Tips om de kans van slagen te verhogen!
Het jaar 2017 is ten einde. Vol enthousiasme ben je aan 2018 begonnen en natuurlijk heb je goede voornemens gemaakt.
Begin januari is een uitgelezen moment om nog eens kritisch naar je goede voornemens te kijken. Niet alleen of ze concreet en realistisch zijn, maar ook of je er echt zin in hebt. Als je jezelf bijvoorbeeld voorneemt om drie keer per week naar de sportschool te gaan terwijl je de sportschool helemaal niet leuk vindt dan kun je natuurlijk al op je vingers natellen dat je dat goede voornemen beter kunt skippen.
Het is belangrijk om je te realiseren dat het (te) laat formuleren van goede voornemens vaak een valkuil is. Als je je goede voornemens pas rond 31 december hebt bedacht dan is dat gewoon te laat. Dat klinkt vervelender dan het bedoeld is. Maar willen goede voornemens kans van slagen hebben dan moeten ze eerst nog een beetje rijpen. Je moet van je goede voornemens doordrongen zijn. Het is dus heel erg belangrijk dat je goed bij je voornemens stilstaat en dat kun je het beste een beetje projectmatig doen.
Plan van aanpak
Je begint met het opschrijven van je goede voornemens. Je ziet dan meteen ook of je ze concreet hebt geformuleerd en of ze realistisch zijn. Is het duidelijk wat je gaat doen, hoe en wanneer? Als er alleen “Drie kilo afvallen” staat is dat dus niet voldoende. Hoe ga je dat bereiken? En hoe zorg je ervoor dat je op gewicht blijft?
Hoeveel goede voornemens staan er op je lijstje? Leg de lat niet te hoog. Eén of twee goede voornemens zijn meer dan genoeg. Het moet immers wel leuk en behapbaar blijven, dat verhoogt de kans van slagen.
Vertrouwen
Ga vervolgens bij jezelf ten rade of je écht gemotiveerd bent om deze doelen te behalen. Geloof je er echt in, m.a.w. heb je er vertrouwen in dat je het voor elkaar kunt krijgen? Mocht dat niet zo zijn, schuif je goede voornemens niet direct ter zijde maar kijk wat er nodig is om dat vertrouwen wél te krijgen. Het is gewoon een teken dat je nog niet helemaal klaar bent en je nog wat huiswerk te doen hebt. Stel je voornemens wat bij. Is je goede voornemen bijvoorbeeld 30 push ups per dag, maak daar dan minimaal 3 push ups per dag van. Daarvan weet je zeker dat je het gaat halen en de ene dag doe je er wellicht wat meer dan de andere dag.
Misschien heb je hulp nodig. Vertel je partner en/of vrienden over je goede voornemens en win advies in. Of laat je inspireren door boeken of TED talks over het betreffende onderwerp. Het is sowieso heel erg raadzaam om altijd andere mensen te betrekken bij je goede voornemens, omdat je er dan wel mee aan de slag moet! In feite begin je dan al direct met de uitvoering van je goede voornemens.
Geef niet op
Laat je niet uit het veld slaan door tegenslag of als je even een terugslag hebt. Besef dat verandering nooit in een stijgende lijn omhoog loopt. Je zult af en toe een dipje hebben, maar dat wil niet zeggen dat je niets hebt gerealiseerd en dat je weer terug bij af bent. Verandering verloopt nu eenmaal grillig en je hebt een heel jaar … Laat je niet ontmoedigen!
Meer lezen?
> Smoothie recepten en shakes met eiwitten en superfoods
> Wees de verandering die je zelf wilt zien (Blog)
Niets missen van De Betere Wereld?
Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.