Waarom iedereen een EHBO cursus zou moeten volgen

Eerste Hulp Bij Ongelukken is erg belangrijk. Niet voor niets worden er overal cursussen aangeboden. Bovendien krijgen veel kinderen op school al een EHBO cursus, al is het dan een wat eenvoudigere versie. Waarom? Om deze 6 redenen!

1. De kansen bij hartstilstand verdubbelen

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een hartstilstand heel snel hulp nodig hebben. Hun kansen liggen slechts op 10-20%. Maar als een omstander meteen hulp kan bieden door te reanimeren of een AED te gebruiken, verdubbelen de kansen voor de patiënt! In vrijwel alle EHBO cursussen zit dit onderdeel inbegrepen.

Lees ook: Thuis fitnessen: zo doe je dat

2. Bij ernstige bloedingen is hulp noodzakelijk

Stel je voor dat je uitschiet met een keukenmes. Of je valt hard tegen een raam en je wordt diep gesneden door het brekende glas. Er zijn heel veel situaties waarbij een hevige bloeding kan ontstaan. Degene die de bloeding heeft, raakt zelf al heel snel verward of bewusteloos. Er moet dan dringend iets worden gedaan! Na een EHBO cursus van Livis weet je hoe je op een snelle en eenvoudige manier dit soort zaken aan kunt pakken.

3. Wat als iemand (bijna) stikt?

Mensen kunnen gemakkelijk stikken. In een knikker, een stukje wortel, een pepermuntje… Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan misgaan. En dat geldt ook voor kinderen! Veel verstikkingen kunnen voorkomen worden als je de juiste handgrepen kent. Want ook ‘amateurs’ kunnen de blokkade opheffen als ze de Heimlich-greep kennen. Daarom is een EHBO-cursus zo belangrijk: er is veel minder kans op verstikking.

4. Ziekenhuizen zijn verder weg

Ziekenhuizen zijn steeds verder weg. Daarom zijn er op verschillende plaatsen in Nederland extra ambulanceposten gekomen. Daarvandaan kan een ambulance er meestal wel binnen 10 minuten zijn. Maar het kan wel langer duren voordat een patient dan in het ziekenhuis is. Hoe eerder iemand wordt geholpen, hoe groter de kans is dat hij of zij veilig en op tijd in het ziekenhuis komt.

5. Je blijft rustiger bij crisis

Tijdens de EHBO-cursus leer je niet alleen hoe je moet ingrijpen. Je leert ook om rustig te reageren en de situatie te bekijken op afstand. Doordat je weet wat je moet doen, blijf je een stuk rustiger in een crisissituatie. Niet alleen beter voor jezelf, maar je voorkomt ook paniek bij anderen en je kunt beter hulp verlenen.

6. De meeste ongelukken gebeuren thuis

Het is natuurlijk wel makkelijk om te zeggen dat er genoeg anderen zijn die het ook kunnen. Maar daar heb je niets aan als er thuis een ongeluk gebeurt. Verreweg de meeste ongelukken gebeuren gewoon thuis. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zelf EHBO kunnen toepassen, omdat je in een omgeving bent waar er niemand anders is die het kan.

EHBO cursussen zijn best belangrijk. Ze geven je zelfvertrouwen en leren je hoe je om moet gaan met een crisissituatie. Daardoor kun je gemakkelijker omgaan met de situatie en kun je iemand goed helpen. Je kunt zelfs in een situatie terecht komen waarin je iemand het leven kan redden!

Lees meer:
Living Nature: Serie producten zonder toegevoegde geuren, gluten en allergenen
Kegeloefeningen voor verschillende doeleinden

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.