Stop het vegaburger verbod!

ProVeg International start campagne en petitie

Het voorstel van het Europees Parlement om het gebruik van productnamen als ‘veggieburger’ en ‘veganistische worst’ te verbieden ligt onder vuur, met een pan-Europese campagne gelanceerd door de organisatie ProVeg.

De landbouwcommissie van het Europees Parlement stemde vorige maand vóór het verbod op de grond dat consumenten misleid zouden worden door de vleesnamen. Als het voorstel van kracht zou worden, zouden vegetarische burgers voortaan ‘schijven’ genoemd kunnen worden, en worsten ‘buizen’. Ook een omschrijving als ‘plantaardig alternatief voor yoghurt’ is dan verboden.

ProVeg lanceert op maandag 13 mei een campagne tegen het verbod met een petitie die het nieuwe, deze maand te kiezen, Europees Parlement oproept het voorstel te verwerpen. Volgens ProVeg is het voorstel “zinloos” en “irrationeel”.

Pablo Moleman, aanvoerder van de campagne: “Er is geen enkel bewijs dat consumenten verward of misleid worden door de huidige verpakkingen van vegetarische of veganistische producten. Te suggereren dat consumenten niet begrijpen wat het woord ‘vegaburger’ betekent, zoals de landbouwcommissie doet, beledigt hun intelligentie.”

Het gebruik van verwijzingen naar vlees- en zuivelproducten op plantaardige producten vervult volgens ProVeg een belangrijke functie. Moleman: “Consumenten willen weten wat ze kopen. Verwijzingen naar dierlijke producten bevatten voor de klant relevante informatie over de smaak, textuur en toepassing die ze van een plantaardig product kunnen verwachten. Deze namen worden bovendien al decennia zonder problemen gebruikt. Waarom zouden we het ingewikkeld maken?”

Daarbij meent ProVeg dat de voorgestelde regelgeving onnodig belemmerend werkt voor de ontwikkeling van de plantaardige markt. “De plantaardige sector is één van de snelst groeiende en innovatiefste van dit moment, en een broodnodige bron van duurzame vernieuwing. De EU zou die positieve ontwikkeling moeten stimuleren in plaats van beknellen met nutteloze regels.”

De petitie zal voorafgaand aan de definitieve stemming worden aangeboden aan het nieuwe Europese Parlement.

Link naar de petitie: https://proveg.com/nl/stop-het-vegaburger-verbod/

Over ProVeg Nederland

ProVeg is een organisatie die tot doel heeft de consumptie van dierlijke producten tegen 2040 met 50% terug te dringen. Het einddoel is echter ambitieuzer: een 100% plantaardige toekomst.

ProVeg werkt dagelijks aan het versnellen van de vegarevolutie en de transitie naar een plantaardig, dier- en mensvriendelijk voedselsysteem in Nederland.

Dit gebeurt enerzijds door het makkelijker maken voor consumenten om vaker plantaardig te eten. We organiseren grootschalige food festivals en beurzen, bedenken communicatiecampagnes gericht op gedragsverandering en geven workshops, presentaties of bieden ‘Vegxperiences’ aan op scholen en tijdens evenementen.

Anderzijds helpt ProVeg bedrijven om in te spelen op de groeiende vraag naar plantaardige producten. Zo bieden we consults op maat, marktonderzoek en productinnovatie aan of denken we mee over communicatiestrategieën voor plantaardige producten of het verduurzamen van kantines.

ProVeg is een door ANBI erkende onafhankelijke non-profitorganisatie voor een plantaardige toekomst.

 

Lees meer:

Domino’s breidt haar vegan assortiment verder uit

Vegan pindakaas-haver bar

FAIR of FAKE: Happy vegan summer

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *