FAIR of FAKE: natuurlijk en duurzaam schoonmaken

Eerlijk duurt het langst. Daarom testen we in elke editie van De Betere Wereld een selectie FAIR bevonden producten – van wijn tot teenslippers. En lees je hoe je FAKE-producten ontmaskert. Deze editie: schoonmaken

Schoner dan schoon

Gooi die ramen open, laat die zonnestralen binnen en ga stofwolken en spinrag te lijf. Het is tijd voor de voorjaarsschoonmaak! Want wie wordt er nu niet blij van een opgeruimd huis, fris wasgoed en blinkende spiegels? Misschien niet van het poetsen zelf, maar in ieder geval van het resultaat. Helemaal als je weet dat je het kunstje ook nog eens duurzaam en gifvrij flikt. Hoe dan? Met de poetsproof producten uit deze test!

Lees ook:

FAIR or FAKE: Het betere begin van je dag

FAIR  👍🏻

Wat: Schoonmaakkalender
Merk: Uitgeverij Snor
Verkrijgbaar:
www.dewereldvansnor.nl
Wat zit erin: Een handig overzicht van de klusjes die je elke dag en elke week moet uitvoeren plus voor elke week een extra opdracht om je huis echt spic en span te houden.
Prijs: € 15,99   
Aanrader? Een schoon huis heeft alles te maken met bijhouden. En dat is nu juist waar deze kalender bij helpt! Staand op je aanrecht helpt hij je om geen klusje te vergeten.

Wat: Klokbox vol ecologische schoonmaakproducten
Merk: Klok 
Verkrijgbaar:
Supermarkt en via www.klok-eco.nl         
Wat zit erin: waspoeder, pow(d)er dose kleur, vloeibaar wasmiddel wit, afwasmiddel, vaatwastabletten, allesreiniger, wc-reiniger.
Prijs: online € 19,99 (normaal €22,50) en tot 30 mei geen verzendkosten
Aanrader? Ja! Al sinds 2001 hebben alle Klok-producten het keurmerk van het Europees Ecolabel. Verder bevatten ze geen parfum en kleurstoffen, en dat is wel zo prettig voor je huid. Met de handige box heb je in één keer alle spullen in huis om grondig aan de poets te gaan, dus geen smoesjes meer J.

Wat: Microvezelvanger voor in je wasmachine
Merk: Cora ball
Verkrijgbaar:
www.greenjump.nl
Wat zit erin: de bal is gemaakt van 100% gerecycled zacht plastic en is ontworpen naar de vorm van koraal.
Prijs: € 34,50   
Aanrader? Wie niet in een grot geleefd heeft, weet dat we met zijn allen iets moeten doen tegen de plastic soup. En dan helpen alle beetjes. Deze bal is een makkelijke manier om te helpen aan het verminderen van microplastics die de zee instromen. Hij vangt ongeveer 33% van alle microvezels die uit je kleding vrijkomen.

Wat: Extra absorberende schoonmaakdoekjes
Merk: Full Circle Home
Verkrijgbaar:
www.greenjump.nl
Wat zit erin: 95% gerecyclede vezels van katoen en polyester, bedrukt met niet-giftige inkt.
Prijs: € 3,40 per 2 stuks   
Aanrader? Valt er een glas limonade om? Deze schoonmaakdoekjes slurpen de boel zo op. Ze absorberen 7x hun eigen gewicht. Zo heb je geen papieren keukenrol meer nodig. Ook voor de schoonmaak van de badkamer zijn ze ideaal. Eerst even de wastafel doen, daarna uitwringen en nog even de spiegel afnemen. Koud kunstje!

Wat: Zuiverende Luchtspray
Merk: Puressentiel 
Verkrijgbaar:
bij natuurwinkel, apotheek en o.a. via www.puressentiel.nl
Wat zit erin: een combinatie van 41 essentiële oliën. 100% natuurlijk, zonder kleurstoffen, conserveringsmiddelen en synthetische bestanddelen.
Prijs: € 25,95 (200 ml)   
Aanrader? Het is best een pittige prijs voor een geurspray, maar dit is dan ook meer dan dat. De spray belooft de lucht in elke ruimte in je huis met een paar simpele sprays te zuiveren en zelfs te ontdoen van huisstofmijt. Nu is dat met deze test lastig om te onderzoeken, maar het moet gezegd: na het sprayen voelt je huis meteen fris aan en ruikt heerlijk.

FAKE – Niet zo schoon als het lijkt

Veel schoonmaakmiddelen bevatten schadelijke stoffen die niet alleen het milieu belasten maar die ook in je huis blijven hangen waar jij en je gezin ze inademen. Dat is dus lang niet zo schoon als het lijkt. Hoe maak je wel duurzaam en gezond schoon? Drie tips:

– Vermijd middelen met fosfaten, chloor, bleekmiddel en desinfecteermiddel. In de strijd tegen kalk en aanslag in de badkamer zijn schoonmaakmiddelen op basis van citroen- of melkzuur je beste vrienden.
– Gebruik niet te veel schoonmaakmiddel. Iets minder werkt vaak net zo goed.
– Ook met allerhande huismiddeltjes als citroen, schoonmaakazijn, olijfolie, bakingsoda en zout klaar je veel schoonmaakklussen. Op internet vind je veel handige en goedkope schoonmaakrecepten.

Concept & Tekst Sonja van den Heuvel  

Lees meer:

> Fair of Fake: Mondverzorging

> FAIR of FAKE! Tijd voor een tussendoortje

> Fair of Fake: 4 natuurlijke deodoranten getest

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *