Asperges zijn gezond én goed voor je lijn

Al in de oudheid, door de Grieken, Romeinen en Chinezen, werd de asperge omschreven als een geneeskrachtig kruid. Voornamelijk door de stof asparagine.

Die kan een gunstige uitwerking hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. Asperges zitten ook boordevol vitaminen, zoals vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur. De unieke groente werkt bloedzuiverend en kan als vochtafdrijvend middel worden gebruikt bij blaas- en nierfunctiestoornissen.
Dankzij deze kwaliteiten zou je de asperge makkelijk in het rijtje van de superfoods kunnen plaatsen.

Asperges zijn goed voor de lijn!

Er is vrijwel geen ander voedingsmiddel bekend dat zo weinig calorieën en tegelijkertijd zoveel belangrijke vitaminen en andere voedingsstoffen bevat.

Een belangrijk voordeel van de asperge is dat er voor en in het oogstseizoen geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Pas na het oogstseizoen worden deze middelen gebruikt, maar in minimale hoeveelheden, alleen wanneer het echt nodig is en het gebruikte middel komt niet direct in aanraking met de asperge. Daarom behoort dit seizoensproduct tot de schoonste groenten van Nederland! Én (vooral met onderstaand recept) tot een van de lekkerste…

Afrikaanse mangokipsalade met witte asperges

Asperge mangokipsalade

Recept voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 300 gr asperges
  • 1 mango
  • 200 gr gerookte kip
  • 1 el sinaasappelsap
  • 2 tl dyon mosterd
  • 1 tl honing
  • 4 el olijfolie
  • 50 gr alfalfa
  • 3 el zonnebloempitten
  • zout en peper

Bereiding

  • Snijd van de asperge onderkant ca.1 cm af en kook de asperges in ruim kokend water met wat zout 8 min beetgaar, spoel ze met koud water en halveer ze overdwars (niet in de lengte).
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees in repen.
  • Snijd de kip in repen.
  • Klop een dressing van het sinaasappelsap met de mosterd honing en olijfolie, breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de asperges met de mango en de kip en besprenkel de salade met de dressing.
  • Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan goudbruin en bestrooi ze met zout.
  • Verdeel eerst de alfalfa en daarna de salade over 4 borden en strooi de zonnebloempitten erover.

Meer gezonde aspergerecepten vind je op www.aspergecentrum.nl 

Meer over Asperges?
Zo maak je asperges perfect klaar
> Witte asperges met noodles
> Vrijdag 26 mei: Dag van de Asperge

Niets missen van De Betere Wereld?
Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *