Surfplanken van Hollands hout

surfplanken

100% duurzaam: surfen op hout van eigen bodem

Je verwacht het niet hè…, surfen op houten surfplanken, gemaakt van 100% duurzaam populier uit eigen bos! Staatsbosbeheer en MacSurf gingen samen de uitdaging aan.

De populier is een bekende in het Nederlandse landschap. Vroeger werden er vooral klompen van gemaakt, en tegenwoordig is dit hout populair (pun unintended) in de vezel- en verpakkingsindustrie: papier, karton maar ook voor ijsstokjes en lucifers. Om te laten zien dat er veel meer mee kan, zijn deze surfplanken gemaakt als een product met iconische eigenschappen.

De surfplanken van Hollands hout zijn op bestelling te koop bij MacSurf. Er staat een testexemplaar bij Ozlines in Wijk aan Zee.

Hout van eigen bodem
De surfplanken zijn gemaakt door ervaren houtbewerker Simon Davids van MacSurf. ‘Populierenhout is uitermate geschikt voor surfplanken. Het is de eerste keer dat ik ermee werk. Het is sterk, licht en makkelijk te bewerken. Dat het van dichtbij komt, van eigen bodem, is voor mij heel belangrijk. Dan weet je zeker dat het uit een duurzaam beheerd bos komt.’ De surfplanken zijn hol van binnen, waardoor ze niet te zwaar zijn.

surfplanken

Simon Davids aan het werk; foto: Myrthe Erkelens


Test

Chris Way, eigenaar van surfschool Ozlines, heeft de boards getest. Hij heeft al meerdere malen op de surfboards van duurzaam Hollands hout gesurfd en is enthousiast: ‘Ik vind het concept van lokaal hout, lokaal bewerkt en lokaal gebruikt mooi. Een paar maanden geleden stond dit hout nog in het bos en nu is het een mooi surfboard.’

Duurzaam bosbeheer
Staatsbosbeheer produceert al meer dan 100 jaar hout. Door de bossen vakkundig duurzaam te beheren is houtproductie mogelijk op een manier waarbij de bossen voor de toekomstige generaties behouden blijven. Al het hout van Staatsbosbeheer heeft het FSC®-keurmerk. Er wordt nooit meer gekapt dan er per jaar bijgroeit. Staatsbosbeheer beheert 95.000 ha bos. Dat is ongeveer 27% van de bossen in Nederland.

Houtgebruik in Nederland
Elke Nederlander gebruikt gemiddeld 1 m3 hout per jaar. Het meeste hout dat wij gebruiken, komt uit het buitenland. Slechts 10% komt uit Nederlandse bossen. Staatsbosbeheer wil het bewustzijn vergroten dat houtproductie in Nederland duurzaam en verantwoord is en past bij een biobased economy. Staatsbosbeheer verkoopt het hout onder het label Hollands hout.

Meer hout:
>  Speaker voor je smartphone
>  Een onderbroek van hout
Circulair Design: herontwerp van een kiteboard

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *