Bacopa: Wellness voor je hersenen en geheugen

Verstrooid, vergeetachtig of nerveus? Behoefte aan meer concentratie, focus en aandacht? Bacopa monnieri (Brahmi) is een bekend middel uit de Ayurveda om je hersenen en zenuwstelsel een steuntje in de rug te geven.

Tekst: Drs. Jeroen Mei, Ayurvedisch therapeut en journalist, www.praktijkvoorayurveda.nl

Wat is Bacopa?

Bacopa, ook wel Brahmi genoemd, is een beproefd kruidenpreparaat uit de Ayurveda Geneeskunde, beroemd geworden als tonicum voor de hersenen. De werkzaamheid en kennis erover wordt al meer dan 3.000 jaar benut en toegepast. Het verbetert het geheugen, stimuleert de leercapaciteit en versterkt het intellect en concentratievermogen. Het verlicht en voorkomt stress en bevordert een gezonde nachtrust.

De Bacopa monnieri (in het Latijn), is een kleine bodemplant die wereldwijd voorkomt, vooral op vochtige plaatsen, moerasrijke gebieden en oevers in geïrrigeerde gebieden in India. In Nederland staat het bekend als de Aziatische Waternavel.

Bacopa stress slapeloosheid

Behalve als algeheel revitaliserend middel voor de hersenen, is Bacopa ook hartversterkend, diuretisch (vochtafdrijvend), ontstekingsremmend en goed voor huidproblemen als gevolg van nerveuze klachten. Vaak wordt het dan gecombineerd met andere ondersteunende kruiden.

Lees ook: Wonderkruid kurkuma in opmars.

Wetenschappelijk onderzoek

Ook vanuit wetenschappelijke hoek is Bacopa niet onopgemerkt gebleven. Er is intussen veel onderzoek gedaan naar de inzetbaarheid van het kruid. Met name als het gaat om het verbeteren van het geheugen, de ziekte van Alzheimer en zenuwziekten.

Waar is Bacopa monnieri goed voor?

Bacopa hersenen en geheugen

Versterkend voor intellect en bewustzijn

Bacopa wordt in de Ayurveda meestal Brahmi genoemd. Het woord Brahmi is afgeleid van Brahman; Sanskriet voor ‘wijsheid’ of ‘zuiver bewustzijn’. Behalve een uitstekend middel voor het verbeteren van het intellect, ondersteunt Bacopa meditatie. Bacopa versterkt de denkkracht en wordt wel een anti-aging preparaat voor de hersenen genoemd.

Slapeloosheid

Doordat Bacopa de geest tot rust brengt is het ook te gebruiken als mild slaapmiddel. Het is dan aan te raden om het samen met wat warme melk in te nemen voor je naar bed gaat.

Nervositeit, angst en stress

Bacopa bevat specifieke stoffen genaamd brahmosiden. Het zijn deze bestanddelen van de Aziatische Waternavel die verantwoordelijk zijn voor de rustgevende en kalmerende werking van de plant. In tegenstelling tot sommige andere rustgevende middelen geeft Bacopa juist helderheid van geest. Er treedt dus geen sloomheid op!
Bacopa maakt weerbaar tegen stress en helpt bij geestelijke uitputting en neerslachtigheid. Het middel wordt ook ingezet bij klachten van depressieve aard. Therapeuten en artsen kunnen het tevens voorschrijven om de concentratie te verbeteren van kinderen met ADHD.

Is Bacopa voor mij geschikt?Bacopa monnieri

Bacopa is een zeer veilige en effectieve manier om je geheugen te verbeteren. In principe kan iedereen het veilig gebruiken die zich herkent in bovenstaande klachten of die weleens wat extra alertheid of rust kan gebruiken. Daarbij kan het ook veilig aan kinderen worden gegeven.
Door de verkoelende aard kan Bacopa de eetlust onderdrukken. Daarom is het goed om spijsverteringsbevorderende kruiden als gember, kardemom en zwarte peper toe te voegen aan de maaltijd (of als thee te gebruiken) om het maagvuur sterk te houden.

Hoeveel heb ik nodig van Bacopa?

Je kunt 2 tot 4 gram Bacopa per dag innemen. Afhankelijk van de behoefte volstaan 4 tot 8 capsules à 250 mg. Innemen na de maaltijd. Het is aan te raden Bacopa voor minimaal 6 tot 8 weken te gebruiken voor een duidelijk merkbaar effect.

Veilig Bacopa kopen

Bacopa is net als vele Ayurvedische kruiden steeds beter verkrijgbaar. Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd en wil je Bacopa monnieri uitproberen? Kijk eens op Ecomarkt.nl, daar kun je voordelig, kwalitatieve Bacopa capsules kopen.

 

Meer Ayurveda?

Triphala: wellness voor je darmen en spijsvertering
Duurzaam tandenpoetsen: natuurlijk schoon & fris gebit!
Alles over Ayurvedische Wijsheid

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *