Film voor iedereen over de energietransitie van Nederland

Er is een belangrijke film uitgebracht op het gebied van klimaat en energie.

Morgenland is de titel en het is de eerste keer dat we een compleet beeld krijgen van de energietransitie van Nederland naar 2050. Hiermee zijn wij ook het eerste land dat haar bevolking meeneemt in deze enorme overgang.

Lees ook: Zelf zonne-energie opwekken: dit moet je weten

Want de film wordt samen met een les of college gratis aangeboden aan elk type onderwijs: van basisschool tot universiteit. Dat betekent dat het verhaal aansprekend en begrijpelijk moet zijn voor iedereen. Pas dan kan er bewustzijn ontstaan bij de bevolking en dat is een voorwaarde om onze klimaatdoelstellingen te kunnen halen.

Producent Strawberry Fields in Groningen, een bureau dat is gespecialiseerd in duurzame communicatie, heeft twee jaar aan deze productie gewerkt. En toch duurt de animatiefilm maar twaalf minuten. Daar is een reden voor: het is de ideale tijdsduur voor het instructiedeel van een les.

De Morgenland film en les worden gratis aangeboden op de website www.morgenlandfilm.nl

Testlessen en -bijeenkomsten lieten indrukwekkende resultaten zien: van basisschool tot mbo, van universiteit tot business workshop worden mensen geraakt door de boodschap en bespreken leerlingen, studenten en professionals hoe zij kunnen meedoen aan de energietransitie.

Morgenland brengt een positief verhaal. Er wordt helder uitgelegd welke maatregelen, technieken en keuzes we op dit moment maken in dit land. Zo krijgt de kijker een beeld van wat als onuitlegbaar wordt ervaren. Maar één ding is zeker zegt de film: “De energietransitie zal in de komende decennia anders gaan dan wij op dit moment denken. Misschien komt dat wel omdat jij er je eigen unieke bijdrage aan zult leveren”.

De makers hebben geëxperimenteerd om de juiste vertelvorm te vinden. Hoe leg je zoiets veelomvattends als de energietransitie uit? Er is gekozen voor een getekende animatiefilm, in de vorm van een volksvertelling. Dat is iets dat voortkomt uit je eigen cultuur, waardoor het een zekere authenticiteitswaarde meekrijgt.

De kijker ziet een representatie van zijn/haar wereld maar doordat het is getekend, kun je met wat afstand kijken naar het veranderingsproces van jezelf en van je omgeving. “Veranderen vindt men eng, maar deze verandering kan ons veel goeds brengen” zeggen de makers.

Film en les voor elke type onderwijs ,van basisschool tot universiteit, zijn voor iedereen gratis toegankelijk op www.morgenlandfilm.nl . Alleen zo kan heel Nederland worden bereikt. Bottom up, “want als we dit project bovenlangs hadden opgezet: vanuit regering, via commissies naar werkgroep en uiteindelijk productie, dan was het er nu nog steeds niet ” zeggen de makers.

Maar bovenal is het bedoeld voor elke bewoner van dit land. Omdat we de transitie met elkaar moeten gaan bereiken. Dus geef het aan elkaar door. Zoals de film concludeert: “Hoe anders kunnen we werken aan ons land van morgen?” Morgenland.

Bekijk nu ook de trailer

Lees meer:
Besparen op de energiekosten, hoe doe je dat?
Toekomst van opslag van groene energie

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.