Zitten is het nieuwe roken

Zitten is het nieuwe roken

Een nieuw jaar voor de deur, dus tijd voor een goed voornemen?

We willen allemaal gezond oud worden. Gezonde voeding én voldoende bewegen zijn daarvoor van essentieel belang. Dat weet iedereen. Het wordt inmiddels steeds duidelijker hoe slecht zitten voor ons is: zowel lichamelijk als mentaal. Het wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd.

We zitten wat af op een dag. In de auto, op kantoor, achter de laptop, op de bank, voor de televisie … Waar moetenBeware of the chair we überhaupt de tijd vandaan halen om te gaan sporten? Zeker nu het kouder wordt en de dagen steeds korter, is het niet echt aanlokkelijk om de deur uit te gaan. En wat is dat eigenlijk: voldoende beweging op een dag?

Elke stap telt

Goed nieuws! Voldoende beweging hoeft niet zo moeilijk te zijn. Er is een Japanse arts die reeds in de 60’er jaren van de vorige eeuw heeft uitgevonden dat voldoende lichaamsbeweging eenvoudig kan worden uitgedrukt in het aantal stappen dat je op een dag zet. Echt elke stap die je zet, binnen- of buitenhuis, telt mee. Dat klinkt je toch als muziek in de oren? Wandelen is heel gezond, het kost niets en je doet het eigenlijk de gehele dag door. Maar heb je enig idee hoeveel je loopt op een dag? Uit onderzoek van diezelfde arts, dr. Yoshiro Hatano, is gebleken dat een volwassene gemiddeld zo’n 3.000 tot 6.000 stappen per dag zet. Voor een goede gezondheid zouden dat er echter dagelijks zo’n 10.000 moeten zijn, wat gelijk staat aan zo’n 7,5 à
8 kilometer.

Goed voornemen

Stel je jezelf ten doel om in 2018 meer te gaan bewegen dan zou je dus kunnen overwegen om het aantal stappen dat je op een dag zet, bij te gaan houden. Hiervoor zijn diverse apparaatjes (zgn. stappentellers) in omloop die je om je pols,  broekband of in je tas kunt doen. Ook kun je natuurlijk een pedometer app op je smartphone installeren.

Het vereist natuurlijk wel enige discipline. Maar wandelen is een makkelijke manier om je fitter te voelen en je wordt er ook nog eens slanker van. Bovendien heeft wandelen als voordeel dat je het eenvoudig op kunt bouwen en je niet zo snel geblesseerd raakt.

De eerste stap zetten is vaak het moeilijkst. Wat dan kan helpen is dat je anderen mensen vertelt over dit goede voornemen en/of dat je een maatje zoekt. Veel stapplezier!Zitten is het nieuwe roken Kamagurka

Meer lezen

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *