Ben jij de Wereldverbeteraar van het Jaar 2015?

Wereldverbeteraar 2015

VNG-I zoekt wereldverbeteraar in scholierenwedstrijd door heel Nederland.

In 2015 lopen de Millenniumdoelen af. Daarom is de tweede editie van de jongerenwedstrijd Wereldverbeteraar van het Jaar een extra belangrijke. Vanaf 1 april barst de wedstrijd los en wordt er nog eens vol ingezet om de Millenniumdoelen te behalen. De winnaar wint een reis naar Malawi en een geldbedrag om zijn of haar initiatief te verwezenlijken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten International (VNG-I) vraagt op deze bijzondere manier aandacht voor de Millenniumdoelen, waar je ook op lokaal niveau aan kunt bijdragen.

VNG-I zoekt scholieren in heel Nederland die op hun manier bijdragen aan het behalen van de Millenniumdoelen. Dat kan een sponsorloop zijn, een festival, of het verduurzamen van de eigen school. Door middel van een spannende, leerzame en interactieve wedstrijd worden middelbare scholieren uit alle gemeenten in Nederland uitgedaagd om te laten zien op welke manier zij bijdragen aan de Millenniumdoelen.

“We realiseren ons allemaal dat er grote problemen zijn op de wereld. Alleen zien mensen soms niet wat zij zelf kunnen doen om te helpen. Met deze wedstrijd laten we zien hoe je grote problemen, kleinschalig te lijf kunt gaan. Zoals de winnaars van vorig jaar, Tim en Ivi. Zij bouwen met hun initiatief ‘Red de Aarde’ aan bijenhotels, om de bijen van uitsterven te redden. Zo dragen ze bij aan Millenniumdoel 7: meer mensen laten leven in een duurzaam leefmilieu.” – Jurjen de Waal (VNG-I)

Wereldverbeteraar 2015

Wedstrijd
Tot 31 maart kan elke scholier uit Nederland zijn of haar idee indienen op www.wereldverbeteraarvanhetjaar.nl. Van 1 april tot en met 30 april barst de wedstrijd los. Op 30 april kiest een vakjury de winnaar, tijdens het finale-evenement dat gepresenteerd wordt door journalist en presentator Winfried Baijens. De eerste prijs voor de Wereldverbeteraar van het Jaar is een reis van twee weken naar Malawi. Daarnaast maken wedstrijddeelnemers kans op financiering van de door hun bedachte acties.

Millenniumdoelen dichterbij
In 2000 namen regeringsleiders van 189 landen een belangrijke beslissing: vóór het eind van 2015 moeten armoede, ziekte en honger ver teruggedrongen zijn. Ook moeten er veel meer kinderen naar school. Acht millenniumdoelen werden opgesteld. Dit jaar, 2015, is extra belangrijk: het laatste jaar voor het verwezenlijken van deze doelen.

Ook op lokaal niveau wordt er vol ingezet om deze doelen te behalen. Zo zijn er op dit moment 160 Millennium Gemeenten in Nederland. Samen met haar inwoners draagt een Millennium Gemeente bij aan het behalen van de acht Millenniumdoelen. De wedstrijd voor Wereldverbeteraar van het Jaar wordt georganiseerd door VNG-I om scholieren uit heel Nederland te betrekken bij ontwikkelingssamenwerking en de Millenniumdoelen.

Meedoen!
Je kunt mee doen aan de wedstrijd als jij al een project doet dat helpt de Millenniumdoelen dichterbij te brengen, of als je een nieuw idee verzint. Bijvoorbeeld door geld op te halen voor een project in een ontwikkelingsland, of door te laten zien dat je ook in Nederland een verschil kan maken. Iedere scholier op een middelbare school in Nederland kan meedoen aan de wedstrijd. Aanmelden kan tot 31 maart 2015 op www.wereldverbeteraarvanhetjaar.nl.

Lees ook
>Handen uit de mouwen

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *