Column Bionext: Heeft de natuur een eigenaar?

Door: Bavo van den Idsert, Directeur Bionext

Nee, zou je zeggen. Maar bedrijven als Syngenta en Monsanto vragen steeds vaker octrooi aan op natuurlijke eigenschappen van groentes. Daarmee worden ze eigenaar van alle zaden, vruchten en planten met deze eigenschap en mogen andere bedrijven deze eigenschap niet meer vrij gebruiken. Het gaat al lang niet meer alleen om gentech-gewassen, ook op klassiek veredelde gewassen worden steeds vaker octrooien aangevraagd. Klassiek veredeld wil zeggen: planten kruisen, om ervoor te zorgen dat eigenschappen van de ene plant ook in de andere plant komen. Deze methode is al eeuwenoud. De eigenschappen die gebruikt worden, zijn ook al bekend. Niets nieuws dus, maar toch kan een bedrijf tegenwoordig octrooi aanvragen op de resultaten van de veredeling. Een ontwikkeling waarover veel wetenschappers, politici, veredelaars, telers en burgers zich zorgen maken.

De campagne van Bionext tegen octrooien op natuurlijke planteneigenschappen is genomineerd voor de NRC Charity Award 2015. Daar ben ik best trots op! De jury, bestaande uit Peter Vandermeersch (hoofdredacteur NRC), Astrid Prummel (hoofdredacteur Adformatie), Edward van de Ridder (eigenaar/strateeg NOISE) en Pim Gerrits (creative director Lemz) selecteerde de Bionext-advertentie uit 217 advertenties.

Stemmen
Nu is de keuze aan het publiek: vanaf dinsdag 28 juli tot en met vrijdag 11 september kun je stemmen op onze advertentie via http://www.nrccharityawards.nl/advertenties/239/bionext. Als Bionext de meeste publieksstemmen haalt, winnen we advertentieruimte ter waarde van €75.000,- bruto mediawaarde in NRC Handelsblad, nrc.next of NRC Weekend.

Meer publiciteit is belangrijk voor deze actie. Want nog lang niet iedereen weet dat Monsanto, Syngenta en andere bedrijven zich steeds meer natuurlijke eigenschappen toe-eigenen en daar geld mee gaan verdienen. En dat andere plantenveredelaars deze natuurlijke eigenschappen dus niet meer vrij mogen gebruiken.

Wat kun je zelf doen?
Bionext voert actie tegen dit gat in de wet en tegen de bedrijven die er misbruik van maken. Er is een officiële bezwaarprocedure gestart bij het Europese Octrooi Bureau tegen een aan Syngenta verleend octrooi op de rode paprika. En tegen vergelijkbare octrooien die eraan zitten te komen. Ook vinden we dat de Europese wetgeving moet worden aangepast. Een octrooi op een eigenschap die gewoon in de natuur voorkomt, zou niet mogelijk moeten zijn!

Help mee om de natuur van de natuur te laten zijn. Kijk op www.bionext.nl/hartvoorbiodiversiteit wat je allemaal kunt doen om onze actie te steunen.

Bavo van den Idsert,
Directeur Bionext

bionext

www.bionext.nl/consument/home

Ook leuk om te lezen.. 
> Biologische honing in verzorgingsproducten Bee Natural
> Tweedaags duurzaam festival in Amsterdam

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *