Minister Wiebes heeft een verkennend onderzoek aangekondigd
Laatst bijgewerkt op 15 januari 2018
Laatste update op 15 januari 2018
Het afgelopen jaar stonden de kranten er vol van: klimaatverandering, het sluiten van kolencentrales, de schrijnende problemen in Groningen met de aardgaswinning en het behalen van de internationale klimaatafspraken ( ja, Nederland loopt héél ver achter …).
De kersverse minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft de Tweede Kamer laten weten te starten met een onderzoek hoe de cv-ketel kan worden afgeschaft. Dat zal niet op stel en sprong gaan maar gefaseerd.
Sinds het mondiale klimaatakkoord van Parijs is duidelijk dat fossiele brandstoffen hun langste tijd hebben gehad. Eigenlijk moeten we niet meer willen koken op gas of onze huizen hiermee verwarmen. Momenteel wordt echter zo’n 90% van de Nederlandse woningen verwarmd met behulp van een cv-ketel. En ook als de cv-ketel aan vervanging toe is, wordt er meestal ‘klakkeloos’ een nieuwe aangeschaft. Er zijn echter volop energiezuinige alternatieven mét een lagere CO2-uitstoot beschikbaar.
Lees ook: Energiepionier Ton Willemsen over duurzame, gezonde én renderende woningisolatie
Alternatieven voor een cv-ketel
Het bekendste alternatief voor een cv-ketel is de zogenaamde waterpomp. Deze haalt warmte uit de lucht of uit het grondwater. Maar je kunt ook kiezen voor andere systemen, zoals:
– Hybride systemen (cv-ketel en warmtepomp gecombineerd);
– Pelletketels (gestookt op houtkorrels);
– Installaties die zelf stroom opwekken terwijl de restwarmte wordt gebruikt voor verwarming, warmte-krachtkoppeling.
Al deze alternatieven zijn beter voor het klimaat dan een cv-ketel, omdat ze beduidend minder CO2 uitstoten.
Het is echter niet zo eenvoudig om te switchen naar een van bovengenoemde energiezuinige systemen omdat je moet beschikken over een woning met vloer- of wandverwarming. Ze gaan namelijk niet samen met radiatoren. Het vraagt echter een flinke investering om zowel je cv-ketel als je radiatoren de deur uit te doen en over te gaan op een van de alternatieve systemen. Weliswaar verbruik je dan beduidend minder aardgas, maar toch moet je rekening houden met een terugverdientijd van ruim tien jaar. Een nieuwe cv-ketel is (helaas) beter voor je portemonnee. Zolang eraan CO2-uitstoot geen prijskaartje hangt, zal dat het probleem blijven.
Eerste prioriteit: groene stroom!
Het is wel goed om je te realiseren dat overstappen naar elektrische systemen uitsluitend zin heeft als je groene stroom verbruikt. Steenkool heeft namelijk een hoge CO2-uitstoot en die maak je niet goed met de installatie van een warmtepomp. Daarnaast blijft gas mogelijk bestaan, er is namelijk een alternatief voor aardgas t.w. groen gas.
Bron: de Volkskrant.
Meer over groene energie
> Interview met Vrijopnaam: zelf zonne-energie opwekken zonder dak
> Energie besparen doe je zo
> Klimaatverandering, wat kan ik doen?
Niets missen van De Betere Wereld?
Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.