Je tuin duurzaam én onderhoudsvriendelijk inrichten

duurzaam

Onderhoudsvriendelijk en duurzaam lijken soms maar weinig overeenkomsten te hebben. Tenslotte zijn de meeste producten die onderhoudsvriendelijk zijn niet zo best voor het milieu. Ook middelen die het onderhoud beperken, bijvoorbeeld onkruidverdelgers, zijn erg slecht voor het milieu.

Het is dus lastig om een tuin aan te leggen die zowel duurzaam als onderhoudsvriendelijk is. Toch?

Beton in de tuin

Veel onderhoudsarme tuinen zijn voorzien van beton. Dit kan in allerlei vormen, maar de meest voorkomende vorm is grote betontegels. Nu klopt het dat beton een heel slecht imago heeft als het gaat om duurzaamheid, maar dat beeld is niet correct. In veel gevallen is beton zelfs duurzamer dan hout. Vooral als je beton in de tuin gebruikt zonder cement te gebruiken (bijvoorbeeld door tegels te voegen met zand), is beton behoorlijk duurzaam. Het is ook onderhoudsarm en biedt onkruid weinig ruimte. Vooral in moderne tuinen is beton erg populair vanwege deze eigenschappen.

Een gazon van kunstgras

Nog zo’n vervelend imago: kunstgras. Zeker nu het in het nieuws is geweest omdat voetbalvelden misschien kankerverwekkend kunnen zijn. Gelukkig geldt dit vrijwel niet voor particulier kunstgras. En natuurlijk, kunstgras is minder duurzaam en goed voor het milieu dan een mooie natuurlijke grasmat. Maar anderzijds heb je ook geen (elektrische) maaier nodig en houdt het namaakgras zichzelf schoon. Het heeft dus ook zeker voordelen om te kiezen voor kunstgras! Bovendien wordt kunstgras vaak gemaakt van gerecycled materiaal. Kunstgras kan dus zeker zowel onderhoudsarm als duurzaam zijn!

duurzaam

Duurzame verlichting in tuin

Solar verlichting

In een duurzame en onderhoudsarme tuin kies je uiteraard voor Solar tuinverlichting. Dat geeft de tuin heel veel extra sfeer, maar het kost je geen stroom. De verlichting is namelijk voorzien van een klein zonnepaneeltje, dat zelf genoeg stroom opwekt. Compleet onderhoudsarm, want je hoeft nooit bekabeling te controleren of batterijen te vervangen.

Duurzame tuinmeubels

Tuinmeubels kunnen van allerlei materialen gemaakt zijn. Kunststof is echter behoorlijk slecht voor het milieu. En hoewel betonnen tuinmeubels heel mooi kunnen zijn, moeten ze wel in je tuin passen. Gelukkig zijn er ook duurzame houten meubels. Deze meubels hebben klasse 1, waardoor ze het hele jaar buiten kunnen staan. Ze hoeven niet behandeld te worden met beits en gaan toch 20-25 jaar mee.

Een tuin duurzaam én onderhoudsarm inrichten is niet zo heel moeilijk. Het is vooral van belang dat je even goed uitzoekt welke materialen je wel en niet kunt gebruiken. Kunststof (bijvoorbeeld kunststof schuttingen of vlonderplanken) is meestal niet duurzaam. Maar zelfs hiervan bestaan duurzame varianten als je even goed zoekt. Zo kun je je onderhoudsarme tuin toch inrichten zoals je wilt en zijn de gebruikte materialen duurzaam.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *