Met Millennium Travels naar Palestina

2 blogs van geëngageerde jongeren

Druk je stempel op deze wereld

Als je iets achter zou kunnen laten.. Wat zou dat zijn? Iets materieels of juist immaterieels.. Vandaag hebben wij iets van onszelf vereeuwigd hier in Bethlehem en wel een graffiti tekening op de muur. De muur die op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden. Voor mij persoonlijk staat het voor iets negatiefs al is het alleen al om de kleur.

Palestina

Terug naar het onderwerp van vandaag, ik mocht vandaag de conceptbedenker zijn van de kunstwerken. Dit heeft mij persoonlijk veel gedaan. Iets wat zo kenmerkend is, ga jij je stempel op achterlaten. Hoe doe je dat? Dit wordt het uitzicht van mensen en most of all, wat willen wij achterlaten hier in Bethlehem.

Na wat gediscussieerd te hebben, kwamen we op een mooi idee om vooral de positiviteit naar voren te brengen in de kunstwerken. De Palestijnen hoop te geven en te laten weten dat wij aan ze denken en hun verhaal met ons mee zullen nemen. Het was heel fijn om zo intens met een opdracht bezig te zijn. Dat kwam door de gezamenlijke wil om iets moois voort te brengen. Zo dat wij iets terug kunnen geven aan het volk. Het gevoel van hoop, liefde en compassie. Eerder wist ik niet zeker wat mijn doel met deze reis was.

Naderhand ben ik erachter gekomen dat je wel degelijk iets goeds doet hier. Je ervaart in plaats van een oordeel te vellen. Je ondergaat en sluit je ogen niet voor wat er om je heen gebeurd. Het project is een speciaal puntje voor mij in de reis, ik heb iets van mij zelf kunnen achterlaten op een plek waar men niet leeft zoals wij dat in Nederland doen.
Rawati Letwory

 

Water in Palestina

Een van de charmantste elementen van reizen in het buitenland vind ik altijd dat je met zo een vijf liter tank vol met water over straat moet zeulen, dan pas heb je echt het idee dat je op reis bent.

Hier in Palestina zit het net iets anders, de Palestijnen halen niet enkel jerrycans met drinkwater maar moeten ook flink geld neertellen voor water waarmee zij zich douchen, kleren wassen en het toilet doorspoelen. Dit water is namelijk in handen van de Israeliërs en deze mogen er dan ook zelf een prijs op zetten naar eigen goeddunken. Het water dat de Israeliërs verkopen is in principe nooit van hen geweest. Volgens vele Palestijnen, en met de huidige kaart van Israel en Palestina in het achterhoofd, valt te zien dat de muur strategisch geplaatst is waardoor alle waterbronnen in handen van de Israeliërs zijn gekomen.

Droogte-palestina

Wiskundig gezien kunnen we dit samenvatten in een kleine rekensom, een gemiddeld Palestijns gezin, bestaande uit 6 gezinsleden verbruikt minimaal een volledig gevulde watertank per week. 250 shekel tellen zij hier voor nee, omgerekend komen wij hiermee op een bedrag van meer dan 50 euro per week. Dit is enkel het niet-drinkbare water.

De Israeliërs zouden de Israeliërs niet zijn als zij niet af en toe ook het verbruik van dit water aan banden zouden leggen, zo sluit men af en toe de watertoevoer dicht en wordt dit op voorhand niet gemeld aan de Palestijnen.

Vandaag bezochten we de Salomon Pools in Artas waar het water open en bloot in bassins wordt opgevangen en daarna wordt doorgepompt naar Jerusalem. De verontreiniging is absurd groot omdat de inwoners van Artas de bassins gebruiken als pierebadje en de bassins niet overdekt zijn. Al met al dus een veel complexere situatie dan wij die kennen, waarbij we een vast, laag bedrag per maand betalen en je een heerlijk glaasje spa blauw uit je kraan kunt verwachten.
Jolie

 

Lees ook:
> Hou je huis gezond
> 6 goede duurzame voornemens

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.