Eetbaar driekleurig viooltje: goed voor de luchtwegen

Hedendaagse gerechten in een high-end restaurant zien er anders uit dan vijftig jaar geleden. Tegenwoordig worden de lekkernijen immers geregeld opgeluisterd met eetbare bloemen. Deze zijn niet alleen mooi, maar hebben vaak ook nog eens positieve voordelen voor onze gezondheid. Het driekleurig viooltje (Viola tricolor) is hier een uitstekend voorbeeld van.

Tekst: Marceline Geelen

Viola tricolor of stiefmoedertje

Het driekleurig viooltje (Viola tricolor) wordt ook wel eens stiefmoedertje genoemd. De naam verwijst naar de bloem, waarin men het gezicht van een oud vrouwtje, de stiefmoeder, meende te herkennen. Het grootste en fraaiste onderste kroonblad zit op twee kelkblaadjes, de stoelen. Hierop maakt de stiefmoeder het zich gemakkelijk. Daarnaast zitten de twee eigen kinderen, beiden ook op een eigen stoel. De twee stiefkinderen zitten bovenaan samen op één stoel. De stamper staat symbool voor de vader, die van een woede een wit hoofd heeft gekregen. Een mooie metafoor.

Viola tricolor: welriekende bloem

Overigens doen over de Latijnse naam Viola tricolor ook enkele mogelijke verklaringen de ronde. Tricolor spreekt uiteraard voor zich: de bloem heeft drie kleuren. Over ‘Viola’ bestaat echter nog steeds onduidelijkheid. Viola kan namelijk naar meerdere zaken verwijzen. Viola betekent onder meer ‘violet’, wat een verwijzing naar de prominente kleur van de bloem zou kunnen zijn. Viola komt daarnaast van ‘vion’ wat ‘welriekend’ betekent, wat aan de heerlijke geur kan refereren. Viola stamt echter ook van ‘via’, wat ‘weg’ betekent, verwijzend naar het feit dat driekleurige viooltjes volop langs de Romeinse wegen groeiden.

Waardevolle stoffen in het driekleurig viooltje

Driekleurig viooltje

Het mooie driekleurige viooltje bevat diverse waardevolle stoffen voor de gezondheid. Deze omvatten onder meer vijf soorten slijmstoffen, dertien soorten flavonoïden waaronder vincenine, quercetine en violanthine, anthocyanen en salicylaten. Flavonoïden is een verzamelnaam voor diverse, krachtige antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die de strijd aangaan met vrije radicalen en zo helpen om onze cellen en weefsels gezond te houden. Daar houdt het echter niet mee op. Viola tricolor bevat namelijk ook gentisinezuur, protocatechinezuur, de vitamines C, E en K, violaxanthinen, mineralen, saponosiden, coumarines en looistoffen, waarbij vitamine C natuurlijk dé vitamine voor een goede weerstand is. De Viola tricolor is dus letterlijk en figuurlijk een mondvol.

Driekleurig viooltje: verzachtend voor de luchtwegen

Het is dus niet zo vreemd dat het driekleurig viooltje al in de zestiende eeuw door de baanbrekende kruidenwetenschapper Rembert Dodoens werd beschreven. Uitwendig werd de plant in de volksgeneeskunde gebruikt bij jeuk, zweren en huiduitslag. Ook werd het viooltje gebruikt voor een algemeen gunstige en voedende invloed op de huid* en de spijsvertering*. In de zeventiende eeuw kwamen daar andere toepassingen bij die tot op de dag van vandaag gelden. Zo kan Viola tricolor worden ingezet vanwege z’n verzachtende invloed op de luchtwegen*.

*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Driekleurig viooltje als supplement

Om een gezonde levensstijl te behouden, is het altijd een goed idee om gezond en afwisselend te eten en voldoende te bewegen. Soms lukt dit echter niet. Als dan ook nog eens de R in de maand komt, kan dit gevolgen hebben voor de luchtwegen. Het driekleurig viooltje kan dan uitkomst bieden. Nee, u hoeft de viooltjes niet per se vers op te peuzelen, het beste van de Viola tricolor is ook verkrijgbaar als supplement. Zo kunt u bij vitaminesperpost.nl terecht voor capsules met driekleurig viooltje extract. Deze zijn samengesteld met louter het extract van het bovengrondse bloemgedeelte van de Viola tricolor. Elke capsule bevat 400 mg bloemgedeelte extract. Bovendien is dit supplement volgens IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd.

Driekleurig Viooltje capsules

Prijs en verkrijgbaarheid.

Het supplement met driekleurig viooltje is voor € 14,05 verkrijgbaar in een verpakking met 60 capsules.

Over vitaminesperpost.nl

Het streven van vitaminesperpost.nl is om kwalitatief hoogwaardige en natuurlijke voedingssupplementen tegen een gezonde prijs aan te bieden. Daarom worden zowel natuurlijke als natuuridentieke voedingssupplementen verkocht.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *