Honden in balans met Bach bloesems

De mens is natuurlijk niet de enige met emoties en gevoelens

tingWe willen ons allemaal goed voelen, zowel fysiek als mentaal. In de jaren ’30 heeft de Engelse homeopaat en bacterioloog Dr. Edward Bach een manier gevonden om ons op emotioneel vlak in balans te laten komen en te blijven door middel van bloesems. Er bestaan 38 bloesems die samen een compleet systeem vormen. Welke bloesem van toepassing is, hangt af van ieder individu en de emoties die spelen.

Blog door: Sanne

De mens is natuurlijk niet de enige met emoties en gevoelens. Dieren die emotioneel uit balans zijn kunnen ook geholpen worden door gebruik te maken van de Bach bloesems. Toen ik dit tegenkwam was ik direct geïnteresseerd. Onze hond begon steeds heftigere negatieve gedragingen te vertonen waar ik me geen raad mee wist.

Maar hoe werkt dit? Hoe weet ik wat ik nodig heb voor mijn hond? Om deze vragen beantwoord te krijgen, hebben we contact opgenomen met Bach en zij adviseerden een Bach Dierenconsulent erbij te betrekken. Wij kwamen terecht bij Trudie Rutten, Bach Dierenconsulent en hondengedragstherapeute.

Het gedrag van onze hondting2
Onze hond hebben we geadopteerd toen zij 5 weken oud was omdat ze was achtergelaten op een jaarmarkt. Ze is door de dierenarts nagekeken en fysiek gezien was ze verder in orde. Ze is een lief en vrolijk hondje, een ‘boomertje’ die ervan houdt bij je in de buurt te zijn. Opvallend was dat ze erg aanhankelijk was en lichtelijk in paniek als een van beide baasjes (even) weg was. Als de deurbel ging, blafte ze flink, zo fel dat we er zelf van schrokken. Op de dag werden we op de voet gevolgd en sliep ze nauwelijks. Ze is inmiddels 8 jaar oud en het negatieve gedrag werd steeds erger. Het ging zo ver dat we op een gegeven moment het plezier om voor haar te zorgen hadden verloren. Toen ik las dat de Bach bloesems ook konden helpen bij honden zag ik dit als een kans om de negatieve spiraal waarin we gekomen waren te doorbreken.

Consult
Er werd een afspraak gemaakt voor een consult en van te voren heb ik een vragenlijst ingevuld om een zo duidelijk mogelijk beeld te kunnen schetsen van het probleem en mijn hulpvraag. Tijdens het consult werd onze hond bekeken en de antwoorden van de vragenlijst werden nader toegelicht. Het was een prettig gesprek met een zeer betrokken consulente. Mijn hond liet die avond precies het zenuwachtige gedrag zien. Ze liep heen en weer, was onrustig, piepte en jankte erbij. Het gedrag waar ik zelf ook heel onrustig van word.

Bach bloesems compositie
Aan het eind van het consult werden de bevindingen op een rijtje gezet en aan de hand daarvan kreeg ik een flesje mee met verschillende bloesems. De bloesems zijn dus een persoonlijke samenstelling voor mijn hond. Ik moest mijn hondje elke 4 uur, tot 4x per dag, 4 druppeltjes geven. Daarbij kreeg ik ook een verslag met daarbij allerlei (praktische) tips om onze hond te helpen. In het begin was het even wennen hoe dit toe te dienen. Je bent er immers niet altijd. We gaven de druppeltjes als we thuis waren op een lepeltje met wat Yarrah paté (hondenvoeding) en deden een paar druppeltjes in het waterbakje als we er niet waren. Na een week hadden we weer contact met Trudie om te kijken of we op de goede weg zaten. Wat vooral te merken was na een week was dat het gedrag zeker nog aanwezig was maar dat het minder heftig was. De scherpe randjes waren verdwenen. Met een flesje Bach bloesems deden we ongeveer 3 weken. Tussendoor werd de compositie aangepast waar nodig en meer verfijnd.

Gedragsverandering
Na 2,5 maand elke dag de Bach druppeltjes te hebben gegeven, hebben we week voor week vooruitgang kunnen waarnemen. Met golfbewegingen ging de gedragsverandering gepaard. Het leek even wat minder te gaan, maar daarna werd onze hond beetje bij beetje (weer) een steeds leukere hond. Grappig om te zien was dat ook leuk gedrag van vroeger terugkomt. Ze wil meer spelen en vraagt weer op een positieve manier aandacht. Het beschreven gedrag van onze hond is nog wel aanwezig maar heel erg afgenomen in intensiteit. Heel logisch en te verwachten ook, wat ons van te voren al was gemeld omdat dit gedrag al zo’n lange tijd aanwezig is. Dit heeft langere tijd nodig dan 3 maanden. Ook aan familieleden en vrienden heb ik gevraagd of zij gedragsveranderingen konden waarnemen, zonder dat zij wisten dat wij de Bach druppeltjes gaven. Allen positieve reacties.

Ze is liever, vrolijker en minder zenuwachtig.

Wat zijn wij blij met de resultaten van de Bach bloesems, een opluchting en minder stress voor het hele gezin!

Met dank aan Trudie Rutten
Bach Bloesem dierenconsulent
Kynologisch gedragstherapeut
www.praktijkderietvink.nl

Honden aan boord
www.hondenaanboord.nl

Lees verder:
> Orginele Bach Bloesem Remedies: voor stressgevoelige dieren
Lekker in balans met bloesems en ‘rescue spray’

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *