Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom?

prikkelbare darm

Ontdek waar je buikklachten vandaan komen en wat je er aan kunt doen. 

Door: Danielle Grondman

Eerder schreven wij al over een intolerantie (Coeliakie) of sensitiviteit voor gluten. Veel klachten die hiermee gepaard gaan komen overeen met de klachten die mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) ervaren. In het andere artikel wordt verwezen naar een test om te zien of de klachten mogelijk veroorzaakt worden door een intolerantie of sensitiviteit voor gluten. In dit artikel wordt verwezen naar een online test waarin je kan zien of je mogelijk PDS hebt.

Wat is PDS

PDS is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal. PDS is een veelvoorkomende chronische darmaandoening die zich bijvoorbeeld uit in diarree, constipatie, winderigheid of buikkramp. Naar schatting hebben tussen de 1 en 2 miljoen Nederlanders PDS. Ongeveer 75% van de mensen met PDS is vrouw en PDS komt voornamelijk tussen het 15e en het 65e levensjaar voor. Ook bij kinderen komt PDS voor.

Recent onderzoek toont aan dat FODMAPs symptomen van PDS kunnen veroorzaken. FODMAPs worden slecht opgenomen in de darmen waardoor diarree, een opgeblazen gevoel of buikpijn kan ontstaan.
Heb jij regelmatig buikklachten? De PDS Belangenvereniging (PDSB) heeft een online test ontwikkeld waarmee je kan ontdekken of je mogelijk PDS hebt*.

Ga naar: pdstest.pdsb.nl en doe de test online!

Wat zijn FODMAPs?

Voeding met weinig FODMAPs kan de klachten bij PDS sterk doen verminderen. FODMAPs zijn voedingsstoffen die van nature voorkomen in veel verschillende voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in tarwe, melk, sommige soorten groenten en fruit en honing. FODMAPs worden niet altijd goed verteerd in de dunne darm en komen terecht in de dikke darm. Dit kan vooral bij mensen met PDS verschillende klachten veroorzaken.

Het FODMAP-dieet

Uit onderzoek blijkt dat bij ongeveer 75% van mensen met PDS de klachten sterk kunnen verminderen wanneer hun voedingspatroon weinig FODMAPs van een bepaalde soort bevat. Het FODMAP-dieet is dan ook één van de mogelijke behandelingen die geadviseerd wordt bij PDS, naast bijvoorbeeld pro-biotica, pepermuntolie-capsules of hypnotherapie. Het FODMAP dieet is een complex dieet dat altijd gevolgd dient te worden onder begeleiding van een erkend diëtist.

Schär heeft een uitgebreid assortiment dat glutenvrij is en weinig FODMAPs bevat. Deze producten zijn te herkennen aan het Monash Low FODMAP logo**. De Monash Universiteit uit Melbourne is de bedenker van het FODMAP-dieet en heeft onder andere een handige app ontwikkeld waarin je kan zien of een product veel of weinig FODMAPs van een bepaalde soort bevat.

Lees meer over het FODMAP-dieet en over Schär op: schaer.com/fodmap

* Let op: alleen een arts kan de uiteindelijke diagnose stellen. Deze online test van de PDSB geeft slechts een indicatie.

** Monash University Low FODMAP Certified handelsmerken die in Nederland onder licentie worden gebruikt door Dr. Schär Deutschland GmBH.

Lees meer:

Onontdekte glutenintolerantie of sensitiviteit
Recept: Glutenvrije perentaart met pecannoten en speculaas 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.