Van drinkpak naar wc-rol
Van Maastricht tot Texel en van Delft tot Enschede. In bijna 80 procent van de gemeenten kun je drinkpakken gescheiden inleveren. Van de 300 pakken voor melk, yoghurt en sap die we jaarlijks per huishouden gebruiken, wordt zo weer wat moois gemaakt. Scheid je mee?
Drinkpakken scheiden is heel simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval. De ene gemeente haalt het op aan huis, bij de andere breng je het zelf naar de inzamelbak. Ook mag je bij een aantal gemeenten blik bij het plastic doen, vaak aangeduid met PMD (Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen, Drinkpakken).
Grote bak voor plastic
Nu bij de meeste gemeenten drinkpakken bij het plastic afval mogen, wordt de hoeveelheid restafval steeds kleiner. Plastic en drinkpakken zijn de grootste afvalstroom in huis. Het is daarom handig om de grote vuilnisbak voor pak en plastic te gebruiken en een kleinere voor het restafval.
Van drinkpak tot wc-papier
Een drinkpak bestaat voor 75 procent uit karton, 21 procent uit plastic en 4 procent uit aluminium. Van de drinkpakken die je gescheiden inlevert bij het plastic afval, kan weer iets nieuws gemaakt worden. In de recyclingfabriek wordt het karton, plastic en aluminium uit elkaar gehaald en gebruikt als nieuwe grondstoffen. Zo toveren ze het karton om tot wc-papier en het plastic tot een koffiepot. Zien hoe dat gaat? Bekijk dit nieuwsitem van RTL nieuws.
In de juiste bak
Soms is het lastig te zien wat wel en niet bij het plastic mag. Zo mag een chipszak met een aluminium laagje niet bij het plastic. Twijfel je in welke bak je afval moet? De Recyclemanager weet raad.
Foto: Dimitrios Ikonomou
Meer over recycling:
>SHOP & DROP: Afvalscheiding stimuleer je zo
>De plastic berg tegengaan, er bestaan mooie initiatieven!