Zelf zonne-energie opwekken: dit moet je weten

Energiebesparing is een hot item tegenwoordig. Niet alleen omdat je er zelf geld mee bespaart, maar ook vanwege de bijdrage die je kunt leveren aan een beter milieu voor vandaag én morgen. Welke energiebesparende mogelijkheden je thuis hebt? Een slimme thermostaat bijvoorbeeld, of een cv-ketel, mechanische ventilatie of zonnepanelen. Op deze laatste energiebesparende maatregel willen we hierbij nog wat dieper ingaan.

Zo bespaar je met zonnepanelen

Met zonnepanelen kun je zelf zonne-energie voor jouw huis opwekken. In Nederland hebben al veel  mensen de voordelen van zonnepanelen ontdekt. Ze liggen namelijk intussen op meer dan een half miljoen huizen in ons land. Zonnepanelen zijn best een investering (een verzekering voor je zonnepanelen is daarom ook geen verkeerd idee), maar je kunt deze kosten al binnen gemiddeld negen jaar terugverdienen. Ten eerste doordat je minder elektriciteit van een energieleverancier hoeft af te nemen, waardoor je maandelijkse energielasten lager uitvallen. Overdag kun je bijvoorbeeld met de zelf opgewekte stroom de wasmachine laten draaien, of je smartphone opladen. En soms leveren de zonnepanelen meer stroom op dan je zelf verbruikt op dat moment. Op die momenten lever je de overtollige stroom terug aan het energienet. Dit heet salderen. Je krijgt er een vergoeding voor van je energieleverancier, die verrekend wordt met je jaarlijkse eindafrekening.

Einde huidige salderingsregeling

Wil je ook weten of het rendabel is om zonnepanelen aan te schaffen? Houd er dan wel rekening mee dat de huidige salderingsregeling in de toekomst zal gaan veranderen. In juli 2017 werd nog bekend gemaakt dat salderen in de huidige vorm niet zou veranderen tot 2023. In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet is echter vastgesteld dat in 2020 al het salderen vervangen zal gaan worden voor een terugleversubsidie. Hierbij zal je subsidie gaan krijgen voor elke kWh die de je zonnepanelen opbrengen. Voor de mensen die al zonnepanelen hebben, zal er een overgangsregeling komen.

Financiële voordelen bij de aanschaf van zonnepanelen

De Nederlandse overheid voert een ambitieus klimaatbeleid. Om het interessanter te maken voor mensen om zonnepanelen aan te schaffen, gelden er enkele financiële voordelen. Subsidies voor energiebesparende maatregelen bestaan bijvoorbeeld uit de mogelijkheid de BTW op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug te vragen, of het tegen een gunstige rente lenen van geld met een Energiebespaarlening. Meer informatie hierover kun je vinden bij de Energiesubsidiewijzer.

Is de aanschaf van panelen je toch een te grote stap? Dan zijn er ook mogelijkheden om zonnepanelen te huren. Hiermee profiteer je toch nog steeds doordat het huurbedrag lager is dan de jaarlijkse opbrengst van je panelen. Je ziet: genoeg opties om te besparen en je steentje bij te dragen aan een beter milieu!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.