Save the Rhino redt neushoorns van uitsterven

save the rhinos

Binnenkort Bye bye Big Five? Het scheelt niet veel meer!

Van meer dan 1 miljoen aan het begin van vorige eeuw, naar minder dan 28.000 neushoorns: als je ooit nog échte wilde neushoorns wil zien dan kun je er maar beter haast mee maken. Want als het stropen in dit tempo doorgaat dan kun je dat straks wel vergeten. Maar er is ook wat goed nieuws…

Neusspray-verslaafd?
Zo kom je er natuurlijk en definitief vanaf!

“De afgelopen 4 jaar is het aantal slachtoffers van stropen met 400% toegenomen. De verwachting is dat het aantal sterfgevallen rond 2017 het aantal geboortes zal overtreffen.“ (bron: Save the Rhino)
En vanaf dat moment is het nog slechts een kwestie van afwachten alvorens de neushoorn uitsterft.

save the rhino

Zeg nou zelf: dat kunnen we toch niet laten gebeuren? Tijd om nu in actie te komen!
Gemiddeld worden er alleen al in Zuid-Afrika 3 neushoorns per dag gestroopt. En dat alleen voor de hoorn. Terwijl die gewoon gemaakt is van keratine, hetzelfde materiaal als waar je nagels en haren uit bestaan. De genezende werking van hoorn is nooit aangetoond, maar dat houdt de stropers niet tegen om de neushoorns af te slachten. Terwijl de hoorn gewoon weer aangroeit als hij is afgebroken of afgezaagd.

Save the Rhino
Stichting Save the Rhino zet zich wereldwijd in voor het behoud van de neushoorn. De focus ligt daarbij op educatie en voorlichting om zo het probleem van stropen bij de bron aan te pakken. De stichting voert zelf geen activiteiten uit maar focust zich juist op het financieren van lokale initiatieven. Daardoor worden ze veelal breed gedragen door de bevolking en is het effect groter. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld lokale voorlichtingsprogramma’s, materieel (voertuigen) voor lokale nationale parken en financiële ondersteuning van fokprogramma’s.

Met jouw steun weet de lokale bevolking in de afzetgebieden van de hoorn binnenkort ook wat wij allang weten: je kunt net zo goed je eigen haren opeten want die zijn gemaakt uit hetzelfde materiaal als die veel te duur betaalde hoorn!

Wil je meer lezen over al het mooie werk van Save the Rhino kijk dan eens op hun website.

rhino

Ontmoet Stompie: dankzij Save the Rhino is hij gered!
Dit is Stompie. Stompie is een neushoorntje van 7 maanden oud. Zijn moeder is door stropers gedood zodat ze haar hoorn konden meenemen. Stompie wilde bij zijn moeder blijven en heeft ernstige verwondingen opgelopen tijdens de aanval door stropers. Maar… hij heeft het overleefd!
Dankzij de goede zorgen van HESC (Hoedspruit Endangered Species Centre) gaat het al een stuk beter met hem. Hij maakt nu deel uit van de familie van Lammie en twee andere weesneushoorntjes, Gertjie en Matimba. HESC wordt gesteund door Save the Rhino.
Stompie is dus in een warm nest gekomen waar hij kan herstellen van zijn traumatische ervaringen. Helaas loopt het voor veel neushoorns nog steeds verkeerd af.

Run for Rhino zet zich 100% in voor behoud neushoorns
Afgelopen voorjaar bracht Ritchie Piessens een bezoek aan HESC en werd diep geraakt door de schrijnende toestand van de neushoorns. Zo’n indrukwekkende beesten die al bestaan sinds de prehistorie!
Het stemt hem onwijs verdrietig dat neushoorns niet veilig zijn omdat ze dag in dag uit afgeslacht worden door mensen. Daarom draagt hij zijn steentje bij door geld in te zamelen voor stichting Save the Rhino!

Als tegenprestatie gaat Ritchie op 24 april 2016 de marathon (42 kilometer) in Londen hardlopen!
Wil je Ritchie helpen? Samen kunnen we deze geweldige dieren behouden voor onze wereld en voor toekomstige generaties. Je steunt Run for Rhino al voor 5 euro!
Doneer nu voor Run for Rhino en help ook mee de neushoorn te beschermen!

Met dank aan het HESC voor het filmpje!

Alle beelden: credits Save The Rhino

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *