Zo maak je asperges perfect klaar

asperge

Vers van het land en dan….

Asperges, een bijzondere groente. Ze zijn maar een beperkte periode per jaar verkrijgbaar en daarbij ook nog eens superlekker! Reden genoeg om tijdens het seizoen vaak van asperges te genieten. Haal ze bij de teler, supermarkt of groenteman en ga aan de slag!

Nog nooit asperges klaargemaakt? Het is niet zo moeilijk als je denkt! Met een klein beetje aandacht zet je in een handomdraai een heerlijk aspergegerecht op tafel. Wij helpen je op weg!

Asperges schillen

asperge schillen

Asperges kun je op diverse plekken geschild kopen. Schil je ze liever zelf?
Snijd dan voordat je begint met het schillen van witte asperges ongeveer 1,5 cm van de onderzijde af en leg de asperges 30 minuten in koud water. Hierdoor kunnen ze zich volzuigen met water en zijn ze makkelijker te schillen.

Schil de asperges vervolgens met een speciale aspergeschiller vanaf ongeveer 3 cm onder het kopje naar beneden. Doe dit steeds iets overlappend, zodat er geen randje harde schil overblijft. Heb je geen aspergeschiller? Gebruik dan een dunschiller en schil twee keer helemaal rond.

Groene asperges hoeven over het algemeen niet geschild te worden, snijd wel ongeveer 1,5 cm van de onderkant af. Hebben de asperges dikke stengels, schil dan alleen de onderste helft van de stengels.

Paarse asperges hoeven niet te worden geschild, snijd hierbij wel ongeveer 1,5 cm van de onderzijde af.

De basisbereiding

De meeste aspergerecepten beginnen met het koken van de asperges. Volg onderstaande stappen en je hebt altijd perfect gegaarde asperges!

Witte asperges:

  • Leg de geschilde asperges plat in een pan met ruim koud water, voeg er een snufje zout aan toe en breng het water aan de kook.
  • Laat de asperges 5 minuten zachtjes doorkoken. Neem dan de pan van het vuur en laat 15 minuten met gesloten deksel doorgaren.
  • Haal de asperges voorzichtig uit het kookvocht met een schuimspaan of twee vorken en laat ze goed uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek.

Groene asperges:

  • Blancheer de asperges in 3 minuten beetgaar (5 minuten als je van zacht en gaar houdt).
  • Haal de asperges voorzichtig uit het kookvocht en laat ze goed uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek.

Paarse asperges:

Het bijzondere van paarse asperges is dat je ze niet hoeft te koken. Vanwege het hoge suikergehalte zijn ze heel geschikt voor verwerking in verse salades. Was de paarse asperges goed, snijd een stukje van de onderzijde en ze zijn al klaar.

Meer tips, informatie en heel veel recepten over asperges vind je op www.aspergecentrum.nl

Meer over Asperges?
Zo kies je de beste, verse asperges
> Asperges zijn gezond én goed voor je lijn
> Vrijdag 26 mei: Dag van de Asperge

Niets missen van De Betere Wereld?
Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *