Ecover eerste trotse ‘eigenaar’ van Amsterdamse sloep van plastic afval
Laatste update op 3 december 2014
Op 1 december wordt het startschot gegeven voor de bouw van een nieuwe sloep die gemaakt wordt van Amsterdams Grachtenplastic. Ecover, Belgisch producent van ecologische was- en reinigingsmiddelen, is de trotse sponsor en eigenaar van de nieuwe boot.
De sloep wordt op 11 maart 2015 tijdens de Hiswa Boat Show in de Amsterdam Rai aan het publiek gepresenteerd.
Amsterdamse sloep van tienduizenden plastic flessen
De Ecover design sloep worden gebouwd van tienduizenden plastic flessen die uit de Amsterdamse grachten zijn gevist, door duizenden Amsterdammers. Alle plastic flessen zijn verwerkt tot korrels, waarvan schuimplaten gemaakt zijn. Die schuimplaten vormen de basis van de romp van de sloepen. De boten worden gebouwd door Jachthaven Bouwmeester in Amsterdam Oost. Marius Smit, oprichter en initiatiefnemer van deze sloep van Plastic Whale: “We hebben ervoor gekozen om een mooie, waardevolle boot te bouwen. Wij geloven namelijk dat mensen anders naar afval moeten gaan kijken; het is geen afval, maar waardevolle grondstof. Pas dan zal men zorgvuldiger met afval omgaan en steeds minder achteloos in de natuur achterlaten.”
Ecover trotse sponsor en eigenaar van een sloep van Amsterdams Grachtenplastic
De sloepen van Amsterdams Grachtenplastic kunnen worden geadopteerd door bedrijven. Ecover is de eerste gelukkige. Smit van Plastic Whale: “Ik ben erg trots dat een bedrijf als Ecover zich aan Plastic Whale wil verbinden. Duurzaamheid en zorg voor de natuur zitten in de kern van het bedrijf besloten. Ecover zet zich daadwerkelijk in voor schonere wateren. Onlangs heeft dat nog geresulteerd in de Ocean Plastic Bottle, een fles gemaakt met plastic dat uit de oceaan is gevist. Astrid Leyssens, marketingmanager van Ecover: “Plastic Whale is voor ons een hele logische partner, vanwege onze visie op de aanpak van de plastic soep. Ecover wil een halt toeroepen aan plastic afval dat in zee terecht komt en er tegelijk voor zorgen dat het afval dat in zee ronddrijft systematisch wordt opgeruimd. Natuurlijk willen wij Plastic Whale als onderneming ondersteunen, maar wij willen vooral met hen samenwerken aan nieuwe initiatieven en producten, om samen concrete actie te ondernemen tegen het probleem van de plastic soep. Sterker nog, we hebben al vergevorderde plannen waarbij we ook een vooraanstaande Nederlandse retailer willen betrekken. Wij hopen daar binnenkort meer over te kunnen vertellen.”
Ecover
Ecover is de grootste producent van ecologische was- en reinigingsmiddelen ter wereld. Ecover heeft zijn hoofdvestiging in Malle en de producten zijn beschikbaar in meer dan 40 landen. Met meer dan 30 jaar ervaring in onderzoek en ontwikkeling, produceert Ecover was- en reinigingsmiddelen op basis van plantaardige grondstoffen en mineralen, die de beste resultaten leveren. Dankzij het uitgebreide assortiment van producten kan elke consument op een makkelijke manier een steentje bijdragen voor een beter milieu. Ecover voldoet aan de extern gecontroleerde ISO 14001 milieunorm. Time Magazine en United Nations Environment Programme (UNEP) kenden Ecover in het verleden diverse awards toe.
Plastic Whale
Een groeiende vloot plastic vissersboten Plastic Whale is de bedenker van het populaire Amsterdams Plastic Vissen waarbij deelnemers in boten met schepnetten de grachten op gaan om plastic uit de grachten te vissen. Dat is destijds begonnen met het gratis publieksevenement Oud-Amsterdamsch Plastic Vissen, maar dit jaar zijn meer dan 20 bedrijven met Plastic Whale gaan Amsterdams Plastic Vissen, bij wijze van teambuilding of bedrijfsuitje. Smit: “Het doel van Plastic Whale is om ’s werelds wateren plastic-vrij te maken, maar we starten met Amsterdam. Daar willen wij zoveel mogelijk mensen bij betrekken; volgend jaar nog veel meer mensen dan dit jaar. Die mensen vissen mee op onze sloepen van Amsterdams Grachtenplastic. En van het gevangen plastic kunnen we weer nieuwe boten bouwen. Met de bouw van meer boten kunnen we weer meer mensen betrekken waardoor we weer meer boten kunnen bouwen. Enzovoort. De sloepen van Amsterdams Grachtenplastic zijn dan ook onderdeel van een groter, spannend plan. Dat plan werken wij momenteel uit en zullen wij binnenkort presenteren.”
Lees ook:
> Better Places: Cuba, een swingende stap terug in de tijd
> Boot van Amsterdams Grachtenplastic te water gelaten