. Dat helpt je om thuis verantwoorde keuzes te maken voor een bepaald product. Wil jij als echte chocoladefan weten hoe cacao en chocoladeproducten gemaakt worden, dan bieden Zuid- en Midden-Amerika volop kansen. Want de beroemdste chocolades mogen dan Belgisch en Zwitsers zijn, de cacao waarmee die repen worden gemaakt, komt uit Colombia, Peru of Ecuador.

better places

Cacao Julia y Jose

Chocolade in Ecuador
Reisorganisatie Better Places biedt verschillende mogelijkheden voor het bezoeken van een cacaoplantage. Zo is er in Ecuador het project Fincas Tropicales. Rondom Puerto Quito, in een vallei 140 kilometer van hoofdstad Quito, liggen diverse boerderijen die cacao verbouwen. De vallei is prachtig, er leven driehonderd vogelsoorten en er zijn mooie watervallen. Dat natuurschoon combineer je met een bezoek aan Jardin del Chocolate, de chocoladetuin. Hier leer je hoe chocolade precies wordt gemaakt, van boon tot reep. Natuurlijk kun je ook volop proeven. Je ziet bovendien hoe het werk op een cacaoboerderij eraan toegaat en wat er allemaal komt kijken bij de chocoladeproductie.

Rondleiding van een local
Ook in Nicaragua kun je alles leren over chocolade. In Matagalpa, in het hart van het land, staat de Castillo de Cacao-chocoladefabriek. Hier zie je hoe chocolade geproduceerd wordt en kun je verschillende soorten proeven. Je kunt je bezoek combineren met een rondleiding op een koffieplantage en een verblijf bij een lokale koffieboer. Je helpt mee met het werk op de boerderij en kunt met een beetje geluk zelfs ondersteunen bij de oogst.

better places

Helpen op de boerderij
Ga je naar Peru, dan is de kans groot dat je de oude Inca-stad Machu Picchu bezoekt. Je kunt ervoor kiezen om de traditionele Incatrail te lopen, maar er is ook een bijzonder alternatief: de Koffieroute. Tijdens deze driedaagse reis verblijf je bij verschillende cacao- en koffieboeren, die erg trots zijn op hun werk. Je slaapt op een biologische boerderij in een schitterende omgeving en leert zo uit eerste hand alles over de productie van cacao en koffie. De familie nodigt je uit deel te nemen aan hun dagelijkse activiteiten en je kunt deelnemen aan een cacaotour, waar je van alles leert over het groeien, planten, fermenteren, roosteren en bereiden van cacao. Je eindigt je reis aan de voet van Machu Picchu, volop unieke ervaringen rijker.

Authentiek Cuba
Bij Cuba denk je misschien niet zo snel aan chocolade, maar aan de oostkust vind je volop cacaoplantages. Het plaatsje Baracoa ligt tussen de plantages, midden in de natuur. Dit is het authentieke Cuba, met koloniale huizen, oude Amerikaanse auto’s en salsamuziek. Een ideale kans om te zien hoe cacao op traditionele wijze wordt geproduceerd.

Duurzaam reizen
Het mooie van een bezoek aan lokale boeren is dat de inkomsten van je bezoek terecht komen bij de coöperaties van de boeren zelf. Zo weet je zeker dat je op een duurzame manier reist en dat de lokale bevolking profiteert van het toerisme.

better places

Ook een cacaoplantage bezoeken?
Wil jij als echte liefhebber ook wel eens zien hoe chocolade wordt geproduceerd? Kijk dan eens bij Better Places. Better Places heeft nauwe contacten met cacaoboeren in Peru, Cuba, Ecuador, Nicaragua en Colombia en kan daardoor bijzondere bouwstenen aanbieden. Bij Better Places plan je je hele trip in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal.

www.betterplaces.nl

Meer chocolade:
>  De nieuwste smaak van Hands Off My Chocolate! (Win)
>  In De Groene Stoel: Vivani biologische chocolademakers

Meer reisblogs:
>  Cuba, de swingende stap terug in de tijd 
>  Marrakech en het binnenland van Marokko

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *