De plastic berg tegengaan, er bestaan mooie initiatieven!

plastic

Blog door Maaike van Apeldoorn

We leven in een wereld waarin veel afval wordt geproduceerd. Gelukkig worden we ons daar ook steeds meer van bewust en krijgt dit onderwerp de nodige aandacht. Vooral plastic is een grote boosdoener, maar waarom eigenlijk?

plasticPlastic wordt grotendeels gemaakt van aardolie. Naar men dacht was dit een geweldige uitvinding, maar inmiddels weten we dat er ook veel nadelen kleven aan het gebruik van deze kunststof. Het mag dan een praktisch product zijn; lichtgewicht, waterdicht en in zekere zin ook duurzaam omdat het lang meegaat, toch wegen de voordelen niet op tegen de nadelen.
Vandaag de dag is het gebruik van plastic overweldigend. De fabricage en verbranding ervan zorgt echter voor het vrijkomen van schadelijke chemische stoffen. Door de slechte afbreekbaarheid, in combinatie met beperkt hergebruik, hoopt het plastic zich op, zowel op het land alsook in de oceanen.

Maar gelukkig zijn er tal van mooie initiatieven van mensen die vinden dat het anders kan! Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Plastic Heroes. Dit is een initiatief van het verpakkende bedrijfsleven en is hét inzamelingssysteem voor plastic verpakkingen. De organisatie streeft ernaar dat de gescheiden inzameling van plastic verpakkingen bij huishoudens net zo gewoon wordt als de gescheiden inzameling van papier en glas.plastic

De Plastic Soup Foundation zet zich in voor schonere oceanen. De organisatie wil de toenemende verontreiniging van de oceanen met plastic een halt toeroepen. Daarvoor moet het huidige systeem van de productie en consumptie van plastic plaatsmaken voor een duurzaam alternatief.

Biobased Packaging Innovations houdt zich bezig met het verduurzamen van deze productieprocessen. Met ‘biobased’ worden materialen bedoeld die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen zoals zetmeel, suiker, cellulose, melkzuur, eiwitten of via micro-organismen. Dit is nu meestal nog afkomstig uit onder andere mais, biet, suikerriet, hout en aardappel, maar in de toekomst vooral ook van restmaterialen en alvalstromen. Bioplastics verschillen van gewone plastics doordat de grondstof van biobased materiaal is gemaakt en/of dat het materiaal composteerbaar is.

De social enterprise Plastic Whale strijdt voor plasticvrije wateren door waarde te creëren met plastic afval. Zo hebben ze een zelfgemaakte designsloep gemaakt van meer dan 10.000 gerecyclede plastic flessen uit de Amsterdamse grachten. Een dagje plastic vissen met deze plastic fishing company of een sloep huren behoort tot de mogelijkheden.

plastic

En ook de overheid draagt haar steentje bij, eerder dit jaar heeft de Europese Unie besloten dat het gebruik van plastic tasjes teruggedrongen moet worden. Voor Nederland betekent dit dat winkeliers per 1 januari 2016 geen gratis plastic tassen meer mogen verstrekken, met als uitzondering tassen die nodig zijn vanwege functionaliteit en voedselveiligheid.

Wil jij ook meehelpen aan het verminderen van vervuiling door plastic? Ga dan eens boodschappen doen bij Bag & Buy, de tweede verpakkingsvrije winkel van Nederland, na Opgeweckt in Groningen! Deze is gevestigd in Utrecht en opent haar deuren vandaag op 4 september 2015. Je kunt hier precies de hoeveelheid voedsel kopen die je nodig hebt en dit neem je vervolgens mee in bijvoorbeeld een weckpot of een door de winkel verstrek biologisch afbreekbaar zakje. Zo gebruik je geen (onnodige) verpakkingen en ga je verspilling tegen.

Voor meer inspiratie over wat je zelf kunt doen kun je een kijkje nemen op de websites www.plukdedag.info en www.voedzo.nl. Beiden sites geven tips om het gebruik van plastic terug te dringen. Zo zorgen we samen voor een betere wereld.

Tekst: Maaike van Apeldoorn
Maaike is te bereiken via Twitter: GewoonGroener
als ook via Linkedin: MaaikevanApeldoorn

Meer over plastic:
>  Vissen naar plastic afval met Plastic Whale
>  EkoPlaze start samenwerking met Plastic Soup Foundation

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *