Bach Bloesems & Balans

Het veranderen van negatieve gemoedsstemmingen in positieve

De afgelopen jaren mogen de Bach Bloesems, rond 1930 ontwikkeld door Edward Bach, zich in een steeds grotere populariteit verheugen. De bloesems die helpen om het emotionele evenwicht in balans te brengen, sluiten in deze tijd dan ook perfect aan op de holistische benadering van onze gezondheid.

Het basisboek Bach Remedies Stap voor Stap van Judy Howard, verbonden aan het officiële Bach Centre in Engeland en internationaal erkend als deskundige op het gebied van de Bach-therapie, leert op heel directe wijze hoe je de bloesem(s) die precies pas(t)sen op de specifieke onevenwichtigheden in stemming of karakter kan selecteren en hoe je daarbij het beste te werk kan gaan. Tevens is het boek een beknopte inleiding op de denkwijze van Edward Bach.

Edward Bach
De Engelse arts, Edward Bach (1886 – 1936) hield zich de laatste zes jaar van zijn leven bezig met het ontwikkelen van de Bach Bloesems. Al tijdens zijn praktijkjaren in Londen kwam Edward Bach tot de conclusie dat het behandelen van de mens zelf voorop dient te staan. Volgens hem spelen karakter en emoties een centrale rol bij het ontstaan van een disbalans. Hij zocht dan ook naar middelen en vond de bloesems die bepaalde negatieve gemoedsstemmingen om kunnen zetten in positieve. Nadat hij zijn praktijk in Londen had opgegeven trok hij naar het platteland. Hij was overtuigd van de heilzame kracht die de bloesems van bepaalde in het wilde voorkomende planten, heesters en struiken hebben. Op basis hiervan maakte hij de 38 essences, die nu bekend zijn als de Bach Bloesems.

Het Edward Bach Centre
Het Edward Bach Centre bevindt zich in zijn oude woonhuis. Het is een typisch Engels landhuisje in het oude plaatsje Mount Vernon, midden in het groene hart van Oxfordshire. De bloemen en planten, die de basis vormen van de bloesems, groeien nog steeds in deze tuinen en worden tevens in het wild in de omgeving gevonden. De tuinen en speciale locaties in de omgeving zijn bewaard gebleven en worden heden ten dage nog steeds gebruikt als bron voor het maken van de originele Bach Bloesems.

De 38 Bach Bloesems
Edward Bach heeft de 38 remedies in zeven groepen van emoties ingedeeld:

  • je zorgen maken
  • onzeker zijn
  • onvoldoende interesse in het hier en nu
  • eenzaamheid
  • overgevoelig zijn  voor invloeden en ideeën
  • moedeloos gevoel en/of hebben van een dip
  • overbezorgd zijn  voor het welzijn van anderen.

De bloesems dienen niet alleen om de mens vrij te maken van negatieve gemoedstoestanden, maar zorgen er ook voor dat men zich gelukkiger en meer tevreden voelt. Bach Bloesems voldoen aan de strenge Engelse wetgeving.

Eerste-hulp-middel
Naast de 38 tincturen ontwikkelde Bach een soort eerste hulp middel:  Rescue druppels (10 ml en 20 ml). Rescue  is een combinatie van vijf specifieke single remedies, die balans brengt wanneer een emotionele gebeurtenis iemand uit evenwicht heeft gebracht. Rescue is samengesteld uit de bloesems Impatiens of Reuzenbalsemien (helpt bij ongeduld en irritatie), Cherry Plum of Kerspruim (helpt kalm te blijven), Clematis (ondersteunt helderheid van geest), Rock Rose (geeft moed bij uitdagingen) en Star of Bethlehem of Vogelmelk (bij troost en verwerking).
Rescue druppels zijn ideaal bij niet durven vliegen, examenvrees of wanneer men ergens tegenop ziet (bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of ziekenhuisbezoek).
Rescue is ook als crème verkrijgbaar (30 gram/ml). Deze crème bevat dezelfde bloesems als Rescue Remedy met daaraan toegevoegd Crab Apple vanwege de reinigende invloed. De crème verzacht de huid bij stoten en na een val. Ook verzacht het bij insectensteken of bij lichte verbranding en andere uitwendige dagelijkse ongemakjes. Rescue druppels en cream mogen eigenlijk in geen enkel keukenkastje of handtas ontbreken.

Rescue-Cream-bach

Het innemen van de bloesems
Voor elke gemoedsstemming is er een bloesem, in de vorm van één van de 38 tincturen. Alvorens een keuze te maken uit de bloesems is het belangrijk de eigen gemoedstoestand goed te kunnen analyseren. In sommige gevallen is er meer dan één bloesem nodig, maar zes à zeven remedies zijn het maximum per dag.

Gebruik in acute situaties
Bij plotseling optredende gemoedsstemmingen, of zich plotseling emotioneel niet lekker voelen, kunnen twee druppels van iedere gekozen bloesem (vier druppels van Rescue, indien van toepassing) in een glas met (bron)water worden ingenomen. Dit kan met kleine slokjes worden opgedronken. Het tempo is afhankelijk van de behoefte als gevolg van de situatie.

Is er geen water in de buurt, dan kunnen twee druppels van de gekozen bloesem of vier druppels van Rescue direct in de mond genomen worden of aangebracht worden op de lippen, achter de oren of op de slapen en de binnenkant van de polsen.

Gebruik voor de langere termijn
Hiervoor kan men een 30 ml pipetflesje met bronwater zonder koolzuur vullen en hier twee druppels van elke gekozen bloesem aan toevoegen (vier druppels van Rescue, indien van toepassing). Uit het flesje moeten minimaal 4 x daags vier druppels worden genomen.
De duur van het gebruik van de Bach Bloesems kan variëren van een paar dagen tot maanden achtereen.

bach-spray


Lees ook:

> Red groente en fruit van de verspilling!
Nieuw: Griekse Stijl yoghurt van Zuiver Zuivel

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *