Hoe houd je je goede voornemens vast?

goede voornemens

Nieuw jaar, nieuwe kansen...

Meer sporten, minder drinken, gezonder eten, meer tijd besteden aan familie, minder stressen op het werk: komt het je bekend voor? Aan het einde van het jaar maken we vaak de balans op om te kijken waar we staan, en op 1 januari duiken we met frisse moed en goede intenties het nieuwe jaar in. Hoe hou je dat vol na, let’s say, februari?

Bij veel mensen lijkt het lijstje voornemens na de nieuwjaarskater alweer te zijn weggezakt. Oude gewoontes sluipen er ongemerkt in. En voor je het weet, zit je elke avond voor de televisie met een glas wijn een zak chips leeg te eten, terwijl je je toch zo had voorgenomen alleen nog maar biologisch te gaan koken of dat trainingsrondje 2 keer per week toch echt vol te gaan houden.

Automatische piloot op OFF
Hoe breken we definitief met slechte gewoontes? Hoe houden we onze goede intenties voor 2017 vast? Het heeft allemaal te maken met gedragsverandering. En dat lukt niet in een paar dagen. Heb jij je nieuwjaarsvoornemens al opgegeven? De voornaamste reden waarom voornemens zo snel sneuvelen is dat het gaat om een verandering van iets dat al langdurig onbewust aanwezig is. En zonder de juiste techniek is dit best moeilijk om aan te pakken. Veel van ons gedrag is zo automatisch dat we ons er niet van bewust zijn. Maar met een beetje doorzettingsvermogen kunnen we onze ingebouwde automatische piloot trainen en veranderen op de manier dat wij dat willen.

Kleine verandering, groot resultaat
Een klassieke fout die mensen maken bij het veranderen van gewoontes, is dat ze teveel willen in één keer. Denk in klein stapjes. In plaats van dat je je complete dieet meteen aanpast, kun je bijvoorbeeld ook beginnen om eerst je ongezonde snackgewoonte te veranderen. Neem in plaats van een koekje een appel als je trek krijgt tussen de middag. Als dit makkelijk gaat bouw je dit langzaam uit en vervang je bijvoorbeeld dat stuk chocola na het eten voor fruit. Zo wordt het een stuk makkelijker. Dit kun je toepassen op allerlei slechte gewoontes. Hak je doelen in kleine, hapklare brokjes.

Concreet plan
De voornemens die mensen maken zijn vaak erg vaag. Bijvoorbeeld: ‘dit jaar wil ik fit worden’ of ‘dit jaar zal ik een beter mens zijn’. Best goede voornemens, maar het is aan te raden om meer specifieke plannen te maken zodat je de situatie verbindt met een actie. Dus: ‘als ik ’s ochtends niet moet werken ga ik een rondje rennen in het park’ of ‘ik ga een vaste dag per maand als vrijwilliger bij de voedselbank helpen’. Maak het concreet. Zo kun je je doelen makkelijker behalen.

Focus
Als je dit jaar hebt besloten om te stoppen met roken, gewicht te verliezen, te veranderen van baan én weer wilt gaan studeren, allemaal op hetzelfde moment, dan zal dat geheid gaan mislukken. Te snel en teveel willen veranderen leidt vaak tot geen enkel succes. Een tip is om al je doelen voor dit jaar op te schrijven, zodat je ze niet vergeet. Vervolgens maak je een prioriteitenlijst en selecteer je slechts 1-2 doelen waar je de focus op legt en aan gaat werken. Schrijf ze op een papier en hang het op een plek waar je dagelijks langskomt. Hang foto’s op en quotes om geïnspireerd te blijven.

Herhaal en experimenteer
Gewoontes ontstaan door dezelfde actie in dezelfde situatie te herhalen. Elke keer dat je iets herhaalt, wordt de gewoonte bekrachtigd en sterker. Hoe sterker het wordt, hoe meer het een onbewuste actie wordt. Iedereen is anders en het ligt ook aan je persoonlijkheid hoe lang het duurt voordat een gewoonte groeit. Een slechte gewoonte veranderen naar een goede kan dus best even tijd kosten. Mocht het niet meteen lukken, geef dan niet op. Misschien kun je met een kleine aanpassing toch nog het beoogde resultaat bereiken.

Vervanging
Met een slechte gewoonte breken is vaak een kwestie van vervangen in plaats van vernietigen of onderdrukken. Leer jezelf een nieuwe reactie aan. Als je bijvoorbeeld de neiging hebt om op je nagels te bijten als je zorgen hebt, probeer dan in het geval dat je dit ervaart iets anders te doen met je handen, zoals een kopje thee zetten. Of ga breien, heb je er meteen een creatieve hobby bij. Als je die vervelende oude gewoonte alleen maar probeert weg te duwen, lukt het niet.

Blijf proberen
Het maakt niet uit hoe vaak je faalt, je kunt altijd weer opnieuw beginnen. Verwacht niet van jezelf dat je vanaf de eerste dag perfect bent. Voornemens vasthouden is nou eenmaal niet makkelijk. Onthoud de belangrijkste beweegredenen voor je intenties en maak dit jaar hét jaar om je doelen te behalen die je voor jezelf hebt gesteld.

PS:  Overigens is dit een aardig tegengeluid: de ‘gevaren’ van goede voornemens, verteld door Amy Cuddy tijdens haar Tedx-presentatie.

goede voornemens

 

Succes!
Namens het DeBetereWereld-team,
Dees Dekker

Gerelateerd:
>  Voor slechts 10 euro met DeBetereWereld naar De Nationale Gezondheidsbeurs
>  Over mijn detoxkuur van Innerwave

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *