Zes redenen waarom Jordanië op je bucketlist hoort

Jordanie-kameel

Het prachtige Midden-Oosten

Het is een oase van rust in het turbulente Midden-Oosten: Jordanië. Dit kleine koninkrijk is een feest voor reizigers. Het ene moment sta je nog met open mond voor de Treasury van wereldwonder Petra, de volgende dag snorkel je tussen de kleurrijke vissen in de Rode Zee.

Elke dag wachten er weer nieuwe verrassingen. Jordanië hoort op de bucketlist van elke reiziger en dit zijn zes redenen waarom.

1. Jordanië is avontuurlijk, veilig en makkelijk te bereizen
Hoewel het in het Midden-Oosten onrustig kan zijn, is dat in Jordanië absoluut niet het geval. Jordanië is een rustig land en een perfecte eerste kennismaking met de 1001-nachtsfeer van deze regio. Hier vind je alles waar je van droomt: het ontdekken van culturele schatten, het uitproberen van een waterpijp, sterren kijken in de woestijn en volop avontuur. Jordanië is klein en in tien dagen tot twee weken kun je het hele land bereizen. Met elke dag een nieuwe highlight op het programma!

2. Jordanië heeft Petra
Alleen wereldwonder Petra is al reden genoeg om af te reizen naar Jordanië. Hoeveel foto’s je er ook van gezien hebt, niets kan je voorbereiden op het moment dat je de Siq uitloopt, een lange smalle kloof die naar de Treasury van Petra leidt. Opeens sta je voor een enorme tempel, uitgehakt in rozerode rotsen. Petra kan onmogelijk tegenvallen. Het gebied van deze oude stad is enorm uitgestrekt en je kunt er verschillende prachtige wandelingen maken. Een grote aanrader is die naar de Monastery, een uur klimmen naar een bouwwerk dat misschien nog indrukwekkender is dan de bekende Treasury.

Schermafbeelding 2015-01-07 om 10.14.42 Schermafbeelding 2015-01-07 om 10.14.59 Schermafbeelding 2015-01-07 om 10.15.06

3. Jordaniërs zijn oprecht gastvrij
Tijdens je hele reis hoor je het overal waar je komt: ‘Welcome to Jordan!’ Jordaniërs zijn erg gastvrij en hartelijk en je voelt je bijzonder welkom. Mensen willen alles doen om je helpen. Ben je de weg kwijt, dan wordt er direct iemand bijgehaald die Engels spreekt en je de goede kant op kan wijzen. Loop je te zweten tijdens een wandeling, dan is er altijd wel iemand die je thee aanbiedt en de kans grijpt om een praatje te maken. Dit soort ontmoetingen maken Jordanië extra bijzonder.

4. Jordanië biedt onvergetelijke ervaringen
Je hebt de foto’s vast wel eens gezien: van mensen die rustig dobberend in de Dode Zee een krantje lezen. Drijven in de Dode Zee is een heel aparte ervaring, en eentje die je niet mag missen. Maar Jordanië heeft meer te bieden. Denk bijvoorbeeld aan jeeptocht door de spectaculaire woestijn van Wadi Rum. Wadi Rum is niet zomaar een woestijn: zandvlakten worden afgewisseld met grote grillige rotsformaties. Zeker tegen zonsondergang is Wadi Rum magisch: de zon zet de woestijn in vuur en vlam, een warme bries waait zacht om je heen en heel even lijk je alleen op de wereld te zijn. Net voor het donker wordt arriveer je in een tentenkamp van bedoeïenen, waar je hartelijk ontvangen wordt. Je kunt natuurlijk in een tent slapen, maar Wadi Rum biedt de uitgelezen kans om in de open lucht je matrasje uit te rollen. Onder duizenden sterren val je in slaap, om ’s ochtends gewekt te worden door de eerste warme zonnestralen. Onvergetelijk!

5. In Jordanië kun je heerlijk eten
Het is altijd een bonus als je in een land goed kunt eten en dat zit in Jordanië wel goed. Vers pitabrood, goed gevulde salades, de lekkerste mezzes (kleine gerechtjes), volop verse groenten, hummus om je warme brood in te dippen, falafel, zoete gebakjes…de lijst met culinaire hoogstandjes is eindeloos. De Jordaanse keuken wordt beïnvloed door Libanon, Turkije en Griekenland en dat zorgt voor een grote variatie aan verse, kruidige gerechten. Eet je geen vlees, dan hoef je ook geen honger te lijden: veel gerechten zijn vegetarisch.

6. Jordanië is de perfecte mix van cultuur, activiteiten en natuur
Ben je een geschiedenisfreak, dan is Jordanië je land. Naast het eeuwenoude Petra kun je hier de indrukwekkende ruïnes van de Romeinse stad Jerash bekijken en ook de antieke mozaïeken van het stadje Madaba zijn de moeite waard. Is natuur meer je ding, dan kun je in Jordanië je hart ophalen. Wadi Rum is een highlight en ook Dana National Park is schitterend. Vooral als je van wandelen houdt, want de ruige natuur en de bergen maken van Jordanië een ideaal wandelland. Zeker in onze winter is de temperatuur aangenaam. Tot slot is er de onderwaterwereld: kustplaats Aqaba ligt aan de Rode Zee en dat is één van de beste plekken ter wereld om te snorkelen of te duiken. Jordanië heeft het allemaal!

jordanie-gebouwen

Zo reis je door Jordanië
Bij reisorganisatie Better Places kun je in samenwerking met een lokale reisexpert je individuele reis op maat samenstellen. De lokale expert kent haar land door en door en weet precies waar je moet zijn voor de meest bijzondere, authentieke ervaringen. Zo kun je bijvoorbeeld een lokale kookworkshop volgen en kamperen in Little Petra, het kleine zusje van het bekende wereldwonder.

Foto’s en tekst: Karlijn Meulman

 

Lees ook:
> Met Millennium Travels naar Palestina
> Nederlandse vrouwen vaak duurzamer dan mannen

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *