Demeter: biodynamische boeren

Denk aan de toekomst!

Drie jaar geleden zijn we ermee begonnen in Nederland. Burgers uitnodigen bij biodynamische boeren om een akker in te zaaien. Opstellen aan de rand van de akker en daarna tegelijk met een pet of zak vol zaad strooiend naar de overkant. En dat het zaaien leuk is voor jong en oud geven deelnemers van vorige jaren telkens aan. Boer Wilco de Zeeuw: ”Ik had gedacht om één keer de akker over te steken en zo één pet met gierstzaad leeg te strooien, maar de mensen bleven maar lopen en zaaien. Het lijkt zo’n simpele handeling, maar het maakt absoluut iets los…”

Lees hier de 3 artikelen

Ben jij ook een toekomstzaaier?
Soms bekruipt je angst dat de deelnemende boeren aan dit soort acties voor het behoud van bijzondere voedselgewassen zelf bij een uitstervend ras behoren. Maar het keerpunt lijkt bereikt. Het woord Monsanto doet bij velen alarmbellen afgaan. Waarom? Omdat met patenten op genetische eigenschappen en het gebruik van hybride zaden ons voedsel in handen is gekomen van steeds minder bedrijven, die een belang hebben om een smal assortiment te voeren om het rendement te vergroten. Met als gevolg verschraling van ons voedselaanbod.

Als deze woorden u aanspreken, kunt u eens gaan kijken op www.toekomstzaaien.nl  Wij gaan vanaf 28 september van start. Door samen te zaaien kunt u zich verbinden met een van de deelnemende boeren en meewerken om de diversiteit in de landbouw en uiteindelijk ook op ons bord veilig te stellen. Want het leuke van diversiteit is, hoe meer je ervan eet, hoe meer je ervan krijgt! Het agrarisch landschap is immers een afspiegeling van ons eetpatroon. Ik droom alvast van afwisselende graanvelden met emmer, gierst, spelt en overal vogels…

Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter
www.stichtingdemeter.nl

Toekomst zaaien is een actie van Stichting Demeter, Stichting Zaadgoed en de BD-Vereniging mede mogelijk gemaakt door BioBakker, EkoPLaza, De Nieuwe Band en Odin.

speltkorrels

 

Respect voor de bij, de basis voor biodynamische honing
Hoe kan je jezelf verwennen met heerlijke honing en ook de bijen helpen? Met biologische en biologisch-dynamische honing van de Traay!

Voor de Demeter crèmehoning verzamelen bijen de nectar van korenbloemen, distels en paardenbloemen in de ongerepte Duitse natuur. Door de verfijnde milde smaak is deze honing bijzonder lekker in kruidenthee, warme melk en gewoon op brood!

Demeter eisen
Biologische honing voldoet aan strenge eisen die het EKO keurmerk heeft vastgesteld. De richtlijnen voor biologisch-dynamische honing gaan nog een stapje verder. Respect voor de bij is de basis. Een greep uit deze richtlijnen:

•  De bijen overwinteren op hun eigen Demeter honing;
•  De bijen vliegen in natuurgebieden of op land van biologisch-dynamisch werkende imkers;
•  Vermeerdering van het volk gebeurt op een natuurlijke manier (middels zwermen);
•  De bijen bouwen zelf hun raten in de broedkamer.

Over de Traay
Oprichter van de Traay, Wouter Vuyk, imkert zelf al meer dan 35 jaar op biologische wijze. Hij heeft aan de wieg gestaan van de totstandkoming van de richtlijnen voor het EKO keurmerk voor honing. Duurzaamheid is altijd een onderdeel van de Traay geweest. De laatste investering is een groot aantal zonnepanelen op het dak waardoor de verwerking deels op zonne-energie gaat!
www.detraay.com

de traay

Kom naar de Odin plantdagen!
Ook dit najaar kunt u weer praktisch voor de Odin-bijen aan de gang. We nodigen u van harte uit om samen met de Odin-imker de handen uit de mouwen te steken. En in de grond, want we gaan bloembolletjes planten! Met uw inzet helpt u de Odin-bijen aan waardevol voedsel in het voorjaar en het is natuurlijk ook nog eens hartstikke gezellig.

Zaterdag 11 oktober Boerderij De Groote Voort / Remeker 10:00 – 15:00 uur Lunteren
Zaterdag 18 oktober Boerderij De Zonneboog 10:00 – 15:00 uur Lelystad
Zaterdag 25 oktober Tuinderij Zonnehorst
10:00 – 15:00 uur Punthorst (bij Meppel)
Zaterdag 8 november Fruitbedrijf De Fruitweelde 10:00 – 15:00 uur Ingen

plantdag voor bijen

Aanmelden boerderijen:
E-mail naar consument@odin.nl of bel ons op 0345-575154.
Deelname is gratis.
Voor koffie, thee en lunch wordt gezorgd.
www.odin-imkerij.nl

PS. Geef bij aanmelding uw schoenmaat door en maak kans op een paar stoere tuinlaarzen!


Lees ook:

> Wildplukken is een hype
> De Betere Wereld ontmoet auteur Juglen Zwaan

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *