Wat je moet weten over snelkookpannen

Er zijn veel verschillende soorten snelkookpannen op de markt. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de eigenschappen van een pan voordat je deze koopt. De grootte, de materialen en de prijs zijn allemaal belangrijke aspecten die je keuze voor een bepaalde pan bepalen. Hieronder vind je de meest gestelde vragen van kopers, die je verder kunnen helpen om te bepalen welke pan je wilt kopen.

Wat is een snelkookpan precies?

Een snelkookpan, ook wel een hogedrukspan genoemd, is een huishoudelijk apparaat dat het mogelijk maakt om voedsel sneller te bereiden. Het combineert druk, volume en temperatuur. De druk neemt toe, terwijl het volume constant blijft en de temperatuur hoger is dan 100°C.

Hoe werkt een snelkookpan?

Een snelkookpan is een gesloten pan met een deksel dat de dampspanning binnenin regelt. Wanneer de pan opwarmt, vormt de vloeistof aan de binnenkant stoom en neemt de druk toe.

Deze hogedrukstoom heeft 2 effecten:

 • Het verhoogt het kookpunt in de pan.
 • Dit zorgt dat de druk stijgt, waardoor vocht uit het voedsel wordt gehaald.

Wat zijn de voordelen en nadelen van het gebruik van een snelkookpan?

Snelkookpannen hebben veel voordelen. De belangrijkste is het verminderen van de kooktijd van voedsel. Desondanks zul je bij het gebruik van dit apparaat rekening moeten houden met een aantal aspecten. In de tabel hieronder vind je de voordelen en mogelijke nadelen van het gebruik van een snelkookpan:

Voordelen Mogelijke nadelen
Bereidt voedsel zo’n 50 tot 70% sneller dan een traditionele pan.  Vereist het leren van een nieuwe manier van koken. Recepten moeten worden aangepast omdat de kooktijden kunnen variëren.
Behoudt meer voedingsstoffen dankzij de hoge snelheid van het koken van voedsel.  Je kunt tussendoor niet makkelijk controleren wat de status van het voedsel is. Als je de deksel opent, wordt de druk vrij gelaten en moet je opnieuw beginnen.
Bespaart tot 75% aan energie in vergelijking met een traditionele pan.  Als je met ingrediënten die verschillende kooktijden hebben kookt, moet je de druk vrijlaten, het voedsel dat klaar is uit de pan halen en opnieuw druk opbouwen.
Eten smaakt vaak beter omdat de voedingsstoffen meer geconcentreerd worden. Je moet de kooktijden netjes volgen, zodat de ingrediënten niet te gaar worden. De meeste moderne snelkookpannen bevatten een handleiding met de aanbevolen kooktijden.
Moderne snelkookpannen zijn veiliger dan ooit. De meeste pannen bevatten verschillende veiligheidselementen om ongelukken te voorkomen. Lees de handleiding aandachtig om de snelkookpan in goede staat te houden en onverwachte gebeurtenissen te voorkomen.

Wanneer is de snelkookpan uitgevonden?

In 1679 vond de Franse natuurkundige Denis Papin de “stoomvergister” uit om de kooktijd van voedsel te verkorten. Deze eerste poging ging nog niet zo voorspoedig. In de 20e eeuw werden de eerste patenten van “can retort” geregistreerd in de VS. Vanaf dat moment begonnen de hogedrukspannen op te komen.

 • In 1938 presenteerde de Duitser Alfred Vischler de “Flex-Seal Speed Cooker” in New York. Het product dat echter veel meer de aandacht van huisvrouwen trok, was de snelkookpan “Presto”, die een jaar later op dezelfde New York-beurs werd gepresenteerd.
 • Dit was de voorloper van de moderne snelkookpan, een kleine hogedrukpan voor dagelijks gebruik in de keuken.
 • De Wereldtentoonstelling in 1939 in New York zorgde voor een toename in het gebruik van snelkookpannen vanwege het Presto-model. Vanaf dit moment verschijnen er verschillende fabrikanten die het huishoudelijke apparaat produceren, zowel in Amerika als in Europa.

Wat is het verschil tussen een snelkookpan en hogedrukpan?

Een snelkookpan en hogedrukpan zijn precies hetzelfde. Het zijn 2 benoemingen voor hetzelfde object. Beide benoemingen zijn synoniem voor apparaten met sterke veiligheidselementen om de druk in een pan te handhaven.

 • Over het algemeen sluit je snelkookpannen af door het deksel op de pan te draaien, zodat de pan en de handgrepen van het deksel in elkaar vallen.
 • De pannen bevatten meestal 2 verschillende kookniveau’s op basis van een drukindicator.
 • Snelkookpannen en hogedrukpannen zijn 2 benoemingen voor hetzelfde object

Hoe voorkom je ongelukken bij het gebruik van een snelkookpan?

Een onjuist gebruik van snelkookpannen kan voor ongelukken binnenshuis zorgen. Het is daarom noodzakelijk om de aanbevelingen van de fabrikant van de pan te volgen. Hieronder vind je de belangrijkste maatregelen die je moet volgen om ongelukken te voorkomen:

 • Houd de stoomuitlaatklep schoon. Voorkom dat de uitgang wordt belemmerd door voedsel. Het is raadzaam om de conditie van de pan te controleren voordat je deze gebruikt.
 • Vermijd om de pan te vol te stoppen. Vul de pan niet tot het randje met voedsel. Deskundigen adviseren om niet meer dan twee derde van de pan te vullen. Met bepaalde voedingsmiddelen is het zelfs raadzaam om niet meer dan de helft van de pan te vullen. De pan mag echter ook niet leeg zijn als je hem gebruikt, er moet tenminste 200 ml (milliliter) vocht in zitten.
 • Pas op als je de pan opent. Wees niet ongeduldig en open de snelkookpan pas zodra de bereidingstijd daadwerkelijk is verstreken. Wacht nog even tot de pan is afgekoeld, anders kan er nog een hoge druk in zitten. Plotselinge temperatuurveranderingen worden ook afgeraden. Zet de pan dus niet onder de kraan, maar wacht tot deze vanzelf afkoelt.
 • Zet de temperatuur zachter. Het is noodzakelijk om de warmte-intensiteit te verlagen zodra de deksel omhoog komt. Als je dat niet doet, zal de druk te hoog oplopen en kan er een explosie ontstaan.
 • Vervang de afdichtring met regelmaat. Bij constant gebruik slijt de afdichtring beetje bij beetje. Het is daarom belangrijk dat je deze regelmatig vervangt om zo onaangename verassingen te voorkomen.
 • Houd de snelkookpan continue in de gaten. De snelkookpan moet tijdens het koken altijd in het zicht worden gehouden. Laat in geen geval het vuur aan als je de kamer verlaat.
 • Zorg voor het apparaat. Ten slotte is het belangrijk om de snelkookpan niet te gebruiken als er een lek in zit, of als het deksel niet goed past.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om de snelkookpan te kiezen die het beste bij je past, is het belangrijk om van tevoren een aantal criteria te beoordelen. In deze sectie laten we je zien welke aspecten je in overweging moet nemen voordat je een besluit neemt. Op deze manier heb je de beschikking over een “mini-gids” voor het vinden van de snelkookpan met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. De aankoopcriteria die je in gedachten moet houden, zijn de volgende:

 • Materiaal
 • Bodem
 • Drukmeter
 • Veiligheid
 • Maat
 • Garantie
 • Prijs

Lees ook:

Je eigen zonne-energie opwekken, zonder panelen op je dak

Ontspannen is geen luxe. En het kan steeds duurzamer

Je eigen zonne-energie opwekken, zonder panelen op je dak

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *