Energie besparen doe je zo

Besparen maar met behoud van wooncomfort? Het kan!

Minder de zon in huis en voordat je het beseft, zit je thuis in de spagaat. Want hoe bespaar je energie én hou je je stulpje toch lekker comfortabel? We geven je een aantal tips.

Verwarmen zonder gas. Volgens cijfers staan er in Nederland ongeveer 7,5 miljoen woningen die vrijwel allemaal nog met gas verwarmd worden. Ruim drie kwart van deze huizen kunnen we duurzamer gaan verwarmen, en dat kan met behoud van het wooncomfort.

Alles begint met isolatie

Verduurzamen van je huis begint bij isolatie. Het is geen nieuwe hippe trend, maar blijft wel essentieel. Want alle energie die je bespaart hoef je immers niet meer op te wekken; dubbele winst dus. Al in de jaren ’70, toen we tijdens de oliecrisis ontdekten dat energie niet altijd goedkoop en vanzelfsprekend zou zijn, begonnen we met het isoleren van onze woningen. Sinds die tijd is isolatie enorm vernieuwd en stukken beter geworden. Vroeger was isolatie een dunne laag glaswol in de spouwmuur en dubbel glas. Tegenwoordig is isolatie een mantel van hoogwaardige isolatiematerialen die overal in de woning zit: vloer, gevel, dak. Samen met ramen van super- isolerend HR++ glas gaat er bijna geen warmte meer verloren en blijft de kou prima buiten.

Dit is dé oplossing tegen vochtproblemen en een koude vloer

In onze huizen gaat de meeste warmte verloren via gevel en dak. Het is dus verstandig om hier met isoleren te beginnen. Deze ingrepen betalen zich ook het snelste terug. Goed om te weten dat de overheid momenteel subsidie beschikbaar stelt voor pakketten van isolatiemaatregelen, bijvoorbeeld isolatie van dak en gevel, of van dak en vloer. Dit scheelt al gauw 20% in de investeringskosten. Meer informatie over subsidie- en financieringsmogelijkheden vind je hier: www.slimwoner.nl/financiering

En dan: verwarmen

Na het isoleren komt duurzaam verwarmen. De laatste trend op dit gebied is de warmtepomp. Ook de warmtepomp is geen nieuwe uitvinding: eind jaren ‘40 van de vorige eeuw werden al de eerste experimentele warmtepompen gebouwd. Niet zo gek, want de techniek achter een warmtepomp is vergelijkbaar en even simpel als die van een koelkast. Meer recent zijn warmtepompen verder doorontwikkeld omdat de vraag om woningen te verwarmen zonder aardgas is toegenomen. De huidige modellen warmtepompen zijn zeer betrouwbaar en nemen nauwelijks meer ruimte in dan een gasketel met een boilervat.

Daarnaast is een warmtepomp ook betaalbaar geworden. Als de kosten worden uitgesmeerd over de hele levensduur is een moderne HR-ketel in bijna alle situaties duurder dan een warmtepomp. De warmtepomp levert meer energie in de vorm van warmte dan je er in stopt in de vorm van elektriciteit. Tot wel vijf maal meer! Dit bespaart energie en geld. En nog meer voordelen: de warmtepomp geeft meer comfort dan een HR-ketel omdat de pomp ’s zomers ook kan koelen; en is hij veiliger omdat niets verbrand wordt voor warmte.

Elektriciteit

De stroom voor de warmtepomp kan duurzaam worden opgewekt. Zo voorkomen we klimaatschade bij het verwarmen van de woning. Het blijft dus belangrijk om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Kan je geen zonnepanelen plaatsen, of heb je onvoldoende ruimte op het dak voor het opwekken van het gehele eigen verbruik? Dan kun je de elektriciteit duurzaam maken door echt groene stroom af te nemen.

Investeren in een energiezuiniger huis loont

Het energielabel voor je woning stijgt, terwijl de energiekosten dalen. Bovendien zorg je voor meer comfort en een beter milieu. En het is ook nog eens rendabel. Zo ligt het rendement van dak-, muur- of vloerisolatie tussen de acht en twaalf procent. Welke maatregel bij jouw huis past, is onder meer afhankelijk van het bouwjaar van de woning.
Natuurlijk is er altijd de mogelijkheid om de isolatiewaardes verder te verbeteren, om daarmee het comfort van je woning verder te verhogen en extra te besparen op de stookkosten.
Als je plannen hebt voor groot onderhoud, loont het de moeite om extra isolatiemateriaal aan te brengen. Bijvoorbeeld als je de ramen moet vervangen of een zolder bewoonbaar gaat maken. Check eens wat je nog aan de woning kunt doen om het energielabel te verbeteren.

www.verbeteruwhuis.nl
www.energielabel.nl/woningen
www.natuurenmilieu.nl

Gerelateerd:

Vandebron versnelt energietransitie met innovaties in elektrisch rijden

 

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.