TOMS: schoenen met een verhaal

Review door Jochem

Op Groenvoer vind je onafhankelijke recensies over plekken en producten waar we blij van worden. Ook plaatsen we regelmatig artikelen en tips over alles wat met duurzaamheid te maken heeft.
Groenvoer is de gids voor groen Nederland!

Steeds vaker zie je de schoenen met het herkenbare Argentijnse vlaggetje voorbij komen. Van lekker zomerse gympen tot nette stoffen brogues. De filosofie achter het schoenenmerk TOMS wordt samengevat in hun slogan “One for One”. Simpel gezegd: jij een paar, zij een paar.

TOMS biedt je een mooie gedachte voor tijdens het strikken van je veters. Maar er zijn ook tegenstanders die de bedrijfsfilosofie hekelen. Tijd om dit bedrijf eens onder de loep te nemen.

Claim
Voor elk paar schoenen dat verkocht wordt, gaat één paar naar een kind in nood. De schoenen zelf zijn gemaakt van niet-dierlijk materiaal, waarbij de arbeiders een eerlijk salaris krijgen. Kinderarbeid is hierbij natuurlijk uit den boze. Schoenendozen worden gerecycled en alle verpakking is bedrukt met afbreekbare inkt. Inmiddels zijn er al meer dan 10 miljoen paar schoenen weggegeven.

Hoe zit het precies?
De oprichter van TOMS, de Amerikaanse ondernemer Blake Mycoskie, kwam in Argentinië in contact met een hulporganisatie die schoenen aan mensen in nood verstrekt. Hij besloot zijn steentje bij te dragen. En hij stopte niet bij schoenen: het One for One-principe wordt intussen ook op andere producten toegepast. Zo wordt voor iedere TOMS zonnebril die verkocht wordt, iemand geholpen die slecht ziet (door een bril te geven of bijvoorbeeld een staaroperatie te bekostigen) en wordt — sinds dit jaar — voor iedere verkochte zak duurzame koffiebonen van TOMS Roasting, een week lang drinkwater gedoneerd op een plek waar dat nodig is. Mycoskie wil ieder jaar een nieuw One for One-product lanceren.

Er zijn schoenen (en zonnebrillen dus) voor heren, dames en kinderen. Van nette schoenen tot gympen en van instappers tot sandaaltjes. Ik heb onlangs een paar Paseos gekocht en die zitten heerlijk. Echte zomerschoenen die ook zonder sokken goed te dragen zijn! TOMS heeft een eigen winkel in Amsterdam, maar verkoopt zijn waar ook op andere plekken.

TOMS werkt samen met hulporganisaties om zoveel mogelijk (kans)arme kinderen te bereiken. Het idee achter het geven van schoenen is dat een kind op deze manier minder infecties oploopt en bovendien eerder toegelaten wordt tot een school dan als ze blootvoets zouden zijn. Er zijn meer dan 60 landen waar TOMS schoenen weggeeft. Brillen of oogoperaties worden verstrekt in 13 landen. Je vindt hier meer achtergrondinformatie over de doelen van TOMS.

3015209-poster-p-nside-the-staggering-success-of-toms-shoes

Oordeel
Veganistische schoenen zijn vaak moeilijk te vinden of zien er simpelweg suf uit. Gelukkig gaat dit niet op voor de exemplaren van TOMS. Buiten het One for One-principe en de aandacht die besteed wordt aan eerlijke arbeidsomstandigheden, zijn het gewoon hele fijne en toffe schoenen. Het concept klinkt fantastisch (en dat is het in principe ook), maar er zijn natuurlijk ook tegengeluiden. ‘Een paar schoenen geven helpt niet tegen alle infecties’, bijvoorbeeld. Of: ‘Je kunt het geld beter aan gezondheidszorg uitgeven.’ Tja, daar is ook wat voor te zeggen… Maar het valt toch vooral te prijzen dat een bedrijf zich in deze mate verantwoordelijk voelt en haar sociale gezicht zó duidelijk laat zien dat het de basis vormt voor hun bedrijfsfilosofie.

Verkrijgbaar via:
De website van TOMS en via verschillende winkels en webshops.

Producent:
TOMS
Runstraat 13 Amsterdam
www.shoptoms.nl

Prijs:
Vanaf €44,95

Lees ook:
> Ikkominactie: voor fair fashion
> Recensie Sincero Fair Fashion
> Recensie Dopper

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *