Is de schoen wel gemaakt voor onze voet?

voetaktief

De voet heeft botten, pezen, spieren, banden, bloedvaten en zenuwen die allemaal bedoeld zijn om ons lichaam te ondersteunen en te verplaatsen. Ze bepalen ook de vorm van onze voet. Aan een babyvoet is te zien dat nagenoeg iedereen met eenzelfde natuurlijke voetvorm wordt geboren. 

babyvoet

De babyvoet is het breedst bij de tenen, die gestrekt zijn en een beetje uit elkaar staan. De voet die nooit, weinig of met zeer flexibel schoeisel geschoeid is geweest, verandert weinig ten opzichte van de babyvoet. De geschoeide voeten zien er meestal anders uit: het breedst bij de bal van de voet, tenen die naar elkaar worden gedrukt, een ingezakte voetboog en vaak stug en hard onder de voet.

voeten

Duidelijk dat de schoen iets doet met onze voeten. Om te kunnen begrijpen hoe de schoen onze voeten beïnvloedt, is het nodig om eerst te weten hoe onze voet functioneert.

Onze voeten geven steun en stabiliteit.

De voet bestaat uit vier voetgewelven. VoetaktiefElk gewelf is een zeer stabiele constructie die functioneert als de romeinse boog, een zeer sterke bouwconstructie die veel stevigheid biedt. Het geheel van de voetgewelven wordt ondersteund door 3 steunpunten: de hak, de grote teen en de kleine teen ter hoogte van de bal van de voet. Daarnaast geven de banden, pezen en spieren extra ondersteuning aan deze gewelven. Hierdoor staat de voet stevig en is altijd stabiel. Voorbeeld: een tafeltje op drie poten wiebelt niet.

Onze voeten zijn veerkrachtig.
De voetgewelven bieden niet enkel steun, maar ook veerkracht en demping. Het gewelf bij de bal van de voet kan namelijk lichtjes veren. Het is ons natuurlijke dempingsysteem.

Onze voeten dragen ons lichaam.
De diepliggende voetspieren (intrinsieke voetspieren) maken de voetgewelven stijf en stabiel zodat het de grote last van ons lijf kan dragen.

Laten we nu eens kijken naar wat er met onze voeten gebeurt wanneer we in schoenen zitten.

  • Het voetbed in schoenen ondersteunt het voetgewelf waardoor de intrinsieke voetspieren zwak en lui worden. Dit verzwakt het voetgewelf en de stabiliteit van de voet.
  • De hielverhoging in de schoenen dwingen ons op de hak te landen in plaats van op de mid/voorvoet. Hierdoor ontstaat er een overmatige druk op de hiel die vaak resulteert in hielspoor.
  • De grote teen (hallux) vormt samen met de hiel de fundering van het binnenste voetgewelf. De grote teen staat normaal recht naar voren en zorgt ervoor dat het gewelf niet inzakt. De te smalle, opstaande neus van onze schoenen duwt de grote teen opzij en omhoog . Het steunpunt van het voetgewelf wordt weggenomen. De voet zakt naar binnen en zorgt voor een zwakker binnenste voetgewelf (platvoet).
  • De flexibiliteit van de voet zorgt ervoor dat de voet zich moeiteloos kan aanpassen aan een ongelijke omgeving. Zo kan de voet bijvoorbeeld om een rotsblok heen “grijpen” om stabiel te blijven. Schoenen met een stijve zool passen zich niet aan de ondergrond aan, waardoor de stabiliteit minder wordt.
  • Een groot netwerk aan bloedvaten in de voet voorziet alle structuren in de voet van bloed. Schoenen zijn bijna altijd smaller dan de voet waardoor de bloedvaten voortdurend worden samengedrukt en de voet minder goed doorbloed wordt en dus minder voorzien wordt van zuurstof en voedingsstoffen.
  • 70% van de informatie die we nodig hebben om te bewegen komt vanuit de zenuwuiteinden in onze voetzolen. Ze zijn weliswaar de onmisbare schakel die onze hersenen vertellen hoe in beweging te komen. De zolen in schoenen zorgen ervoor dat we minder informatie uit onze omgeving krijgen en scheppen zo een communicatiestoornis tussen onze voeten en de hersenen. Bewegingen verliezen aan souplesse.

Van schoenen worden onze voeten niet blij!

Trek dus regelmatig die schoenen uit en geef je voeten ruimte en vrijheid. Let wel: doe niet te veel in 1 keer, maar bouw het rustig op.
Niet alleen je voeten zullen je dankbaar zijn, ook je lichaam en geest worden blij van vrije voeten!

Doe mee met de Nationale Blotevoeten Dag op 17 september 2017. Heel Nederland uit de schoenen voor 1 dag!

blotevoetenwandeling

Liesje Thienpont en Ludka Vloemans
Oprichters van VoetAktief
www.voetaktief.nl

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *