Blootsvoets wandelen… een hype of een nieuwe levensstijl?

Het onderwerp blootsvoets lopen krijgt steeds meer aandacht. Een aantal barrevoeters zijn flink aan de weg aan het timmeren om het blootsvoets lopen onder de aandacht te brengen.

Zo was er afgelopen maand een interview met Ruth Langemeijer op 538: boodschappen doen op blote voeten en hadden RTL Boulevard en Editie NL een item over blootsvoets bewegen. Rick van 538 is de barefootchallenge gestart door zelf zijn hond uit te laten op blote voeten.

Wij beginnen ons stilaan af te vragen…. Is het een hype of gaan mensen beseffen dat het toch nog niet zo gek is om die schoenen wat vaker uit te gooien. Natuurlijk hopen wij op het laatste!

Ervaringen

Zelf hebben we nu nog de ervaring dat de meeste mensen schrikken als we vertellen dat we blootsvoets wandelen in het bos. Je gaat toch niet op je blote voeten in het bos wandelen!? Met al die takjes en steentjes… doet dat niet pijn aan je voeten? Velen vinden het juist logischer om te beginnen op de verharde weg, waar je goed kan zien waar je loopt en er niet allerlei dingen op de grond liggen. Juist die verharde wegen zijn veel minder prettig voor je voeten dan de zachte ondergrond van het bos. En soms kan het asfalt veel pijnlijker prikken dan een paar takjes onder je voeten. Daarnaast is het lopen in de natuur voor de voeten veel afwisselender dan het asfalt. De variatie van de ondergrond in het bos zorgt voor veel verschillende bewegingen en sensaties in je voeten.

barefoot

Prikkels

De nieuwsgierigheid wordt uiteindelijk dan toch geprikkeld en besluit men deel te nemen aan een wandeling.  In de eerste 10 minuten gaat het zo: “Oh dit voelt gek!”, “Ik moet goed kijken waar ik loop.”, “Ik voel wel al die takjes, maar ze doen niet echt pijn.”, “Ik merk dat ik voorzichtiger loop.” enz… Binnen 20 minuten gaat het zo: “Ik heb al niet meer in de gaten dat ik geen schoenen aan heb.”, “Ik had niet kunnen bedenken dat dit zo makkelijk zou gaan.”, “Ik loop veel bewuster”, “Ik voel niet meer elk takje of steentje”. Een enkeling heeft wat meer tijd nodig om alle nieuwe prikkels te verwerken. En dat is niet gek als je bedenkt dat onze voetzolen alleen maar in schoenen zitten en geen enkele prikkel te verwerken krijgen. Op het einde van de wandeling voelen de deelnemers zich ontspannen, verrast en blij. Ze voelen nieuwe energie door hun lichaam stromen.  De laatste vraag is vaak: wanneer is de volgende wandeling, want alleen durf ik dat nog niet hoor! Dan weten wij dat de blotevoetenwandeling zijn werk heeft gedaan, namelijk de voeten laten herleven waardoor lichaam en geest een positieve boost krijgen. En dat smaakt naar meer!

En er is ook meer!

Op 11 juni wordt het 3de Barefoot Evenement georganiseerd. Een dag vol workshops en informatie over blootsvoets bewegen.
Het hele jaar door zijn er in heel Nederland (en een aantal plaatsen in België) maandelijkse begeleide blotevoetenwandelingen. Vorig jaar hebben we zelfs voor de eerste keer de Nationale Blotevoeten Wandeling op touw gezet. Bijna 100 mensen op blote voeten in de natuur! Het was een groot succes. En dat smaakt naar meer voor ons!

Nationale Blotevoeten Dag

Wij willen meer mensen bereiken en ze laten proeven van de voordelen van het blootsvoets bewegen. Daarom hebben wij de 3de zondag van september uitgeroepen tot de jaarlijkse Nationale Blotevoeten Dag! Dit jaar nodigen wij op 17 september 2017 iedereen uit om voor 1 dag (of 1 moment op die dag) de schoenen uit te trekken en de voeten te verwennen. Dit kan in je eentje, maar ook in groepsverband. Kijk op onze speciale landelijke blotevoeten-activiteiten-agenda om te zien wat er in jouw buurt op deze dag georganiseerd wordt: www.nationaleblotevoetendag.nl.
Wil jij ook iets organiseren? Meld jouw activiteit dan bij ons aan. Deze komt dan ook op de website te staan! Bijvoorbeeld een blootsvoetse middag voor de buurtkinderen, een blootsvoetse dag in je café, een korting voor mensen die op blote voeten komen, een speciale blootsvoetse dag in jouw praktijk, enzovoort.

En natuurlijk organiseren wij op deze bijzondere dag de 2de Nationale Blotevoeten Wandeling! Deze keer op de Utrechtste Heuvelrug.
Wij gaan voor “Nederland op blote voeten”! Geen hype, maar een nieuwe levensstijl! Doe jij ook mee?

Ludka Vloemans en Liesje Thienpont
Oprichters VoetAktief
www.voetaktief.nl
www.nationaleblotevoetendag.nl
www.barefootevenement.nl

Meer blootvoets lezen?
Is de schoen wel gemaakt voor onze voet?
Je voeten verdienen Leguano schoenen (win)

Niets missen van onze Healthy tips & tricks?

Like onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte, en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *