Besparen op de energiekosten, hoe doe je dat?

Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks 3.300 kilowattuur elektriciteit. Bij een prijs van €0,20 per kWh, zorgt dat voor een jaarlijkse elektriciteitsrekening van €660. Door zuinig om te gaan met energie, help je het klimaat een handje én kun je je energierekening verlagen. HIER zet tien tips voor jou op een rij om op stroom te besparen.

Vervang de lampen

Verlichting is in veel huizen de grootste stroomvreter. Vervang je gloeilampen in huis voor energiezuinige ledlampen en bespaar op deze manier aardig wat euro’s per jaar. Laat verlichting bovendien niet onnodig aan staan, ook al heb je zuinige lampen. Door op de kleintjes te letten bespaar je al snel een hoop energie.

Lees ook: Een duurzame start als ondernemer 

Vervang je vloerverwarmingspomp

De vloerverwarmingspomp pompt het warme water in huis rond. De meeste Nederlanders met vloerverwarming hebben een verouderde pomp die slechts één stand heeft. Deze pompen staan het hele jaar op hun max te draaien, ook als de verwarming niet aan staat. Er zijn inmiddels vloerverwarmingspompen op de markt die veel efficiënter werken dan oudere modellen. In plaats van €130, betaal je dan dus nog maar €20 per jaar aan stroom.

Was minder heet

Wassen op 30 graden is de helft goedkoper dan op 60 en 25% goedkoper dan op 40 graden. Bij het verwarmen van het water gebruikt de wasmachine het meeste water. Kouder wassen scheelt dus behoorlijk wat stroom. Om vuile was goed schoon te krijgen op een lagere temperatuur, moet je wel ietsjes langer wassen. Daarom duurt een was op eco-stand vaak langer dan een gewoon programma. Maak ook gebruik van de eco-stand van andere apparaten, zoals de computer of afwasmachine.

Vergelijk je energie

Energie vergelijken is sinds 2004 al één van de grootste besparingen als het gaat om de verlaging van de vaste kosten. Door dezelfde energie te ontvangen maar alleen een andere maatschappij te kiezen kun je al honderden euro’s per jaar besparen.

Lees meer:
De groenste stroomleveranciers
Toekomst van opslag van groene energie

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *