Een groene uitvaart?

groene uitvaart

Monuta speelt in op vergroening

Bewust leven betekent voor steeds meer mensen ook een bewuste uitvaart, concluderen wij op de redactie uit de groeiende belangstelling voor dit onderwerp. Wat is er mogelijk rondom een ‘groene’ uitvaart? We zetten één en ander op een rijtje en raadplegen daarbij Jurgen Theunissen, franchise uitvaartondernemer bij Monuta.

Zoveel keuze we vandaag de dag hebben in onze manier van leven, zoveel keuze is er tegenwoordig ook in de vormgeving van onze uitvaart. De tijd dat de begrafenisondernemer aan tafel schuift en vertelt hoe de uitvaart eruit gaat zien, is al lang voorbij. Mensen komen vaker zelf met wensen en ideeën en verwachten daarbij deskundige begeleiding, ofwel maatwerk. Ook bij duurzame keuzes voor bijvoorbeeld kisten, auto’s en rouwkaarten. Monuta biedt in dit kader onder meer kisten van FSC hout of in plaats daarvan lijkwaden, rouwauto’s op biogas, biologische catering en de mogelijkheid van online kennisgeving bij overlijden. Theunissen: “Zelf bezoek ik de nabestaanden zoveel mogelijk op de fiets. Daar wordt altijd positief op gereageerd, omdat men dat niet verwacht. En vaak vinden mensen het fijn als blijkt dat ik op fietsafstand van hen af woon. Het schept vertrouwen dat ik de komende dagen in de buurt ben.”

Natuurbegraven
Uiteraard hoort ook natuurbegraven tot de mogelijkheden bij een groene uitvaart. Hierbij word je letterlijk weer één met de natuur; eeuwigdurende grafrust op een plek naar keuze in een mooi natuurgebied, zonder grafsteen. Mensen die erg betrokken zijn bij natuur en cultuur zijn het meest geïnteresseerd in natuurbegraven, blijkt uit een enquête die afgelopen voorjaar onder een brede doelgroep gehouden is. Maar de potentiële doelgroep voor natuurbegraven is het grootst bij mensen die op dit moment voor crematie kiezen. Dit heeft te maken met de wens om nabestaanden niet met de (financiële) zorg en onderhoud voor een graf achter te laten, alsmede voor eventuele verlenging van het grafrecht; voor een natuurbegraafplaats worden eenmalig kosten in rekening gebracht voor eeuwig grafrecht, in tegenstelling tot een reguliere begraafplaats met terugkerende grafrechten. Theunissen is goed bekend met Natuurbegraafplaats Heidepol. Voor informatie of vragen brengt hij geïnteresseerden snel en makkelijk in contact met de natuurbegraafplaats.

jurgen_theunissen_monuta

Contact
Jurgen Theunissen werkt in de regio Arnhem. “Het contact met mensen en iets betekenen tijdens een moeilijke periode, dat maakt het vak van uitvaartondernemer voor mij zo bijzonder.” Op www.monutajurgentheunissen.nl vind je naast zijn contactgegevens meer informatie over de mogelijkheden van een (groene) uitvaart.

Door Nanny Schutte

 

Meer over een groene uitvaart?
Greencoffins: natuurlijk afscheid nemen
Natuurbegraafplaats Heidepol
> Jezelf nalaten aan de natuur
Monuta.nl/duurzaam

 

groene uitvaart

Toon de 3 reacties
 1. Sandberg, Th. schreef:

  De uitvaartbranche heeft ook een verantwoordelijkheid bij de promotie van een groene uitvaart. Hoever gaan we daarbij?
  Halen we niet de geest uit de fles bij de artikeltjes over natuurbegraven? Stel je voor dat alle 140 000 mensen die in ons land jaarlijks overlijden zouden kiezen voor een natuurbegrafenis en wij de Alterra-norm van 80 graven per ha aanhouden, dan geven wij per jaar aan 1750 ha natuur een bestemming begraafplaats. Het aantal overlijdens zal tot. 215 000 per jaar stijgen in 2050. Dan stijgt het theoretisch nodige oppervlak tot bijna 2700 ha per jaar. Zo’n vaart zal het niet lopen maar waar ligt de grens van wat acceptabel is?
  Op de fiets naar de nabestaande komen is sympathiek. Een biologisch catering ook. In het rijtje hoort ook een zorgvuldige afweging van de consequenties van natuurbegraven. Voor de individu mogelijk een troost maar voor het collectief ook ?

 2. Jurgen Theunissen schreef:

  Geachte heer/mevrouw Sandberg,

  Hartelijk dank voor uw reactie.
  Met ons artikel hebben wij gepoogd meer inzicht te geven in de mogelijkheden die er zijn en de consequenties daarvan. Wij gaan graag met belangstellenden in gesprek over details van groene uitvaarten of verwijzen hen graag door naar de Natuurbegraafplaats zelf. Nogmaals dank voor uw moeite.

 3. Wouter schreef:

  Assimileren schijnt milieuvriendelijker te zijn dan begraven

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.