MyStyle review: MINT op Modefabriek

Mooi groen is niet lelijk

MyStyler Mirthe Klein Hanveld ging een kijkje nemen bij het event MINT en ontdekte dat mooi groen niet lelijk is. Integendeel…

MyStyle is een groep van 40 jonge bloggers die duurzame producten test op hun (h)eerlijkheid, gebruiksvriendelijkheid, prijs en kwaliteit. Van fashion tot food en van gadgets tot beauty. MyStyle test het voor je uit!

duurzame-mode

Armed Angels op MINT

Met een keycord met mijn naam en een persarmbandje liep ik de Amsterdam RAI binnen, die tot aan het plafond volgebouwd was met kledingrekken, stands en paspoppen ter gelegenheid van Modefabriek. Modefabriek is een tradeshow waar merken en ontwerpers hun nieuwe collecties laten zien aan iedereen die werkt in de modeindustrie, van stylist tot inkoper bij een winkel. De beurs bestaat uit vier gigantische hallen, maar ik liep meteen door naar één hoek om MINT te bezoeken: een beurs op de beurs, waar alleen maar duurzame en eerlijke kledingmerken te zien zijn. Combineer die overvloed aan fair fashion met het feit dat MINT ook nog eens meteen naast de Food Market ligt en je begrijpt dat ik meteen enthousiast was.

Onder mintgroene doeken presenteren ruim twintig merken hun collectie. Innovatie is daarbij een belangrijk thema. Er worden allerlei nieuwe duurzame materialen gebruikt, van gerecyclede wol tot tencel, een stof die wordt gemaakt van houtpulp. Dit is goed voor het milieu en dierenwelzijn, maar ook voor de kwaliteit: de kledingstukken op MINT zijn investeringen waar je nog jaren mee vooruit kunt. Voor basics, zoals simpele shirts en de spijkerbroeken van Mud Jeans, is dat ideaal. De accessoires kunnen ook op mijn verlanglijstje: de tassen van O My Bag, armbandjes waar je zelf een tekst in kunt laten graveren, kettingen met gerecyclede materialen, houten telefoonhoesjes en breiwerk dat door de oma’s van Granny’s Finest ter plekke in elkaar wordt gezet. Andere kledingstukken die ik zelf zou dragen zijn iets moeilijker te vinden. De doelgroep van een groot deel van de merken ligt tussen de 25 en de 35 jaar en ik merk dat ik daar buiten val. Toch is er veel moois, zoals de sierlijke jurkjes en blousejes bij Studio Jux. In de mooie opengewerkte truien en stoere vesten van gerecyclede wol van Miss Green zie ik mezelf wel aan de warme chocolademelk zitten als het weer oktober is.

Breiende oma’s van Granny’s Finest op MINT

Als je even verder kijkt zijn er ook buiten MINT duurzame merken te vinden op Modefabriek. Kuyichi bijvoorbeeld, een merk dat bekend staat om duurzame jeans, heeft een collectie met spijkerbroeken, denim blouses en shirts. Naast dit bekende merk staat een jonge start-up, Afriek, die met herenblazers met Afrikaanse patronen uit Rwanda wil laten zien dat Afrika meer is dan de negativiteit die je ziet op het nieuws. In de Oershop zijn handgemaakte schoenen uit Peru van Mipacha te koop en Vintage Per Kilo is aanwezig met rekken vol jassen, shorts en tassen.

Genoeg keuze aan verantwoorde kleding op Modefabriek dus – en geitenwollensokken vind je er niet. “We willen dat mensen onze tassen mooi vinden en daarna nog extra enthousiast worden door het verhaal erachter,” wordt verteld bij O My Bag. Die instelling is typisch voor de duurzame merken op Modefabriek: ze maken vernieuwende, mooie kleding van goede kwaliteit, die ondertussen bijdraagt aan een betere wereld. Het enthousiasme werkt besmettelijk. Ik begin alvast met sparen!

Prijs & meer info
Score: 5 van de 5 sterren
Website: MINT op Modefabriek


Lees ook:

>  Een dagje duurzame mode gaat je in je kleren zitten

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.