Beter slapen door rolgordijnen en 6 andere tips

Lekker slapen is niet vanzelfsprekend. Soms kan het heel moeilijk zijn om in slaap te komen. Dat kan komen omdat je ligt te piekeren, maar veel vaker speelt de omgeving een rol. Je kunt veel doen om je slaap te verbeteren door de slaapkamer aan te passen. Deze 7 handige tips helpen je om beter te slapen!

1. Kies verduisterende rolgordijnen

Rolgordijnen zijn voor de slaapkamer de meest praktische raambekleding. Ze kunnen perfect op maat worden gemaakt voor het raam. Een goed rolgordijn past netjes op het kozijn en houdt vrijwel al het licht tegen. Dat maakt rolgordijnen ideaal voor in de zomer, als het buiten langer licht is. Ga je rolgordijnen kopen, dan kies je het beste voor rolgordijnen op maat om ze precies goed te krijgen. Door het donker te maken in de slaapkamer, maakt je lichaam meer melatonine aan. Daardoor slaap je sneller, dieper en langer.

2. Vermijd onnodige apparaten

Veel mensen slapen slechter doordat ze teveel apparaten in de slaapkamer hebben. Met name de telefoon kan heel veel invloed hebben op je slaap. Binnenkomende berichtjes kunnen je storen, maar ook het simpele feit dat je bereikbaar bent kan zorgen voor onrust. Leg je telefoon dus buiten je slaapkamer. Verder is het beter om geen TV in je slaapkamer te hebben, omdat je schermen beter kunt vermijden als je wilt slapen (zie ook tip 7). Het vermijden van onnodige apparaten in de slaapkamer blijkt de kwaliteit van de slaap ten goede te komen.

3. Kies een goed matras

Als je erg slecht slaapt of je wordt moe wakker, ben je misschien toe aan een nieuw matras. Je matras bepaalt voor een groot deel je houding. Een te zacht of te hard matras kan zorgen voor slaapproblemen omdat je geen goede rusthouding hebt. Bovendien kun je ook last krijgen van je spieren of van je rug of je heupen. Een goed matras is dus best belangrijk voor een goede nachtrust.

4. Het juiste beddengoed

Je kunt alleen lekker slapen als je het juiste beddengoed hebt. Met name de deken moet de juiste dikte hebben en passen bij het seizoen. Ben je een moeilijke slaper, dan is het verstandig om te kiezen voor dekens van extra goede kwaliteit. Deze zorgen minder snel voor grote temperatuurverschillen. Ga voor losse dekens, zodat je altijd een deken van het bed kan schuiven als het te warm is, of een extra deken erop kunt leggen als het te koud is.

5. Een gezellige sfeer in de slaapkamer

Dit wordt vaak onderschat, maar de sfeer in de slaapkamer doet veel voor je nachtrust. Hoe ongezelliger en killer de slaapkamer is, hoe slechter iemand meestal slaapt. Maak er een ruimte van waar je echt ontspannen van wordt. Misschien betekent dat voor jou het gebruik van veel extra decoraties. Of misschien ontspan jij juist in een strakke opgeruimde kamer. Maak het er in elk geval op zo’n manier gezellig dat jij er lekker kunt slapen.

6. Zorg voor frisse lucht

Frisse lucht in de slaapkamer wordt erg onderschat. Zet ventilatieroosters altijd open. Heb je een raam dat open kan, doe dit dan zo vaak mogelijk en zo lang mogelijk open. Zorg voor genoeg frisse lucht. Je kunt zorgen voor extra zuurstof door een aantal planten in de slaapkamer te zetten. Dat maakt de luchtkwaliteit beter én de ruimte wordt er gezelliger van.

7. Matig het gebruik van schermen

Het gebruik van schermen voor het slapengaan kan je slaappatroon flink beïnvloeden. Misschien denk jij dat je geen probleem hebt omdat je snel genoeg inslaapt. Maar een scherm kan ook de kwaliteit van de slaap beïnvloeden, waardoor je ’s ochtends minder fris bent. Gebruik vanaf een uur voor je bedtijd geen schermen meer. Kies dus een leuke hobby die je kunt doen, zoals lezen of puzzelen. Dat is ook heel rustgevend en zal ook zorgen voor een betere nachtrust.

Lekker slapen is belangrijk. Dat kun je bevorderen door op verschillende manieren je leefstijl aan te passen. Je kunt ook veranderingen in je slaapkamer doorvoeren die je helpen om beter te slapen. Bijvoorbeeld door met behulp van rolgordijnen te zorgen dat het echt donker wordt in de slaapkamer. Of door de hele dag de kamer te luchten, zodat je in een frisse kamer kunt gaan slapen. Door deze 7 tips te volgen kun je waarschijnlijk beter slapen. En dat is niet alleen fijn omdat je dan beter uitgerust bent: wist je dat je ook mooier wordt als je slaapt?

Lees ook:

Goed nieuws: slapen maakt je mooier

Duurzaam en gezonder leven en slapen

Waarom daten erg gezond is voor mensen

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.