Juglen Zwaan: Maken verzorgingsproducten ons dik?

verzorgingsproducten

Column kennisexpert Juglen Zwaan, orthomoleculair therapeut

Het nieuwe jaar is net begonnen en de sportscholen zitten weer overvol. Velen willen de extra decemberkilo’s het liefst zo snel mogelijk kwijt. Ondanks alle inspanningen vallen sommige mensen toch maar niet af. De oorzaak zou wel eens kunnen liggen bij het gebruik van de verkeerde verzorgingsproducten.

Natuurlijke deodorant, zelf maken of kopen?

Om af te vallen zijn niet alleen de calorieën van belang, ook de hormonale status van het lichaam is van invloed. Zwangere vrouwen eten door misselijkheid soms minder, maar komen toch aan omdat het lichaam een vetreserve aanlegt voor de naderende zoogtijd. Dit wordt heel slim door Moeder Natuur ingeregeld. Verzorgingsproducten zoals makeup, shampoo, zeep, haarspray, crème en lippenstift kunnen hormoonverstorende stoffen bevatten. Denk hierbij met name aan de ftalaten (weekmakers). Dit is een groep van tientallen stoffen waarvan bekend is dat ze kunnen functioneren als een endocriene disruptor, oftewel verstorend kunnen werken op de hormoonbalans in het menselijk lichaam. Ftalaten kun je op het etiket gemakkelijk opsporen door de ingrediënten te scannen op woorden die eindigen op phthalate, zoals dibutyl phthalate. Ook aan de veiligheid van andere stoffen wordt getwijfeld, zoals nano-deeltjes, aluminium, sodium lauryl sulfaat (SLS) en parabenen.

Juglen Zwaan

Wat je niet kunt eten zou je ook niet op je huid moeten aanbrengen. Je huid is het grootste orgaan dat je hebt, het is ongeveer 2 vierkante meter groot en weegt al gauw 4 kilo. De huid is permeabel, dat wil zeggen doorlaatbaar. Via zweet kunnen er toxines en mineralen uit, maar er kunnen ook stoffen in. Denk maar aan de nicotinepleister of progesteroncreme. De nicotine of progesteron dringen diep de huid binnen en worden zo opgenomen in onze bloedbaan. Als je cosmetica gebruikt met toxische stoffen erin, dan kunnen deze mogelijk opgenomen worden door de huid. Niet alleen hormoonverstorende stoffen kunnen zo in het lichaam terecht komen, maar ook ingrediënten die ervan worden verdacht kankerverwekkend te zijn.

Het is toch veilig?

De stoffen zijn getest en veilig bevonden door wetenschappers. De arts Paracelsus zei echter in de 16e eeuw al: “Dosis sola facit venenum”, oftewel de dosis bepaalt of iets giftig is. In meer dan 70% van onze cosmetica komen hormoonverstorende stoffen voor. Als je keer op keer je lichaam in aanraking breng met deze stoffen, kan het uiteindelijk opstapelen en wel schadelijk zijn. Wanneer ons lichaam wordt geconfronteerd met teveel chemische oestrogenen, ook wel xeno-oestrogenen genoemd, kan dat de aanmaak van extra vet in het lichaam stimuleren.

Wat dan wel?

Het beste is om te kiezen voor natuurproducten, het liefst nog van biologische afkomst. Nu de relatie tussen verzorgingsproducten en onze gezondheid steeds duidelijker wordt, komen er meer en meer natuurlijke alternatieven op de markt. Vaak ietsje duurder, maar soms scheelt het weinig. En voor mensen met een kleine portemonnee? Denk ook eens aan kokosolie die je kunt gebruiken als bodylotion, crème of deo.

Suiker - Juglen Zwaan

Met gezonde groet,
Juglen Zwaan
orthomoleculair therapeut

www.aHealthylife.nl 

 

Meer van kennisexpert Juglen Zwaan:

Onbewust verslaafd aan suiker?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.