NLdoet verbreedt je wereld

NLdoet

Aankomend weekend weer 300.000 vrijwilligers aan de slag

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart steekt Nederland weer de handen uit de mouwen tijdens de elfde editie van NLdoet van het Oranje Fonds. De actie brengt dit weekend bij ruim 7.600 klussen naar verwachting 300.000 vrijwilligers op de been.

Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos*. Dat het niet blijft bij die eenmalige inzet tijdens NLdoet, laat onderzoek van het Oranje Fonds onder 2.348 NLdoet vrijwilligers van vorig jaar zien. NLdoet blijkt vele langetermijneffecten te hebben en het hele jaar door te werken. 55 procent heeft ook na NLdoet nog contact met de klusorganisatie.

NLdoet verbreedt de wereld van vrijwilligers. Meer dan de helft van de klussers leert een nieuwe organisatie kennen. Van de klussers die tijdens NLdoet 2014 aan de slag gingen bij een voor hen onbekende organisatie, zegt 1 op de 3 nog contact te hebben met de organisatie. Voor 61% van hen was dat zelfs ieder kwartaal of vaker. 38% is vaker vrijwilligerswerk gaan doen bij de organisatie, 15% ging nog eens langs voor de gezelligheid, bij 13% is een echte band ontstaan en 5% schonk zelfs geld of spullen aan de organisatie.

NLdoet

Foto: Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima steken tijdens NLdoet 2014 de handen uit de mouwen bij Kinderboerderij Het Akkertje in Rijswijk.
Het Oranje Fonds organiseert NLdoet dit jaar voor de 10e keer. © Oranje Fonds – Bart Homburg

 

Verbinden
Klussers tijdens NLdoet vertelden het Oranje Fonds nog meer over de effecten van NLdoet. Ze leren nieuwe mensen kennen, die ze ook na hun klus nog spreken (31%), ze zijn positiever naar vrijwilligerswerk gaan kijken (48%), zijn door NLdoet ander vrijwilligerswerk gaan doen (19%), hebben anderen enthousiast gemaakt voor vrijwilligerswerk (41%) en aangemoedigd om in 2015 ook deel te nemen aan NLdoet (55%).

Nu ook NLdoet op ABC-eilanden
Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds, vertelt: “Wat wij al jaren signaleren, wordt nu bewezen door deze cijfers: NLdoet brengt mensen in beweging en geeft vrijwilligerswerk een impuls. Bijzonder is dat er dit jaar voor het eerst ook ruim 500 klussen te doen zijn op Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten en Sint Eustatius. Ook zijn er voor het tweede jaar op rij in álle gemeenten op het Nederlandse vasteland NLdoet klussen. Er is veel te doen en er zijn nog veel vrijwilliger nodig! En bedenk: van die paar uurtjes werk hebben organisaties het hele jaar plezier.”

De Nationale Postcode Loterij is partner van NLdoet.  Het Oranje Fonds wordt verder o.a. gesteund door De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

*Ipsos ondervroeg 1044 Nederlanders tussen de 15 en 60 jaar oud, in opdracht van het Oranje Fonds.

Foto helemaal bovenaan: Oranje Fonds, Jeannette Schols

Lees ook:
>   NLdoet zorgt voor de mooiste dingen
>   Eerste collecte Oranje Fonds

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *