Graszoden voor een betere wereld?

Broeikaseffect en global warming

Het broeikaseffect, we horen er bijna dagelijks over. Maar hoe zat het ook alweer met de gassen rondom onze prachtige aarde?

Het broeikaseffect is niets anders dan het opsluiten van hitte in de atmosfeer, hitte die wordt opgesloten door koolstofdioxide en waterdamp. Deze gassen vormen samen als het ware een deken rondom de aarde. In principe is deze deken een levensnoodzaak voor onze planeet: zonder deze deken zou het op aarde continu zo’n 18° vriezen. Dat terwijl met de bescherming de gemiddelde temperatuur nu zo’n aangename 15 graden Celsius is.

Normaliter is er balans in de zonnehitte overdag en de warmte die tijdens de donkere, koudere uren terug de ruimte in gaat. Maar: hoe dikker de deken van broeikasgassen, hoe minder infrarood-straling kan verdwijnen uit de onderste laag van de atmosfeer.

De laatste eeuw is, mede door toedoen van de mens en consumptiegedrag, de gemiddelde temperatuur op aarde met 0,6 graden Celsius gestegen. Dat lijkt heel weinig, maar zorgt nu al voor grote problemen in de extreme gebieden op aarde, zoals woestijnen en poolgebieden. Mens, dier en plant zullen door de steeds grotere toename van gemiddelde temperatuur steeds meer problemen ervaren.

Graszoden, grasvelden en zuurstofproductie

Een van de oplossingen op grote schaal voor deze problematiek is het inzetten van de natuur. Omdat bomen en planten koolstofdioxide omzetten in zuurstof, moeten we wereldwijd veel meer inzetten op behoud en uitbreiding van natuurgebieden. Zoveel mogelijk grasvelden in steden, zo min mogelijk bomen kappen, en vooral: steeds zorgen voor nieuwe aanwas aan groen. Met graszoden is een nieuw grasveld zo in de maak en hoe meer grasoppervlakte we wereldwijd kunnen realiseren, hoe beter. Vooral gras met vrij breed ‘blad’ en hoog groeiend gras produceren de meeste zuurstof via fotosynthese. Hoe meer oppervlakte het groen heeft, hoe meer zuurstof er geproduceerd kan worden.

Grasland in Nederland

Nederland is gezegend met bijna 1 miljoen hectare aan productie grasland. Het zal velen verbazen in ons ‘drukke kleine landje’, maar letterlijk half Nederland bestaat uit gras en weide. Het grootste deel van dit grasland wordt voor de veeteelt gebruikt. Omdat deze weides vaak intensief begraasd worden, betreft het meestal snelgroeiende grassoorten.

Het positieve effect van een grasveld

Gras kan veel meer kooldioxide omzetten in zuurstof dan andere planten. Uit langdurig onderzoek van de universiteit Wageningen blijkt dat gras uitstekend geschikt is om veel koolstof op te slaan. Hoe vreemd het ook klinkt: hoe meer kooldioxide aan gras wordt toegediend, hoe meer het gras ervan kan opnemen in de bodem en in haar wortels. Dit komt door de bijzondere omgang van gras met suikers: gras met veel blad vangt veel licht en kan veel suikers aanmaken. Deze suikers worden bij het afsterven van gras als reserve gebruikt om razendsnel nieuw blad aan te maken. Gras is hierin als het ware de expert. Grasland is hierdoor buitengewoon interessant als een zogenaamde demper van teveel CO2-toename in de atmosfeer.

Conclusie

De natuur en gras in het bijzonder hebben niet alleen op individuele, kleine schaal een helende, rustgevende werking. Ook als het gaat om de wereldwijde milieuproblematiek, zijn groen en gras onmisbaar om de aarde en al haar bewoners gezond te houden. Er zijn hierbij weinig planten die zoveel CO2 in zuurstof kunnen omzetten als het ons zo vertrouwde gras.

 

Meer lezen over een beter milieu:

Milieudefensie: teken mee voor schonere lucht!

Consument vragen over milieubelasting verpakkingen

Ikkominactie: voor het klimaat!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.