Wat eten we vandaag? Raapjes!

Zonnig-smaakbommetje-raapjes

Zonnig smaakbommetje #12

“Best lekker zoet en zacht”, was het eerste dat me te binnen schoot toen ik een stukje raap snoepte terwijl ik ze voor dit recept uitholde. Deze ten onrechte vergeten wortelsoort vervulde vroeger de rol die de aardappel zich nu heeft toegeëigend. Als je kickt op gepofte of gevulde aardappels, verras jezelf dan eens met onderstaand recept.

Gevulde raapjes met prei en champignons

Gevulde raapjes met prei en champignons

Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal personen: 2

Ingrediënten:
– 2 raapjes
– 1 prei
– 200 gram tomatenpuree
– 8 zwarte olijven met pit
– Bakje champignons
– Verse oregano
– Verse basilicum
– Krop- of veldsla
– Peper
– Olijfolie of geurloze kokosolie

Bereiding:
1. Was de raapjes en kook ze in 15 minuten beetgaar.
2. Snijd ondertussen het kontje van de prei en de steel in ringen. Vaak gooien mensen de bladeren van de prei weg, maar je kunt deze gewoon gebruiken zolang ze er vers uitzien en knapperig aanvoelen. Zorg wel dat je de stengels goed wast, hier zit vaak nog wat zand tussen. Hoe goed voelt het om zo weinig mogelijk weg te gooien?!
3. Champignons kun je gewoon wassen met water, het is een fabeltje dat dat ze sponsig maakt. Wil je ze toch liever schoonborstelen, kies dan altijd voor biologische champignons.
4. Giet de raapjes af en laat ze afkoelen in koud water.
5. Verwijder de pitten uit de olijven.
6. Snijd de prei, champignons, olijven, oregano en basilicum zo fijn mogelijk.
7. Ontdoe de raapjes van hun flinterdunne schilletje. Deze kun je er als het goed is gemakkelijk afpellen als ze gekookt zijn. Zo niet, dan kun je ze voorzichtig met een dunschiller verwijderen. Snijd het kapje aan de paarse kant van het raapje af.

Raapjes

8. Hol de raapjes uit met een scherp mes en een vork. Zorg dat de randen een halve centimeter dik blijven. Snijd het vruchtvlees dat overblijft zo fijn mogelijk.
9. Bak de prei, champignons, olijven en het vruchtvlees van de raapjes in vijf minuten bij voorkeur in een beetje geurloze kokosolie. Heb je dat niet zo snel bij de hand, dan kun je olijf- of zonnebloemolie gebruiken.
10. Verwarm de oven voor op 180 graden.
11. Snijd de verse oregano en basilicum zo fijn mogelijk.
12. Besmeer de binnenkant van de raapjes royaal met de tomatenpuree. Houd een beetje over voor de garnering.

Gevulde raapjes

13. Verdeel de versgesneden kruiden over de met tomatenpuree besmeerde raapjes.
14. Haal de groenten, olijven en champignons uit de pan en prop de raapjes er lekker vol mee.
15. Ze de raapjes 10 minuten in de oven en serveer ze daarna op een bedje van fijngesneden krop- of veldsla.

Tip uit de keuken van De Betere Wereld
Waarom kokosolie in plaats van olijfolie? Kokosolie blijft stabiel. Veel oliesoorten worden namelijk kankerverwekkend bij het bereiken van hoge temperaturen, omdat de samenstelling van de stof verandert.
En beter kies je voor biologische tomatenpuree, omdat er heel wat tomaten in zo’n klein potje zijn verwerkt. Door een paar cent meer te betalen, help je jezelf aan een intense tomatensmaak en geniet je lichaam van al het goede van tomaten zonder last te hebben van een geconcentreerde portie bestrijdingsmiddelen.

Enjoy en een zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Yoga Junkie

Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Lees ook:
> Zonnig smaakbommetje #11: Tomaat!
> Zonnige smaakbommetjes #10: Frambozen en blauwe bessen!
> Zonnig smaakbommetje #9: Spinazie!

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.