Het behandelen van complexe wonden

Een complexe wond behandelen is een zaak waar heel wat bij komt kijken, zoveel is zeker. Zowel als professionele zorgverleners als gewone bijstaander is het altijd een goed idee om over basiskennis te beschikken, zodat je in geval van nood op de juiste manier kan ingrijpen. De volgende tips kunnen daarbij helpen, zodat de veiligheid en gezondheid van de persoon in kwestie verbetert en zo goed mogelijk wordt beschermd!

Enkele handige tips voor het behandelen van complexe wonden

1. Gebruik eerst water om te reinigen

Als het gaat om een open wond is het aangeraden om altijd eerst te reinigen door middel van kraanwater. Op die manier wordt de eerste laag van het vuil uit de wond verwijderd, waardoor het risico op infectie en andere complicaties kleiner wordt. Idealiter wordt een lauwe, zachte waterstraal gebruikt zodat er geen verdere schade of pijn ervaren wordt.

Lees ook: Dr. Fix Winterhanden Wonderzalf

2. De patiënt goed begeleiden en ondersteunen

Vervolgens is het van belang dat de gewonde persoon zo goed als mogelijk wordt begeleid en geholpen bij het uitvoeren van verzorgingsmaatregelen. Emoties kunnen namelijk nogal hoog oplopen. Niet alleen wordt op die manier paniek vermindert, maar zal het verzorgen van de wond ook nog eens veel gemakkelijker en veiliger kunnen verlopen.

3. Eenvoudige oplossingen voor open wonden

Is de wond open, dan is het een goed idee om deze na het reinigen goed te bedekken. Zo wordt de persoon in kwestie beschermd tegen vuiligheid en infecties en zal het risico op verdere pijn en beschadiging ook kleiner worden. Vooral bij complexe wonden is dit belangrijk aangezien deze kwetsbaarder zijn voor contact met zuurstof en vuiligheid, en dus een groter risico op infectie met zich meebrengt.

4. Gesloten wonden niet verbinden of reinigen

Ten slotte is het belangrijk dat gesloten wonden niet worden afgedekt met een verband of worden gereinigd. Het risico bij dergelijke complexe wonden is op zich niet groot, aangezien er geen intern contact is met zuurstof. In geval van een gesloten wond moet er hoe dan ook verdere begeleiding en professionele hulp worden geboden, aangezien de ernst van de wonden in dat geval moeilijker te achterhalen is.

Lees meer:
Waarom iedereen een EHBO cursus zou moeten volgen

Kegeloefeningen voor verschillende doeleinden

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *