Natuurlijke zonbescherming van Lush

Review door Renske, namens Real Dealz

Er bestaat zoiets als een Lush-lucht. Dat is de specifieke geur die je ruikt als je binnen een straal van 100 meter van een Lush-filiaal bent. Het ruikt als een feestje waarop alleen maar mensen met héél lekkere parfum zijn uitgenodigd. En een paar mango’s, cacaobonen en een bosje citroengras, die ook waren uitgenodigd, maar werden vertrappeld in het feestgedruis.

Op Groenvoer vind je onafhankelijke recensies over plekken en producten waar we blij van worden. Ook plaatsen we regelmatig artikelen en tips over alles wat met duurzaamheid te maken heeft.
Groenvoer is de gids voor groen Nederland!

Lush verkoopt verse, handgemaakte cosmetica en heeft filialen in bijna alle grote steden van Nederland en België. De nieuwste toevoeging is een zonbeschermingslijn. Hoogste tijd om die eens onder de loep te nemen.

Claim
De zeepjes en poedertjes van Lush zijn vegetarisch of zelfs veganistisch. Er wordt niet op dieren getest en de ingrediënten zijn Fairtrade en / of biologisch van aard. Gebruikte verpakkingen worden actief teruggenomen om te recyclen. Lush gaat er bovendien prat op weinig tot geen conserveermiddelen te gebruiken.

Hoe zit het precies?
Dit laatste punt is onderwerp van discussie. Vooral omdat Lush wel een kleine hoeveelheid parabenen gebruikt in haar vloeibare producten. Deze conserveermiddelen zijn omstreden, omdat ze door het lichaam worden opgenomen en zich kunnen ophopen in menselijk weefsel. Het is onduidelijk wat ze daar verder precies aanrichten, maar het verband met kanker wordt wel eens gelegd.

Hetzelfde geldt voor de synthetische stoffen die in veel soorten zonnebrand zitten. Zij doen hun werk ín de huid in plaats van erop. Er is een alternatief: minerale bescherming. Dit zijn minerale deeltjes die je óp de huid smeert en die het licht weerkaatsen. Een meer natuurlijke vorm van zonbescherming dus. Dus hoe natuurlijk is de zonbescherming van Lush?

Ik testte The Sunblock (zonbescherming in vaste vorm met factor 30), Sesame Suntan Lotion (vloeibare zonnebrand met factor 10) en Million Dollar Moisturiser (factor 30). In alle drie zitten veel geurige en eerlijke producten zoals biologische sesamolie, Jojoba-olie en Fairtrade shea-boter. Maar zowel de Moisturiser als de Suntan Lotion bevatten parabenen. The Sunblock heeft wat dat betreft een streepje voor. Omdat dit een zonnebrand in vaste vorm is, zijn er geen conserveermiddelen voor nodig.

De zonbescherming van Lush lijkt gebruik te maken van natuurlijke, minerale filters zoals het calaminepoeder in The Sunblock (een vorm van zinkoxide) en het titaniumdioxide in de moisturiser. Wel bevatten alle producten ook meer omstreden synthetische stoffen zoals Butyl Methoxydibenzoylmethane, maar volgens Lush zelf is deze stof volstrekt veilig.

LUSH_the_Sunblock

Oordeel
Het fijne aan The Sunblock is de geur, die is subtiel en kruidig en wordt alleen nog maar beter als je huid opwarmt door de zon. Je ruikt de cacaoboter, kamille en iets citroenigs. Het is een geur die rijk is maar toch ook neutraal blijft. De andere twee producten hebben dat niet. Kort gezegd: de lotion stinkt naar sesamolie en de Moisturiser is erg zoet. Beide geuren zijn wel lekker, maar een beetje intens. Na een paar uur is de sesamlucht wel afgezwakt tot een best aangenaam notig luchtje.

Mijn favoriet by far is dus The Sunblock, omdat deze als enige serieus te nemen is als echte vervanger voor reguliere zonnebrandcrème. Hij ruikt zó lekker dat hij het ook prima doet als luchtverfrisser. Het nadeel van deze zonnebrand is echter de wijze waarop je hem aanbrengt: nat, als je net onder de douche vandaan komt. En omdat je jezelf na het douchen hebt ingevet, is afdrogen niet meer mogelijk. Een beetje afdeppen is het hoogst haalbare. Met zo’n vette huid is het vervolgens niet echt makkelijk om je kleren aan te trekken.

Lush-producten hebben heel veel goeds. Ze zijn diervriendelijk, vers, biologisch en Fairtrade. Hoe serieus je de dreiging van parabenen en synthethische stoffen wilt nemen is aan jou. En het allerfijnste is dat je met Lush de geur van vrolijkheid in huis haalt. Alsof er bij jou thuis altijd een feestje is. Met alleen maar lekker ruikende mensen.

Verkrijgbaar via:
Lush-winkels en de webshop

Producent:
Lush
Leidsestraat 14 Amsterdam
www.lush.nl

Prijs:
€54,95 (Million Dollar Moisturiser), €14,50 (Sesame Suntan Lotion) en €15,50 (The Sunblock)

Lees ook:
> Lush-producten onder de loep
> Recensie TOMS schoenen
> Recensie Gimsel (Rotterdam)

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *