Goed voornemen: sociaal contact, want impact op je gezondheid

Investeren in je buurt, familie en vrienden zorgt voor veel betere gezondheid

Laatst bijgewerkt op 19 december 2016

Laatste update op 19 december 2016

Onderzoek naar de historie van goede voornemens, door Kantar Public (voorheen TNS NIPO) laat zien dat we vroeger met meer sociale voornemens, veelal gericht op partner en kinderen, het nieuwe jaar in gingen.

In 67 procent van de gevallen zijn onze voornemens vandaag de dag individualistisch van aard. Dit terwijl sociale interactie juist grote invloed heeft op de gezondheid. “Drie jaar geen sociaal contact is ongezonder dan drie jaar slecht eten”, aldus Beate Volker, Hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Sociale voornemens zijn gezond

Investeren in de mensen in je buurt en contact met partner, familie of vrienden draagt bij aan een goede gezondheid. Volker: “Samen staan we letterlijk sterk. We voelen ons fijner en zijn ook gezonder. Sociaal contact is goed voor de bloeddruk en het afweersysteem en daarnaast werkt het stress verlagend”. Nederlanders zijn zich hier maar beperkt van bewust blijkt uit het onderzoek:
42 procent ziet geen tot nauwelijks verband tussen het face-to-face onderhouden van hun sociale contacten en een goede gezondheid. Volker vervolgt: “Dit is opvallend. Er zijn legio onderzoeken waaruit blijkt dat sociale contacten zeer belangrijk zijn. De bevinding dat mensen zich niet bewust zijn van de waarde van sociale contacten voor hun gezondheid is een gevolg van de vergevorderde individualisering. Voornemens voor het nieuwe jaar richten thans zich meer op het ‘momentje voor jezelf’ dan op contact met anderen. Dit is kennelijk een verschuiving ten opzichte van vroeger. Hier valt nog veel te halen voor een gezonder Nederland.”

Goede voornemens zoals sporten, stoppen met roken, gezond leven en overgewicht verliezen, deden eind jaren ’90 hun intrede en zijn sindsdien de voornaamste doelen voor het nieuwe jaar.

Goede voornemens volgens wetenschappelijke experts

Samen met drie sociale wetenschappers is er gekeken naar goede sociale voornemens die bijdragen aan een beter 2017.

1.     Investeer in je sociale omgeving zoals je buren. “Het draagt bij aan een betere bloeddruk en afweersysteem. Mensen zijn sociale wezens, groepsdieren. Het is belangrijk om verbondenheid te hebben met anderen, zoals je gezin, vrienden en buren. Wanneer mensen dit niet ervaren gaat het psychisch snel slechter en ondervinden mensen stress en spanning. Dit is niet goed voor je gezondheid”, volgens Edwin Boezeman, sociaal- en organisatiepsycholoog aan de Universiteit van Leiden.

2.     Besteed gerichte aandacht aan je kinderen en partner. “Aandacht is steeds vaker versnipperd onder andere door social media. Kinderen hebben gerichte aandacht broodnodig. Dit is belangrijk voor hun sociale en emotionele ontwikkeling en daarmee voor hun gezondheid”, vertelt Rien van IJzendoorn, Hoogleraar gezinspedagogiek aan de Universiteit Leiden.

3.     Laat social media face-to-face contact niet vervangen. “Gebruik het als extra contactmoment. Werken aan een goede gezondheid is niet alleen een individuele bezigheid, zoals gezond eten en meer bewegen. Goed en gezond in je vel zitten vereist ook een sociale inspanning”, aldus Beate Volker.

Opdracht tot het onderzoek werd gegeven door het Zilveren Kruis. (Maar dat mag je direct weer vergeten 😉  – red.)

 

Meer gezondheid?

Multivitaminen, volgens orthomoleculair apotheker dr. Gert Schuitemaker
Cirque Santé: Gezondheid met een Lach!

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *