Vegetarische Kerst special!

Janna's Healthy Meal

Vandaag maak ik een kerst special, met vegetarische en gezonde hapjes! Dus als jij nog niet weet wat je voor de kerst wil gaan maken, maar wil je wel gezond en vooral vegetarisch eten? Dan zijn dit ideale recepten voor jou!

Alle hapjes voor 4-5 personen.

In deze recepten wordt een heteluchtoven gebruikt.

Pompoensoep:

Bereidingstijd 10-15 minuten (daarbij nog 15 minuten laten koken).

Ingrediënten:

  • fles pompoen (750 g)
  • 1 punt paprika
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 winterpeen
  • 1 liter water
  • scheutje balsamico siroop
  • 1 theelepel Cayenne peper
  • peper/zout
  • olie
  • 125 g créme fraîche
  • 2 groentenboullontabletten

Extra: pureer machine

Hoe bereid ik deze maaltijd?

  1. Schil de pompoen, en verwijder de zaadlijst. Snij de groenten in stukjes en bak deze met wat olie in de pan.
  2. Doe de cayenne peper, knoflook, peper en zout in erbij.
  3. Voeg het water eraan toe samen met de bouillon blokjes, en laat dit 15 minuten garen.
  4. Pureer de soep en doe er nog een beetje balsamico siroop bij.
  5. Serveer de soep met een beetje créme fraîche.

Tip: snij de groente klein zodat de soep  eerder gaar is.

Bereidingstijd 10-15 minuten (daarna nog 10 minuten in de oven).

Avocado mousse met zoete aardappel:

Ingrediënten:

  • 3 avocado’s
  • 2 zoete aardappels
  • charlot
  • 1 theelepel paprika poeder
  • 1 teen knoflook
  • 2 tomaten
  • truffelolie
  • 10 g gember
  • limoen
  • scheutje balsamico siroop
  • snufje zout/peper
  • 1 theelepel Cayenne peper

Extra: pureer machine

Hoe bereid ik deze maaltijd?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de zoete aardappel, en snij dit in schijfjes van 1 cm dikte.
  3. Doe deze op een bakplaat, en smeer ze in met olie, Cayenne peper en paprika poeder.
  4. Schil de avocado’s en doe deze in een kom.
  5. Voeg de truffelolie, sap van een halve limoen, gember, zout/peper, Cayenne peper en balsamico siroop in de kom.
  6. Pureer dit tot 1 geheel.
  7. Snij de tomaten en charlotje, doe deze bij de mouse.
  8. Haal de zoete aardappel uit de oven, en doe op elk schijfje een beetje avocado mousse.

Bereidingstijd 15-20 minuten (daarna nog 15 minuten in de oven).

Spinazie taartjes:

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 pak filodeeg (ik gebruikte de vellen van 215*215 mm)
  • 400 g spinazie
  • 4 eieren
  • 1 theelepel paprika poeder
  • 125 ml melk ml
  • 200 g feta
  • 1 handje pijnboompitten

Extra: muffin vormpjes

Hoe bereid ik deze maaltijd?

  1. Verwarm de oven op 180 graden voor.
  2. Versnipper een uitje, bak dit samen met de spinazie en knoflook.
  3. Doe de eieren, met de paprika poeder, melk, feta in een kom en mix dit goed door.
  4. Laat de spinazie afkoelen en doe dit vervolgens bij de rest van het beslag.
  5. Bestrijk het filo deeg met olie 4 keer (vouw het iedere keer dubbel).
  6. Doe dit in de muffin vormpjes, en voeg daarna het beslag eraan toe.
  7. Strooi de pijnboompitten eroverheen. Laat de taartjes ongeveer 10-15 minuten bakken.

Bereidingstijd 10-15 minuten (daarna nog 10 minuten in de oven).

Gevulde champignons:

Ingrediënten:

  1. 20 g basilicumblaadjes
  2. handje pijnboompitten
  3. 50 g Parmazaanse kaas
  4. 1 teen knoflook
  5. olie
  6. 250 g grote champignons (kastanje)

Hoe bereid ik deze maaltijd?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Hol de champignons uit zodat je een mooi kuiltje krijgt.
  3. Doe vervolgens de basilicum samen met de pijnboompitten, olie, knoflook in een kom en pureer dit tot een gladde massa.
  4. Vul de champignons met de pesto, en top het af met nog wat Parmezaanse kaas.
  5. Laat het ongeveer 10 minuten in de oven garen.

Tip: Rooster de pijnboompitten eerst voordat je ze pureert, zo komt de smaak van de pijnboompitten er lekkerder uit.

Bereidingstijd ongeveer 15-20 minuten (daarna het brood nog 10 minuten in de oven).

Bruschetta:

Ingrediënten:

  • 5-6 tomaten, of  ongeveer 400 g kleine tomaatjes.
  • 1 teen knoflook
  • 1 Charlot
  • scheutje balsamico siroop
  • scheutje olie
  • theelepel cayennepeper
  • snufje zout/peper
  • theelepel Italiaanse kruiden
  • stokbrood

Hoe bereid ik deze maaltijd?

  1. Verwarm de oven op 180 graden voor.
  2. Haal de zaadlijst uit de tomaten, en snij het vruchtvlees in blokjes. Versnipper het charlotje en doe dit bij de tomaten in een kom.
  3. Doe bij de kom de knoflook, balsamico, alle kruiden/specerijen en meng dit goed door elkaar.
  4. Bak een stokbroodje af in een oven van 180 graden, en schep daarna de bruschetta erop.

Tip: snij het stokbrood eerst in stukjes en doe er een beetje olie over voordat je het in de oven doet. Zo wordt het brood extra knapperig.

Meer inspiratie voor je maaltijd?

Tomatensoep met Balsamico siroop!

Glutenvrije en vegetarische courgette lasagne!

Gele curry met zoete aardappel!

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Mijn naam is Janna Verhorst, student aan de Hogeschool Van Amsterdam, en dol op lekker eten. Helaas ben ik als student vaak druk, en heb daarom niet altijd genoeg tijd om gezond te koken. Daarnaast vind ik gezond eten ook niet altijd even lekker. Om deze redenen ben ik op zoek gegaan naar recepten die gezond, makkelijk en naar mijn mening vooral lekker zijn. Deze recepten wil ik graag met jullie delen en daarom post ik iedere maandag om 17:00 een video.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.